Снимка: © getty images

След като през последните седмици се появиха подозрения за здравословното състояние на Ким Чен-Ун, вече се появиха първи сигнали, че севернокорейският лидер е починал.

TMZ съобщи новината, цитирайки медиите в Китай и Япония, но подчертава, че към този момент не може да я потвърди. Именно TMZ обявиха първи смъртта на Кобе Брайънт, а преди това и на Майкъл Джаксън.

Тя е дошла от племенницата на китайския външен министър, която е вицепрезидент на новинарски канал в страната.  Жената е публикувала информацията през социалната мрежа Weibo, цитирайки "сигурен източник". 

Управляващите в Южна Корея представиха официално изявление, в което изразиха, че са „уверени“, че последните спекулации около влошеното здравословно състояние на севернокорейския лидер не са истина.

„Нашето правителство има достатъчен капацитет за събиране на информация, за да обяви уверено, че няма нищо необичайно около здравето на г-н Ким“, каза в неделя Ким Йеон-чул – министърът на обединението на Южна Корея.

А специалният съветник на президента на Република Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност Мун Чжон-ин каза пред CNN, че Ким е „жив и здрав“.

„Позицията на нашето правителство е твърда. Ким Чен-ун е жив и здрав. Той се намира в района на Уънсан от 13 април. Не са забелязани никакви подозрителни придвижвания“, каза той.

Преди няколко дни CNN съобщиха, че съветника по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън е потвърдил, че "ситуацията се следи отблизо", а други официални лица са добавили, че имат данни, че състоянието на Ким действително е сериозно влошено.

Reuters обяви, че Китай е изпратил екип от медици в Северна Корея, които, според техни източници, е трябвало да окажат помощ при лекуването на политическия лидер.

Съществуват слухове за неуспешна сърдечна ситуация на Ким Чен-Ун, но засега единствената напълно сигурна информация сочи, че той не е имал публични изяви в последните седмици, пропускайки включително и националния празник на държавата на 15 април.

Междувременно The Guardian съобщи, позовавайки се на данни от проекта на САЩ 38 North, че влак, за който се предполага, че е собственост на Ким Чен-Ун, се намира в курортния град Уънсан. Това сочат сателитните изображения на базираната в Северна Корея вашингтонска мисия. Reuters обаче пише, че това не е достатъчен аргумент да се направи заключение, че лидерът се намира в града.

В неделя сутрин стана ясно, че Севернокорейското държавно радио е съобщило, че Ким е поздравил работниците, ангажирани със строежа на голям град. Не се уточнява под каква форма е бил поздравът. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"

Не е само Ахелой - германски антиваксъри правят комуна и в Парагвай

"Убежище от 5G, кемтрейлс, флуорираната вода, задължителните ваксини и здравните мерки"