Снимка: © getty images

Слуховете за влошеното здравословно състояние на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун стават все по-сериозни и на дневен ред се появява нов значим въпрос, засягащ азиатската страна - ако действително той почине, кой ще заеме неговото място?

Династията Ким властва още от създаването на държавата и изграденото през годините страхопочитание към нея кара мнозина да вярват, че управлението ще остане в нейни ръце. Съществува обаче един проблем - най-добрият кандидат изглежда Йо Чен, сестрата на настоящия лидер. Жена никога не се е озовавала начело на Северна Корея, а обществото е строго патриархално настроено. 

Защо Ким Йо Чен е най-подходящия избор?

Сестрата на Ким Чен-Ун е без съмнение най-опитният член на семейството в политиката освен настоящия лидер. Имат още двама мъжки представители на династията, но никой от тях не изглежда отговарящ на изискванията да управлява страната.

Медиите в Южна Корея споменават, че Чен-Ун има 10-годишен син, но няма официална информация, която да потвърждава това. 

Брат им Ким Чен-Чол се отдалечи от политиката, като основните му публични появи през последните години бяха по концерти и има собствена музикална група. Племенникът на Чен-Ун Ким Хан-Сол е против действащия режим и живее отвъд граница.

Ким Йо Чен от друга страна вече има опит на политическата сцена. Тя бе до брат си по време на срещите с президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин, а по време на Зимните олимпийски игри през 2018 се превърна в първия член на династията, посетил Сеул. Там тя предаде лично поканата на Ким Чен-Ун към президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

Родена през 1988 или 1989 година, според информация в биографията на брат си, тя е учила заедно с него в Берн до 2000 година, след което се е завърнала в Северна Корея, за да довърши обучението си. Впоследствие според южнокорейски източници е заела пост в отдела за пропаганда на партията, на който по-рано е бил и баща ѝ по време на подготовката му за наследяване на лидерската позиция. 

Мненията как би била приета тя като евентуален следващ лидер на страната варират.

От една страна стои аргументът, че "вярата на севернокорейците започва и приключва с династията Ким", което би означавало, че няма защо да очаква проблеми. От друга обаче съществуват и мнения, че тя няма да успее да установи контрол над генералите и според бившия ръководител на разузнавателните служби на Южна Корея Ра Чен-ил е по-възможно именно армията да поеме управлението. Бившият президентски съветник Лий Бьон-чул също подкрепя тезата, че е "почти немислимо в Северна Корея да има лидер жена". 

Други южнокорейски специалисти в отношенията със северната им съседка споделят, че според тях с политическото развитие, което Йо-Чен вече е претърпяла, тя се е издигнала над представите за "жена" и се е превърнала в лидер, заслужил правото да ръководи други. Сун-Йун Лий, преподавател по корейски науки във Fletcher School of Law and Diplomacy в Tufts University в Масачузетс пък смята, че генералите са наясно с това, че имат интерес да защитят своята власт, а тя е свързана непосредствено с династията Ким. 

В конституцията не съществуват пречки жена да се превърне в националния лидер, като там е описано, че няма разлики в правата и статута на двата пола. Ако слуховете за тежкото състояние на Ким Чен-Ун се окажат верни, то Ким Йо Чен действително изглежда като фаворит за наследяването му. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft