Сериалът, който накара цяла Англия да се възмути от един от най-големите съдебни скандали

Новият сериал с Тоби Джоунс по британската ITV се превърна не просто в хит за зрителите, но и в истински политически феномен.

Създаден по действителен случай, "Mr Bates vs The Post Office" излезе в първите дни на януари 2024 г. и предизвика огромна вълна от обществено възмущение.

Това е една от най-невероятните истории на съдебна несправедливост, засегнала стотици души.

Абсурдният казус буквално съсипва живота и здравето на над 700 мъже и жени, които са работили като мениджъри на локални пощенски офиси в градове из цялата страна. Всеки от тях е обвинен в присвояване на служебни средства, без реално да е извършил каквото и да е престъпление.

Причината се оказва техническа грешка в софтуерна система за счетоводство, направена от японския гигант Fujitsu по обществена поръчка на Великобритания.

Бъг в системата я кара да генерира грешни данни и да начислява несъществуващи големи загуби.

Вместо да проверят какво не е наред с IT-продукта, Пощите започват да прехвърлят вината на своите локални мениджъри, като унищожават репутацията и професионалния им живот. Това продължава цели 16 години - от 1999 до 2015, като сигналите за технически нередности са пренебрегвани от висшето ръководство.

Около 230 души са вкарани в затвора по дела за кражба, измама и подправяне на документи. Присъда "лишаване от свобода" е издадена дори срещу бременна жена.

Някои от жертвите са доведени до фалит - без да са виновни за нищо - заради загубата на работата си и големите съдебни разноски в опита да се защитят срещу неоснователни обвинения в присвояване на пари.

Сериалът "Mr Bates vs The Post Office" разказва историята на един от тях - Алан Бейтс (в ролята: Тоби Джоунс). Той се превръща в истински герой заради безотказните си усилия да изобличи грешката и да стигне до справедливо решение.

За първи път той открива, че нещо не е наред, когато счетоводството му показва загуба от 6000 паунда. Той отказва да ги възстанови с лични средства, както настоява Пощенската служба, защото е убеден, че не е виновен за предполагаемата липса.

Договорът му е прекратен, а това води и до фалит на магазина, който управлява със съпругата си. Бейтс обаче не се отказва от борбата си и започва дългогодишна кампания в търсене на справедливост.

За съжаление, не всички негови колеги доживяват до момента, в който тя все пак настъпва.

Четири от жертвите на скандала изпадат в толкова голямо отчаяние, че се самоубиват.

Общо 33 души, осъдени по сходни дела, умират, преди да се разкрие каква е истината - и преди да могат да получат обезщетение.

Чак през 2019 г. Върховният съд на Великобритания стига до извода, че вината за загубите не е човешка, а се дължи на софтуерна грешка.

Решението принуждава правителството да направи своя проверка по случая, но 3 г. по-късно само 93 от неправилно осъдените мъже и жени са с отменени присъди. Останалите индивидуални казуси все още се проверяват от службите с темпо, което изглежда прекалено бавно.

Целият скандал минава без особено медийно внимание на фона на всички останали политически проблеми в страната - до момента, в който се появява сериалът на ITV.

Той предизвика както общественото внимание, така и споделянето на личните разкази на десетки други хора, засегнати от случилото се.

До ден днешен нито един от главните мениджъри на британските Пощи не е разследван заради допускането на толкова голяма грешка.

Заради силния обществен отзвук от "Mr Bates vs The Post Office" преди дни бившата директорка на администрацията Пола Венелс беше принудена да се откаже от връчения ѝ орден на "Командир на Британската империя". Именно в нейния мандат като ръководител на службата са заведени повечето дела заради предполагаемите "измами".

"Защо, по дяволите, трябваше да чакаме да излезе сериал?", се питат мнозина от хората във Великобритания, които недоумяват как може съдът и правителството още да не са дали справедливо възмездие на жертвите.

Премиерът Риши Сунак нарече случилото се "една от най-големите несправедливости в историята на държавата ни", като обеща да предложи законови промени за по-бързо оневиняване и компенсиране на жертвите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024