Северна Македония избира президент и парламент с България наум Снимка: © Getty Images

Гражданите на Северна Македония ще гласуват на втория тур на изборите за президент и Народно събрание в сряда - решителен момент за бъдещето на амбициите на държавата за членство в ЕС.

Опозиционната коалиция около ВМРО-ДПМНЕ ("Твоя Македония"), която се противопоставя на условията на България за започване на преговорите на Скопие с ЕС, се смята за фаворит и в двата избора.

На 8 май ще се проведе балотаж за президентския вот.

На първи тур на 24 април поведе Гордана Силяновска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ) с 41,3% и със значителна преднина пред действащия държавен глава на Северна Македония Стево Пендаровски (СДСМ) - 20%.

Очаква се, че Силяновска-Давкова вероятно ще спечели изборите. Резултатът на Пендаровски от първия тур е най-слабото представяне на кандидат от социалдемократите в новата история на страната - по-малко от 200 000 гласа.

Парламентарният вот се провежда в един тур - от него зависи кой ще стане управлява правителството на страната, в което се намира реалната изпълнителна власт.

Евентуална победа на ВМРО-ДПМНЕ ще сложи под сериозно напрежение отношенията на Северна Македония с ЕС и по-специално с България.

Докато СДСМ приемаше условието на София за промяна в северномакедонската конституция и вписването на българите като основополагащ народ, ВМРО-ДПМНЕ е против каквито и да е отстъпки по казуса.

Партията беше и яростен противник на споразумението с Гърция, с което се сложи край на десетилетния спор и името на държавата беше сменено на "Северна Македония" в замяна на вдигане на ветото за членството ѝ в НАТО и ЕС.

Сега ВМРО са смекчили тона на предишните си закани да отменят договореността с Атина, но остават несъгласни с "капитулацията", както те я наричат, пред България.

Северна Македония е кандидат за член в ЕС от 2005 г., но и досега не е започнала реалните преговори за присъединяване, които биха отнели още няколко години.

През това време ЕС предложи на Украйна и Молдова да започне официални преговори заради войната и заплахата от Русия.

Една от причините за очаквания спад на подкрепата за СДСМ е разочарованието на гражданите от резултатите от обещаваната борба с корупцията и от делата срещу бивши членове на управлението на Никола Груевски, разследвани за сериозни престъпления, вкл. масово подслушване.

Позицията на СДСМ за спазване на условието на България и смяна на конституцията също е силно непопулярна сред местното население, особено заради това, че изискването се появи след вече направения компромис пред Гърция за името.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024