Сергей Брин рядко влиза в новините. Сега поводът е развод и Елон Мъск Снимка: © Getty. Сергей Брин и съпругата му Никол Шанахан, с която са в развод.

Застана ли жена между най-богатия и осмия по богатство мъж в света - Елон Мъск и Сергей Брин - и сложен ли е край на приятелството им?

Съоснователят на технологичния гигант Google и бивш президент на компанията майка Alphabet Сергей Брин не влиза чак толкова често в новините, за разлика от собственика на "Тесла" и SpaceX, който пък не слиза от първите страници.

Wall Street Journal "опакова" двамата популярни мъже в технологичния бизнес свят на едно място - с публикация как предполагаема мимолетна афера от миналата зима на Мъск с жената на Брин - адвокатката Никол Шанахан, била в основата на развода им.

Американският вестник твърди, че приятелството между Мъск и Брин е приключило заради евентуалната романтична афера. Мъск веднага отрече - в любимия си комуникационен канал Twitter, който неотдавна реши да купува за 44 млрд. долара, после се отказа и сега социалната мрежа смята да го съди за провалената сделка.

"Това е пълна глупост. Сергей и аз сме приятели и бяхме на парти заедно предишната вечер.

Виждал съм Никол два пъти в последните 3 години, и двата. пъти с много други хора наоколо. Нищо романтично", реагира Мъск.

This is total bs. Sergey and I are friends and were at a party together last night!

I’ve only seen Nicole twice in three years, both times with many other people around. Nothing romantic.

— Elon Musk (@elonmusk) July 25, 2022

Твърденията на вестника се базират на източници, близки до Никол Шанахан. Според тях по време на предполагаемата афера през декември Сергей Брин и съпругата му вече са били разделени, но все още са живеели заедно.

В отделен туит Мъск отговаря и на самото издание: "WSJ пусна толкова много глупости за мен и "Тесла", че вече не ги броя. Това е притеснително за тях, честно казано".

Най-богатият човек в света засега е единственият от тримата, който реагира на случилото се. BBC също се опитва да открие коментар от Брин и Шанахан, но безуспешно.

Това, което със сигурност е вярно е, че съоснователят на Google и осми по богатство мъж в света според класацията на Bloomberg със състояние от 95 млрд. евро е в процес на развод след един сравнително кратък брак. Според медийни публикации 48-годишният днес Сергей и Никол, която е в своите ранни 30, се запознават през 2015 г. За първи път са забелязани заедно на бал през следващата година. Вдигат сватба през 2018 г. и в края на годината се ражда дъщеричката им. Приказката приключва в края на миналата година, когато вече са разделени, а на 4 януари Брин внася молба за равод. Причината - "непреодолими различия" - според съдебните документи, внесени от Брин във Върховния съд на Санта Клара. В тях е записано и искане за общо попечителство на детето.

Сергей и Никол имат предбрачно споразумение, но според Wall Street Journal текат преговори между двамата за уреждане на раздялага, като "цената" му може да стигне милиард долара. Пак според изданието Брин искал и съвети как да се раздели в личните си инвестиции в проекти на Мъск - нещо, за което също засега няма потвърждение. Става въпрос за вложение в "Тесла" преди години, чиято стойност към днешна дата би била около 100 млн. долара.

За Брин - роден в Москва в семейство на руски евреи, избягаги от Съветския съюз, когато той е едва на 6 години - бракът с адвокатката от Калифорния е втори. Предишният също завършва с развод - с Ан Войчиски - също известен американски предприемач. Двамата имат син Бенджи и дъщеря Клои, които тепърва навлизат в тийнейджърството си.

Сергей среща Лари Пейдж - другия съосновател на Google - през 2008 г., когато учи за докторската си степен в "Станфорд". Така започва приказката Google, чието създаване е сравнявано не веднъж по значимост с изобретяването на печатната преса от Йоханес Гутенберг през 15-и век.

Г-жа Шанахан е адвокат от Калифорния и основател на компанията за правни технологии ClearAccessIP и на фондация Bia-Echo - филантропска организация, която насърчава "репродуктивното дълголетие и равенство, реформата на наказателното правосъдие и здравословна и годна за живот планета".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024