Снимка: © bTV

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова прекрати процедурата за купуване на бързи антигенни тестове за учениците от 1. до 12. клас, заложена от МЗ при управлението на Стойчо Кацаров. Поканата за осигуряване на още около 12 500 000 щадящи теста беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г.

Прекратяването е след извършена от дирекция "Вътрешен одит" проверка, която показала пропуски при организирането на процедурата, съобщиха от ведомството. 

"Всички налични в министерството документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)", пишат още от пресцентъра на МЗ.

От там обявяват, че при спазването на "максимална прозрачност" до края на седмицата ще бъде пусната нова покана за осигуряване на тестовете. Посочва се и че е предвидено представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти. Точно това се оказа проблем в служебния кабинет, тъй като експертите на МОН бяха изолирани от представителите на здравното ведомство, оглавявано от Кацаров.

През октомври миналата година Министерски съвет възложи на министъра на здравеопазването да купи 1,5 млн. бързи антигенни тестове, за да могат учениците да тръгнат на училище по време на затегнатите ограничения. На 4 януари 2022 г. антикорупционната комисия КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров, обяви, че е открила данни за корупционни схеми в доставката на тестовете. Бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров твърдеше, че има съмнения за покупка на неизгодни цени.

Бившият здравен министър Стойчо Кацаров отговори с думите, че е защитил интересите на държавата, като купил тестовете на три пъти по-ниска цена. Той видя целенасочена атака в действията на антикорупционната комисия, която била на два фронта - политическа, "с крайна проекция Румен Радев", и икономическа, заради казуса със сливането на детската болница с "Лозенец".

Договорите, сключени от Министерството на здравеопазването (МЗ) с фирми за доставка на бързи антигенни тестове за учениците, са общо 22. Те са подписани между 4 и 30 ноември 2021, като цената за брой е между 2,43 и 3,85 лв.


Кацаров: КПКОНПИ ме атакува заради детската болницаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г.

В същото време има голям ръст и при хората, достигащи крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия