Снимка: © bTV

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова публикува официална позиция по повод поисканата й оставка от председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов. По-рано в сряда той я призова да се оттегли, използвайки като аргумент случая с починалата жена в Спешното отделение във Враца, която чакаше 40 минути пред регистратурата.

Костадинов опита да се възползва от трагедията за политически цели, заявявайки, че Сербезова трябва да се оттегли "не защото тя носи пряка вина за случилото се, а заради моралния акт - защото този здравен протокол, който е бил въведен от предишните министри, можеше да бъде отменен с един подпис".

"Моралът е система от ценности. Да постъпиш морално, означава да не вредиш на околните, а да им помагаш с каквото можеш и да ги подкрепяш", отговори министърът на здравеопазването с изявление, публикувано в сайта на МЗ. "Моралният акт показва системата от ценности на конкретния индивид, т.е. моралът, който изповядва. Моралният акт сам по себе си не може да бъде добър или лош, а показва същността на разбиранията, според които индивидът, правещ даден избор, живее. Моралният акт се извършва пред свидетели, което обосновава и решението ми да напиша настоящото изявление след призива на г-н Костадинов".

"Морален акт не е да предавам доверието, което ми е гласувано. Морален акт е да опитам с всичките си сили и възможности да се справя с тежкото наследство, което заварих… Избирам да помагам дотогава, докато е необходимо. Морален акт, с който овластени към момента хора показват ценностната си система, са и действията на различни нива, целящи дестабилизиране на правителството във важен за страната момент, когато са нужни консенсус и разбирателство. Същото важи и за използването на една човешка трагедия за политически цели".

"Морален акт, който показва “ценности”, са и заплахите, които получавам от симпатизанти на една политическа партия. Определена ценностна система е и поведението, когато си поканен на среща в Министерството на здравеопазването, за да водиш диалог, вместо това да крещиш, обиждаш и размахваш пръст. Нима е морално да се заблуждава обществото за броя на смъртните случаи, асоциирани с употребата на ваксини? Или пък е морално да се тиражира заблудата, че ваксините не са изпитани в клинични изпитвания?", пита Сербезова.

"Всеки прави своите избори - моралният акт е избор, направен пред всички. Моят е не да говоря от трибуната и да използвам човешки трагедии за политически цели, а да създам организация, за да подобря системата, в която са натрупвани дефицити в продължение на десетки години. Това е моето морално задължение!", заявява тя.

Сербезова изказва съболезнования към близките на починалата 43-годишна жена. Тя съобщава, че е разговаряла с директора на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца д-р Петър Керемидчиев, който я е уведомил, че служителката на регистратурата е била уволнена. „Не е достатъчно. Необходимо е да се направи проверка дали това поведение не се дължи на организационни пропуски“, заявява министърът.

По тази причина бяха назначени незабавни проверки от страна на РЗИ-Враца и Изпълнителна агенция “Медицински надзор”. Целта е да се установи има ли организационни пропуски, включително направено ли е обучение за необходимостта от различно поведение в зависимост от спешността на ситуациите.

В тази връзка ще бъде извършен одит и на всички спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина.

„Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите. И в същото време с професионална мисъл и бързина да дадат най-доброто от себе си, но и да бъдат емпати, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот“, казва Сербезова.


Ангел Кунчев за починалата жена във Враца: "Ако трябва, наруши закона, но опитай да спасиш живот"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"