Новият сериал „АЛФА“ преминава в bTV ACTION

„Алфа“ е новият криминален сериал на bTV, който успя само за 3 епизода да качи високо летвата за това как се прави качествено кино. Зрителите бързо го припознаха за свой.

Най-после излиза сериал, за който не е нужно да избираме между български и хубав. За отрицателно време сериалът набра скорост и си създаде вярна публика, затова не става ясно защо се мести в bTV Action.

Дали е маркетингов трик за привличане на публика към bTV Action, или има други програмни аргументи за преместването на сериала в нишовия канал официално - не се съобщава.

В социалните мрежи продуцентът на сериала Найо Тицин написа: "За пропусналите първите три епизода на „Алфа“, bTV Action ще излъчи първи и втори епизод в събота (16 март) съответно от 20:00 и от 21:00 часа, повторението на трети епизод ще бъде в неделя (17 март) от 20:00, последван веднага от новия четвърти епизод в 21:00 часа. Следващите 8 нови епизода ще се излъчват всяка неделя от 21:00 часа по bTV Action."

„Алфа“ е криминален трилър, напомнящ най-добрите скандинавски сериали в последните години.

Накратко той разказва за топ-следователя Максим Ръсин, който трябва да избере измежду четирима студенти по криминалистика един, който да влезе в нова структура на Интерпол за разкриване на серийни убийства.

Изключителната режисьорска работа по сериала е дело на Димитър Коцев – Шошо и Петър Крумов. Пред Булевард България Шошо споделя, че този сериал променя играта в българския ефир, и показва, че подобно “телевизионно кино” е възможно в България въпреки ниските бюджети спрямо платформи като Netflix и HBO. “Всичко, което е необходимо, е мотивиран екип и адекватна продуцентска работа.”

„Алфа“ впечатлява и с майсторската работа на оператора Александър Станишев. През обектива на неговата камера градът има собствен, особен дух в стила на най-доброто кино.

Пред Булевард България Александър Станишев казва: „Най-важното за мен като оператор на този сериал беше да успеем да изградим автентична атмосфера, да дадем на актьорите и режисьорите пространство да експериментират.“

От самото начало двамата заедно с Димитър Коцев - Шошо (режисьор) избират визията да бъде почти документална, с много малко допълнително осветление и с камера, винаги от ръка, близко до актьорите. Това е едно от професионалните решения, които допринасят за уникалния визуален стил на сериала. Прави впечатление и колко различни ъгли на камерата има във всяка сцена, което изгражда динамичен ритъм на монтажа, поверен в ръцете Зорица Коцева.

Диалогът между персонажите е друго постижение на сериала, а това е заслуга на сценарния екип – Димитър Христов – Кевин, Яна Борисова и Димитър Коцев. Рядко може да видим в български сериал героите да говорят толкова автентично, както хората естествено си говорят помежду си, без клишета и плоски плакатни реплики. Динамичният диалог и наличието на много интимни гледни точки към всеки един от героите помага за забавяне или забързване на ритъма чрез монтажа, както и откриването на най-автентичните актьорски изпълнения.

Стефан Вълдобрев прави най-добрата си роля пред камера, единодушни се критиката и зрителите на телевизионния сериал „Алфа“, стартирал в края на февруари 2024 г.

Самият Вълдобрев пред Булевард България сподели: „Алфа“ е най-безапелационно одобряваният творчески проект, в който съм участвал. Не помня някога нито в киното, нито в театъра, нито в музиката толкова много позитивни реакции, толкова интерес и поздравления към работата на създателите и участниците в начинанието. Изглежда, добрият вкус все пак доминира в България и това истински ме радва!

В актьорския състав на „Алфа“ виждаме изключителната Мария Силвестър в съвсем ново амплоа, на психоложката Жана, която попада в един семеен триъгълник с бившия си съпруг Макс Ръсин и с настоящия - Лео, изигран впечатляващо от Петър Антонов.

Спартак Панталеев влиза в ролята на Крис Алексиев, чиито родители са убити преди 8 години, а героят на Вълдобрев, Макс Ръсин, е следователят, който разследва тогава бруталното убийство.

От младите актьори само Валентина Каролева има опит в киното с главната роля във филма на Яна Титова „Доза щастие“. За образа на Рая и за сериала Валентина споделя: „Невероятен екип, който ми показа, че трябва да вярвам в българското кино и, да, казвам кино, защото „Алфа“ е заснет като кино. За мен това е един много качествен сериал на много високо ниво и като актриса е чест да съм част от екипа му. Нямам търпение зрителите на bTV Action да проследят докрай тази история, защото има много неочаквани събития, които дебнат зад ъгъла.“

Друго запомнящо се участие в сериала е на интровертната Мина, изиграна от Виолина Доцева. Фокусирана върху случаите, които разследва, групата студенти на Максим Ръсин (Стефан Вълдобрев), Мина е образ, какъвто досега не сме виждали в български сериал.

Според самата актриса сериалът „Алфа“ е ново явление в българската телевизионна култура. „Решението да се заложи на нови, млади, непознати, талантливи лица, преплитането и разгръщането на авторски сюжетни линии, подкрепени от една добра история, дава възможност сериалът да бъде интригуващ от началото до края на сезона. Снимачният екип и творческият екип работиха толкова отдадено, колкото аз никога не съм виждала на снимачна площадка на телевизионен сериал в България", казва актрисата. И добавя:

"Силно ме радва и впечатли огромният интерес у младите ни зрители и споделянето на вълнение от страна на цялата театрална и кино гилдия от колеги и познати, които стигат до нас. Смятам, че полагаме основи и силен старт на един нов поглед над телевизионното реализиране на кино проекти, защото това е сериал, сниман изцяло с кино поглед, похвати и маниер на поднасяне, спокойно може да се нарече кино-сериал. Което вярвам, че ще бъде и пример, вдъхновение за още такива проекти и ще положи едно ново високо ниво в тази сфера!”

Актьорът Георги А. Богданов се превъплъщава в ролята на Филип, генералски син включен с връзки в конкурса. Според него „сериалът „Алфа“ провокира мисълта и задава важни въпроси като например “Как човекът стои в контекста на злото около него.”

Тепърва предстои да се види как всеки от персонажите ще действа във все по-напрегнатите ситуации. Ще стоят ли заедно или всеки ще търси своя начин да се справи?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024