Сериалът Drops of God: Никога не сте опитвали такова вино

Представете си вино с вкус на концерт на Led Zeppelin от 1977.

Или вино като уестърна на Серджо Леоне "Добрият, лошият и злият".

Или "виното, което ще пия с дъщеря ми, когато тя навърши 18 г.".

Това е начинът, по който най-добрият енолог в света описва колекцията си от редки питиета - наследство, оценявано на 148 милиона долара и пазено в страхотно имение в сърцето на Токио.

Само двама души имат шанс да получат богатството на покойния Александър Леже - или всичко, или нищо.

Камий е неговата дъщеря, която живее във Франция и от 20 години е прекъснала всички връзки с баща си заради травмиращи спомени от детството ѝ.

Срещу нея се изправя Исеи - "духовният син" на Леже, който знае всичко за виното благодарение на своя ментор, но се сблъсква с пълното неразбиране на японското си семейство, очакващо от него да поеме по съвсем различен път.

Кой ще спечели наследството, зависи от един последен тест. Камий и Исеи трябва да идентифицират мистериозно вино, поднесено от изпълнителя на завещанието на покойния французин.

Проблемът? Камий изпитва психическа и физическа непоносимост към алкохола.

Някогашните експерименти на баща ѝ да я научи как да разпознава вкусове и аромати със затворени очи едва не я убиват. Исеи, от своя страна, обожава всичко свързано с виното - дори колекционира буркани с почви от винарни по цял свят - но амбициите му да стане професионален енолог се провалят ден след ден.

Така започва сериалът "Drops of God" по Apple TV+ - страхотна комбинация между две привидно несъчетаеми култури. Френското изкуство да се наслаждаваш на живота се сблъсква със строгите правила на японската традиция. Бунтът на порасналото дете срещу родителите изглежда нещо естествено на Запад, но е табу на Изток.

И в двата случая, последствията от потисканите страхове, желания, унижения и разочарования са болезнени.

Може би най-красивите моменти в сериала се случват във въображението на главните му герои. Да откриеш точния вкус е като да пуснеш дете в стара къща с безбройни шкафове, бибилиотеки и скривалища, където се откриват хиляди тайни "съкровища". Ароматът на шепа пръст може да изпрати човек на брега на Тихия океан, пред полъха на сутрешния бриз.

Изобщо не е нужно да разбирате от вино, за да харесате "Drops of God" - това е само поводът да проследите как двама напълно непознати души с коренно разнопосочни интереси намират себе си в общо преживяване на сетивата.

Странната история в сериала започва още през 2008 г. Оригиналният сюжет всъщност е разработен в японска манга-поредица, която се превръща в голям хит сред феновете на жанра не само в родината му, но и по света.

В първоначалната версия на "Drops of God" битката за наследството е между двама японци - роден син и доведеният му брат.

Франция и Япония (France Télévisions и Hulu Japan) решават да направят съвместна продукция, като променят част от сценария - така в главната роля се появява младата французойка, която започва да опознава баща си едва след като го губи.

В манга-сериала се описват около 700 вина от Франция, Италия, Испания, Австралия, Япония, Калифорния и др. Някои от избите, чиито продукти са споменавани в поредицата, се гордеят с това, че са попаднали на страниците на поредицата.

Авторите на историята са брат и сестра - Юко и Шин Кибаяши, които пишат под общия псевдоним Тадаши Аги, а илюстрациите са на Шу Окимото.

В главните роли влизат Фльор Жефрие (участвала в сериала "Das Boot") и Томохиса Ямашита ("Tokyo Vice").

Първите два епизода вече са налични в Apple TV+, a оценките им в IMDb са над 8.8 (макар и сред малка база гласували). Следващата серия излиза на 28 април.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024