Снимка: © Getty Images

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо Чен, заплаши Южна Корея с военни действия. Дни след като Пхенян прекъсна всички комуникационни канали със Сеул, тя съобщи, че е „крайно време“ връзките с властите на юг да бъдат разрушени и добави, че следващата стъпка срещу „врага“ ще дойде от армията.

Йо Чен смята, че е „по-добре да бъде предприета серия от репресивни мерки“, вместо да се правят само публични изявления, осъждащи „поведението на Южна Корея, което може да бъде погрешно разбрано“ – това сподели сестрата на Ким Чен-ун, цитирана от Централната корейска новинарска агенция (KCNA).

Съобщението идва след разрива между двете страни заради групи дезертьори, избягали от Север и намиращи се в Южна Корея, които години наред, чрез балони, изпращат агитационни листовки отвъд границата, критикувайки режима в Пхенян.

„Боклукът трябва да бъде изхвърлен в кошчето“, каза Ким Йо Чен. „Използвайки властта, дадена ми от Върховния лидер, нашата партия и държава, дадох инструкции на армията, отговаряща за връзките с врага, решително да изпълни следващото си действие“.

Висши служители на южнокорейското правителство, отговарящи за националната сигурност, проведоха „спешна“ видеоконферентна среща в неделя, за да обсъдят „настоящата ситуация на полуострова и възможните отговори“, съобщи говорителят на президента Мун Дже-ин, цитиран от Yonhap News.

Министерството на обединението съобщи в официално изявление, че приема ситуацията много сериозно. От ведомството са предупредили Пхенян да се съобразява с неписаните споразумения между двете страни. Министерството на отбраната каза, че Сеул е в пълна военна готовност.

Двете държави все още се водят във война, тъй като след края на конфликта през 1953 така и не бе подписано мирно споразумение.

Неформалните мирни разбирателства между южнокорейския президент Мун Дже-ин и Ким Чен-ун, направени през 2018 г., до момента тушираха напрежението и постигнаха известно сближаване между страните. Всичко обаче се влоши миналия вторник, когато комуникацията бе прекратена заради действията на дезертьорите на юг.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Балони с политическа агитация: Защо Северна Корея прекъсна всички връзки със Сеул

Възможно ли е жена да застане начело на Северна Корея?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента