Северна Корея е откраднала криптовалути за над 50 млн. долара, за да финансира ракетната си програма Снимка: © Getty Images

Северна Корея е откраднала криптовалути на стойност милиони долари чрез кибератаки, за да финансира ракетните си програми. Това е заключението на доклад на ООН, в който се отчита, че между 2020 и средата на 2021 Пхенян е осъществил кражба на над 50 млн. долара в дигитални активи.

Разследващите обявиха, че констатациите им са били предадени на Комитета по санкциите на ООН миналия петък. Кибератаките са били насочени към най-малко три борси за криптовалути в Северна Америка, Европа и Азия.

Докладът се позовава и на проучване, публикувано миналия месец от фирмата за сигурност Chainalysis, според което севернокорейските кибератаки са имали потенциал да доведат до натрупване на цифрови активи на стойност 400 млн. долара през 2021 г.

През 2019 г. ООН съобщи, че Северна Корея е натрупала около 2 млрд. долара за своите програми за оръжия за масово унищожение, като е използвала сложни кибератаки.

Те са важен източник на приходи за ядрената програма и за изстрелването на ракети от страна на Пхенян, пише в доклада на организацията, цитиран от BBC.

Съветът за сигурност на ООН забрани на Северна Корея да извършва ядрени опити и да изстрелва балистични ракети. В доклада обаче се казва, че въпреки строгите санкции страната е успяла да продължи развитието на инфраструктурата си за ядрени и балистични ракети.

Освен това тя продължава да търси материали, технологии и ноу-хау в чужбина, включително чрез кибер-средства и съвместни научни изследвания.

Разследващите заявяват, че е налице "значително ускоряване" на ракетните изпитания от страна на Пхенян. В петък САЩ съобщиха, че само през миналия месец Северна Корея е извършила общо 9.

"КНДР демонстрира увеличени възможности за бързо разгръщане, широка мобилност (включително в морето) и подобрена устойчивост на ракетните си сили", заявиха наблюдателите на санкциите срещу страната.

В петък Китай и Русия отказаха да подпишат изявление, в което се осъжда разпространението на изстрелваните ракети от Северна Корея. Два дни след това Вашингтон обяви, че специалният им представител за азиатската страна ще се срещне с японски и южнокорейски официални лица, за да обсъдят ситуацията.

В доклада на ООН се посочва също, че хуманитарната ситуация в Северна Корея продължава да се влошава - вероятно в резултат от решението на страната да затвори границите си по време на пандемията.

Липсата на информация от Северна Корея означава, че е трудно да се определи колко щети са нанесли международните санкции, пишат от ООН.


Северна Корея се опита да го хакне. Сега той държи Интернет връзката им в ръцете сиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024