Възможно ли е жена да застане начело на Северна Корея? Снимка: © getty images

Слуховете за влошеното здравословно състояние на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун стават все по-сериозни и на дневен ред се появява нов значим въпрос, засягащ азиатската страна - ако действително той почине, кой ще заеме неговото място?

Династията Ким властва още от създаването на държавата и изграденото през годините страхопочитание към нея кара мнозина да вярват, че управлението ще остане в нейни ръце. Съществува обаче един проблем - най-добрият кандидат изглежда Йо Чен, сестрата на настоящия лидер. Жена никога не се е озовавала начело на Северна Корея, а обществото е строго патриархално настроено.

Защо Ким Йо Чен е най-подходящия избор?

Сестрата на Ким Чен-Ун е без съмнение най-опитният член на семейството в политиката освен настоящия лидер. Имат още двама мъжки представители на династията, но никой от тях не изглежда отговарящ на изискванията да управлява страната.

Медиите в Южна Корея споменават, че Чен-Ун има 10-годишен син, но няма официална информация, която да потвърждава това.

Брат им Ким Чен-Чол се отдалечи от политиката, като основните му публични появи през последните години бяха по концерти и има собствена музикална група. Племенникът на Чен-Ун Ким Хан-Сол е против действащия режим и живее отвъд граница.

Ким Йо Чен от друга страна вече има опит на политическата сцена. Тя бе до брат си по време на срещите с президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин, а по време на Зимните олимпийски игри през 2018 се превърна в първия член на династията, посетил Сеул. Там тя предаде лично поканата на Ким Чен-Ун към президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

Родена през 1988 или 1989 година, според информация в биографията на брат си, тя е учила заедно с него в Берн до 2000 година, след което се е завърнала в Северна Корея, за да довърши обучението си. Впоследствие според южнокорейски източници е заела пост в отдела за пропаганда на партията, на който по-рано е бил и баща ѝ по време на подготовката му за наследяване на лидерската позиция.

Мненията как би била приета тя като евентуален следващ лидер на страната варират.

От една страна стои аргументът, че "вярата на севернокорейците започва и приключва с династията Ким", което би означавало, че няма защо да очаква проблеми. От друга обаче съществуват и мнения, че тя няма да успее да установи контрол над генералите и според бившия ръководител на разузнавателните служби на Южна Корея Ра Чен-ил е по-възможно именно армията да поеме управлението. Бившият президентски съветник Лий Бьон-чул също подкрепя тезата, че е "почти немислимо в Северна Корея да има лидер жена".

Други южнокорейски специалисти в отношенията със северната им съседка споделят, че според тях с политическото развитие, което Йо-Чен вече е претърпяла, тя се е издигнала над представите за "жена" и се е превърнала в лидер, заслужил правото да ръководи други. Сун-Йун Лий, преподавател по корейски науки във Fletcher School of Law and Diplomacy в Tufts University в Масачузетс пък смята, че генералите са наясно с това, че имат интерес да защитят своята власт, а тя е свързана непосредствено с династията Ким.

В конституцията не съществуват пречки жена да се превърне в националния лидер, като там е описано, че няма разлики в правата и статута на двата пола. Ако слуховете за тежкото състояние на Ким Чен-Ун се окажат верни, то Ким Йо Чен действително изглежда като фаворит за наследяването му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022