Сериалът "Parlement": Политическата сатира, която липсва на България

Френският "Parlement" e от онези сериали, за които можем само да съжаляваме, че не са написани от българи - за българи.

С фин политически хумор, самоирония и смях на гърба на всички възможни политически и национални предразсъдъци, историята разказва за трагикомичния живот в кулоарите на Европейския парламент, като успява да преобърне клишето за Брюксел с хастара навън. Сравняват го с великолепния британски "The Thick of It" от сценариста на "Veep" Армандо Янучи, и то неслучайно.

Както атмосферата, така и случките в "Parlement" са автентични - създателите му са четирима бивши "еврократи", заложили своите лични преживявания от ЕП в сценария.

Сатирата им не е пожалила никого, но най-смелите шеги са спрямо техните себеподобни чиновници и апаратчици - хората, които никой не познава и за които никой не е гласувал, но които държат целия парламент в подчинение благодарение на невежеството и безхаберието на мнозинството от депутатите.

В главната роля влиза Сами - млад французин, който започва работа като асистент в Европарламента малко след Brexit. Познанията му за правилата и йерархията в ЕС са на нивото на петокласник, но наивността и желанието му да бъде полезен понякога правят чудеса.

Шефът му Мишел е простодушен и тотално нехаен френски евродепутат от групата на Либералите, който няма по-важна задача в живота си от това да бяга от всички заседания на парламентарната Комисия по рибарство, към която е зачислен по неволя.

Рибарството е една от базовите общи политики на ЕС, но дори квесторите в Европарламента се отнасят с пренебрежение към членовете на комисията - сборна група депутати от държавите с излаз на море, които не просто се презират помежду си, а и понякога са способни да скочат на бой срещу собствените си сънародници заради неуредени национални конфликти.

Кошмарът на всички се нарича Ингеборг - германска политическа съветничка, която броди като призрак по коридорите на ЕП, формира и "ликвидира" коалиции с една дума, пренаписва закони и управлява не само евродепутатите от своята група, но и тези от опозицията. Ингеборг води "свещена" война срещу популистите и антисистемните играчи в ЕС, но резултатът от стратегиите ѝ често се оказва с обратен знак.

Нецензурният ѝ монолог от Сезон 1 на "Parlement", в който тя ругае французи, англичани, люксембургци, италианци, скандинавци, гърци, германци, източноевропейци, белгийци и всички останали в европейския комплект (включително себе си), вече живее свой собствен живот като meme.

Без да го осъзнава, Сами задейства серия от събития, които поставят под риск измъчения баланс в Общата политика на ЕС в областта на рибарството: огромна купчина от национални закони, регулации, прецеденти, неразрешени от столетия национални спорове, хиляди поправки и поправки на поправките.

Колкото повече съпротива му оказват администрацията, лобистите и партийните съветници в ЕП, толкова повече Сами се амбицира да прокара една-единствена своя инициатива - да се забрани рязането на перките на акули - бизнес за около 10 млн. евро на година, който се захранва заради високото търсене в Китай.

Мисията му изглежда благородна, но е предначертан PR-провал.

Родната майка на Сами не може да разбере защо Брюксел се занимава с перките на акулите, вместо с миграционната криза и парите на хората.

Невидимото присъствие в ЕП е италианският лобист Гуидо. Той работи в Брюксел от години, като един ден представлява интересите на индустрията, а на следващия - на природозащитниците, и то с еднакъв хъс. Гуидо е екскурзоводът в политическата джунгла - познава комунистите по демодираните сака "от Източен Берлин", либералите - по костюмите "Долче и Габана за бедни", а крайната десница - по това, че винаги са облечени в нюанси на кафявото ("Все едно току-що се връщат от лов в Бавария").

Гуидо знае, че ако искаш да постигнеш целта си, няма нужда да търсиш добрината на хората - а да провокираш интерес през пороците им.

Например: няма по-голяма радост за французина от това да създаде неприятности на германеца. Няма и сила, която да задържи германеца в пленарната зала, докато навън се провежда фестивал на елзаската наденица. А дори най-коравите английски либертарианци са готови да подкрепят всяка "зелена" регулация, ако тя ще навреди на икономическия интерес на оставащите държави в ЕС.

Понякога има нещо по-лошо от несбъднатите мечти - да спечелиш това, за което си се борил. Като евродепутатката от партията на Найджъл Фараж - Шарън - която от 2016 г. празнува Brexit с ежеседмичен запой до припадък, но колкото повече наближава срокът за напускане на ЕС, толкова по-дълбока става депресията ѝ, защото е унищожила собствената си кариера.

"Parlement" дава няколко урока за всеки, който иска да се занимава с политика - независимо дали в ЕП, или в България.

Ако не познаваш правилата на играта, ще те изиграят. Политиката не се прави пред камерата - скритата власт е по-силна от видимата. Антисистемните играчи се чувстват най-комфортно във вътрешността на системата. За да победиш противника си, е достатъчно да го скараш със съюзника му. Дори най-изстраданата победа не е вечна - обикновено се оказва само първа стъпка към много по-тежък процес.

Никога не бива да надценявате природната глупост на съперника си. Но и не бива да подценявате силата на автентичното желание на един човек за промяна.

"Parlement" се излъчва в стрийминг платформата на френската медийна група France Televisions, като вече се снима третият му сезон.

Хубавите нови френски сериали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024