Южна Корея: Ким Чен-Ун е жив и здрав Снимка: © KCNA

Управляващите в Южна Корея представиха официално изявление, в което изразиха, че са „уверени“, че последните спекулации около влошеното здравословно състояние на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун не са истина.

„Нашето правителство има достатъчен капацитет за събиране на информация, за да обяви уверено, че няма нищо необичайно около здравето на г-н Ким“, каза в неделя Ким Йеон-чул – министърът на обединението на Южна Корея.

А специалният съветник на президента на Република Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност Мун Чжон-ин каза пред CNN, че Ким е „жив и здрав“.

„Позицията на нашето правителство е твърда. Ким Чен-ун е жив и здрав. Той се намира в района на Уънсан от 13 април. Не са забелязани никакви подозрителни придвижвания“, каза той.

Коментарите представляват най-категоричната информация на страната относно северната ѝ съседка и нейния лидер.

Както знаете, TMZ съобщи, че Чен-Ун е починал, но тези данни не бяха потвърдени от други медии. Някои обявиха, че лидерът на Северна Корея се намира във „вегетативно състояние“ след претърпяна сърдечна операция. А Reuters написа, че Китай е изпратил екип от медици в страната, които, според техни източници, е трябвало да окажат помощ при лекуването на Ким.

По принцип е необичайно висши представители на Южна Корея да правят официални изявления, за да оспорят данни за това, което се случва на север, пише The New York Times. Властите обикновено нито потвърждават, нито отричат информация за Северна Корея.

Към момента Националният съвет за сигурност, свикван от президента Мун Дже-Ин, даде данни, че няма „нищо необичайно“ на север.

Американският президент Доналд Тръмп нарече спекулациите за влошеното състояние на Чен-Ун „неправилни“. Миналата сряда ген. Джон Хитън от американската отбрана каза, че няма причина да се съмнява, че г-н Ким „все още установява пълен контрол над корейските ядрени и военни сили“. От две седмици обаче Чен-Ун не се е появявал публично и това предизвика различни спекулации.

Министърът на обединението на Южна Корея нарече твърденията в световните медии „инфодемия“. Каза, че Националният съвет за сигурност е сигурен в своите заключения, че Ким е „жив и здрав“, тъй като се доверява на няколко източника на информация. Сподели обаче, че не може да даде повече детайли.

„Искам да уточня, че когато официални лица казват такива неща, те не го правят случайно“, съобщи Ким Йеон-чул, правейки асоциация с думите на ген. Хитън. „Казват ги на базата на оценка на информацията“.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Възможно ли е жена да застане начело на Северна Корея?

Защо всички в Америка говорят за Tiger King?

Първата ваксинирана - да се събудиш с "новината", че си умряла


В неделя The Guardian съобщи, позовавайки се на данни от проекта на САЩ 38 North, че влак, за който се предполага, че е собственост на Ким Чен-Ун, се намира в курортния град Уънсан. Това сочат сателитните изображения на базираната в Северна Корея вашингтонска мисия. Reuters обаче пише, че това не е достатъчен аргумент да се направи заключение, че лидерът се намира в града.

В неделя сутрин стана ясно, че Севернокорейското държавно радио е съобщило, че Ким е поздравил работниците, ангажирани със строежа на голям град. Не се уточнява под каква форма е бил поздравът.

Съмненията за заболяването на Ким се появиха още на 15 април - "Денят на слънцето", в който се чества годишнината от рождението на Ким Ир Сен, дядо на настоящия държавен ръководител и основател на съвременната държавност в Северна Корея. За първи път обаче Ким Чен-Ун не участваше в тържествените прояви в чест на "Вечния президент".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024