Нови данни за тежкото състояние на Ким Чен-Ун Снимка: © getty images

След като през последните седмици се появиха подозрения за здравословното състояние на Ким Чен-Ун, вече се появиха първи сигнали, че севернокорейският лидер е починал.

TMZ съобщи новината, цитирайки медиите в Китай и Япония, но подчертава, че към този момент не може да я потвърди. Именно TMZ обявиха първи смъртта на Кобе Брайънт, а преди това и на Майкъл Джаксън.

Тя е дошла от племенницата на китайския външен министър, която е вицепрезидент на новинарски канал в страната. Жената е публикувала информацията през социалната мрежа Weibo, цитирайки "сигурен източник".

Управляващите в Южна Корея представиха официално изявление, в което изразиха, че са „уверени“, че последните спекулации около влошеното здравословно състояние на севернокорейския лидер не са истина.

„Нашето правителство има достатъчен капацитет за събиране на информация, за да обяви уверено, че няма нищо необичайно около здравето на г-н Ким“, каза в неделя Ким Йеон-чул – министърът на обединението на Южна Корея.

А специалният съветник на президента на Република Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност Мун Чжон-ин каза пред CNN, че Ким е „жив и здрав“.

„Позицията на нашето правителство е твърда. Ким Чен-ун е жив и здрав. Той се намира в района на Уънсан от 13 април. Не са забелязани никакви подозрителни придвижвания“, каза той.

Преди няколко дни CNN съобщиха, че съветника по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън е потвърдил, че "ситуацията се следи отблизо", а други официални лица са добавили, че имат данни, че състоянието на Ким действително е сериозно влошено.

Reuters обяви, че Китай е изпратил екип от медици в Северна Корея, които, според техни източници, е трябвало да окажат помощ при лекуването на политическия лидер.

Съществуват слухове за неуспешна сърдечна ситуация на Ким Чен-Ун, но засега единствената напълно сигурна информация сочи, че той не е имал публични изяви в последните седмици, пропускайки включително и националния празник на държавата на 15 април.

Междувременно The Guardian съобщи, позовавайки се на данни от проекта на САЩ 38 North, че влак, за който се предполага, че е собственост на Ким Чен-Ун, се намира в курортния град Уънсан. Това сочат сателитните изображения на базираната в Северна Корея вашингтонска мисия. Reuters обаче пише, че това не е достатъчен аргумент да се направи заключение, че лидерът се намира в града.

В неделя сутрин стана ясно, че Севернокорейското държавно радио е съобщило, че Ким е поздравил работниците, ангажирани със строежа на голям град. Не се уточнява под каква форма е бил поздравът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024