“Tiger King: Murder, Mayhem and Madness” е документална поредица на Netflix, за която в момента всички в Америка говорят. Минисериалът излезе на 20 март, като за момента вече е гледан от 64 млн. по целия свят, което го прави една от най-успешните продукции на стрийминг платформата. Документалната поредица изследва малко познатото, дълбоко взаимосвързано общество на колекционери на тигри в Америка и собственици на частни зоологически градини. Какво прави Tiger King толкова значима тема за разговор?

Авторът на този текст живее от години в Ню Йорк, той е един от запленените зрители на сериала и потвърждава, че в Америка всички говорят за Tiger King.


Всички обичаме филми и сериали, в които можем да намерим нещо общо с нас самите или с пожелателно ни “аз”, искаме да бъдем като героите от фикцията.

От друга страна, харесваме и неща, които са атипични и трудни за проумяване. Всичко, което попада в средата на този спектър, не ни е интересно.

Аз обичам героите от сериала “Как се запознах с майка ви”, защото има много общо с мен и с моя живот в Ню Йорк. Мои приятели обичат филма “Уол Стрийт”, защото искат да са като Гордън Геко. Всички искаме да бъдем като Лиъм Нийсън в “Твърде Лично” (Taken) или като Тони Старк в “Отмъстителите” (Avengers). Тинейджър да си пусне френски филм за това колко е сладко да се пенсионираш в Южна Франция? Едва ли!

Хайде сега да погледнем другата страна на монетата - атипичното. От взелите "Оскар" филми тази година половината са в тази категория: "Заекът Джоджо", "Паразит", "Жокерът", и "Имало едно време .... в Холивуд". Дали главният герой е добър или лош, дали е по истински случай или фантастика - в основата на тези филми е реакцията на публиката: шок, заблуда, тъга, щастие, екстремен смях...

Това ще ви донесе и Джо Екзотик в Tiger King/ "Крал на Тигрите" по Netflix.

Филмите разчитат на хиперболизирани стереотипи, за да може публиката да се идентифицира с тях, но всички знаем, че в действителност тези стереотипи са много по-слабо изразени в реалния живот и характерите на повечето хора са в рамките на приетите от обществото норми за поведение.

Антигерои като Джо Екзотик, Карол Баскин или Док Багаван се срещат само в анимационните филми като "Семейство Симпсън". Но в Tiger King те са реални хора, които за ужас на милионите зрители на сериала имат реални проблеми - толкова заплетени, че и Джон Гришъм би завидял.

С всеки епизод историята става все по-странна. Джо е изрусен гей с много партньори, който поръчва убийството на смъртният си враг - Карол Баскин.

Карол Баскин, чийто съпруг милионер е изчезнал безследно и мистериозно, оставяйки голямо богатството зад гърба си, се опитва да спре растежа на “империята” на Джо в Уиниуд, Оклахома, защото го смята за мъчител на тигри.

Привидно Док Багаван е като всеки от нас, макар и малко по-ексцентричен. Уви, оказва се, че отвъд красивия му зоопарк, той всъщност е лидер на култ, в който участват предимно жени. Жени, на които им биват налагани пластични операции, промени на името и от които се иска да могат да тичат 1 миля (1.6 км) за под 1 минута.

И всички тези хора притежават зоопаркове за тигри.

Героите са реални и са проследени от 2014 до 2019 г., когато Джо Екзотик влиза в затвора, заради поръчаното убийство на Карол Баскин.

Има десетки второстепенни герои, с които бързо ще свикнете - хората от персонала в зоопарка на Джо, на които им липсват зъби, крака и ръце, новия съпруг на Карол Баскин, който носи сандали с чорапи, или Джеф Лоу, който има Ферари, чийто собственик е неясен и други.

Не знаете какво да си мислите след това описание, нали? Пуснете си Tiger King и се потопете в историята. Със сигурност ще разширите кръгозора си.

За тези от вас, които все още се чудят как е възможно да се сравнява Джо Екзотик с гения на Куентин Тарантино или Бонг Джун Хо: тези режисьори снимат фиктивни филми за персонажи и сюжети като тези в Tiger King.

Тук всичко, което ще видите е истинско и реално и това умножава емоционалния ефект, независимо каква точно емоция предизвиква у вас.

В този смисъл, изкуството е изкуство, без значение от темата, била тя убийство на звезди в Холивуд или зоопаркът на реднек в Оклахома.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов