Снимка: © Getty Images

Северна Корея е откраднала криптовалути на стойност милиони долари чрез кибератаки, за да финансира ракетните си програми. Това е заключението на доклад на ООН, в който се отчита, че между 2020 и средата на 2021 Пхенян е осъществил кражба на над 50 млн. долара в дигитални активи.

Разследващите обявиха, че констатациите им са били предадени на Комитета по санкциите на ООН миналия петък. Кибератаките са били насочени към най-малко три борси за криптовалути в Северна Америка, Европа и Азия.

Докладът се позовава и на проучване, публикувано миналия месец от фирмата за сигурност Chainalysis, според което севернокорейските кибератаки са имали потенциал да доведат до натрупване на цифрови активи на стойност 400 млн. долара през 2021 г.

През 2019 г. ООН съобщи, че Северна Корея е натрупала около 2 млрд. долара за своите програми за оръжия за масово унищожение, като е използвала сложни кибератаки.

Те са важен източник на приходи за ядрената програма и за изстрелването на ракети от страна на Пхенян, пише в доклада на организацията, цитиран от BBC.

Съветът за сигурност на ООН забрани на Северна Корея да извършва ядрени опити и да изстрелва балистични ракети. В доклада обаче се казва, че въпреки строгите санкции страната е успяла да продължи развитието на инфраструктурата си за ядрени и балистични ракети.

Освен това тя продължава да търси материали, технологии и ноу-хау в чужбина, включително чрез кибер-средства и съвместни научни изследвания.

Разследващите заявяват, че е налице "значително ускоряване" на ракетните изпитания от страна на Пхенян. В петък САЩ съобщиха, че само през миналия месец Северна Корея е извършила общо 9.

"КНДР демонстрира увеличени възможности за бързо разгръщане, широка мобилност (включително в морето) и подобрена устойчивост на ракетните си сили", заявиха наблюдателите на санкциите срещу страната.

В петък Китай и Русия отказаха да подпишат изявление, в което се осъжда разпространението на изстрелваните ракети от Северна Корея. Два дни след това Вашингтон обяви, че специалният им представител за азиатската страна ще се срещне с японски и южнокорейски официални лица, за да обсъдят ситуацията.

В доклада на ООН се посочва също, че хуманитарната ситуация в Северна Корея продължава да се влошава - вероятно в резултат от решението на страната да затвори границите си по време на пандемията.

Липсата на информация от Северна Корея означава, че е трудно да се определи колко щети са нанесли международните санкции, пишат от ООН.


Северна Корея се опита да го хакне. Сега той държи Интернет връзката им в ръцете сиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"