Заобиколен от загубеняци, неудачници и пияници, висиш на косъм и за една грешка гориш. С теб е свършено, сбърка, провали се жестоко. Но пътят надолу е осветен от една надежда - да се върнеш в играта с малко късмет, да измиеш срама и да влезеш пак в клуба на големите.

Всеки епизод на Slow Horses започва с тези думи на Мик Джагър - парчето му "Strange Game" е записано специално за сериала на Apple TV+ - и идеално описват атмосферата в него.

Шпионският трилър връща Гари Олдман много близо до една от най-силните и разпознаваеми роли в кариерата му, 11 години след участието му в "Тinker Taylor Soldier Spy".

Новият герой на Олдман не е финият и меланхоличен разузнавач Смайли от книгите на Джон льо Каре. Няма абсолютно нищо общо с идеалния супергерой Джеймс Бонд, който носи костюми от Савил Роу и ликвидира враговете на Нейно величество с чар, ирония и железни юмруци.

Главният герой в Slow Horses е Джаксън Ламб - човек, с когото не бихте искали да прекарате повече от 30 секунди в едно помещение, още по-малко да работите под негово подчинение.

Ламб е циничен, груб, шумен, физически отблъскващ дразнител. Но е най-доброто, на което можете да се надявате, ако сте агент от разузнаването, допуснал непростима грешка.

Сериалът Slow Horses - висш пилотаж в шпионските игри с Гари Олдман

Точно това представлява сбирката от печални образи в подчиненото му звено в "Слау Хаус" - чистилището на MI5 за "куци коне", които са изпаднали в немилост след провал при изпълнение на възложени задачи. Небрежност, некомпетентност, алкохолизъм, а понякога - изкупление за чужди грешки ги изпраща на заточение в "Слау Хаус", а връщане назад към централата в "Риджънтс Парк" за тях няма. Или поне историята не познава такъв късмет.

"Слау Хаус" не провежда операции на терен. Цялата работа в отдела се изчерпва с местене на папки, преглед на банални стари документи и бележки, с които никой друг не иска да се занимава. Всичко се променя, когато "Паркът" използва двама от агентите им за наблюдение на бивш журналист. Целта на мисията не е известна - куците коне не са в позиция да знаят повече, отколкото им се полага.

По същото време обаче се случва инцидент, който привлича вниманието на всички - млад пакистанец е взет за заложник от неонацистка групировка, чиито членове заплашват да го обезглавят в отмъщение за ислямистки терористични атентати.

Без да подозират, хората от екипа на Ламб се оказват в центъра на сериозен скандал.

С всеки следващ епизод се вижда, че стигмата за неудачниците не е това, което е. Дори най-отчайващите загубеняци понякога крият неочаквана сила и находчивост. Особено Ламб, който е играч от старата школа с опит на полето на Студената война.

Московските правила гласят, че агентите трябва да си пазят гърба.

Лондонски правила? Прикривай си следите.

Сериалът Slow Horses - висш пилотаж в шпионските игри с Гари Олдман - Джак Лоудън, Джонатан Прайс

Кристин Скот Томас влиза в образа на "Лейди Ди", втория човек в йерархията на MI5 - олицетворението на философията зад Лондонските правила. Джак Лоудън (Dunkirk) е в ролята на Ривър Картрайт - един от младите "коне", за когото разузнаването не е просто професия, а тече във вените му. Ветеранът Джонатан Прайс, когото помним от Game of Thrones и Two Popes, играе отлично ролята на неговия дядо и ментор в шпионажа.

Атмосферата ще ви напомни на всички филми и сериали, което сте гледали по романите на Джон льо Каре, с нотка от "Трите дни на Кондора" с Робърт Редфорд. Дори да не сте сред заклетите почитатели на шпионската класика, сарказмът и черният хумор ще ви харесат, ако сте харесали първия сезон на "Killing Eve".

Реализмът тук е на ниво - почти можеш да усетиш болка в рамото от блъскането на вечно заклещената входна врата на "Слау Хаус", или миризмата на алкохолни изпарения, прах и стари чорапи в кабинета на Ламб, или влагата по нощните улици на Лондон.

Шестте серии на Slow Horses са създадени по едноименния роман на британския автор Мик Херън, а зрелището ще ви накара да поискате да се потопите в книгите му още преди да сте изгледали финала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024