"Сглобката" с Льо Пен провокира пълен хаос в десните "Републиканци" във Франция Снимка: © Getty Images

Франция преживява пореден епизод на политически шок, след като лидерът на десните "Републиканци" Ерик Сиоти беше уволнен от собствената си партия заради идеята да сключи предизборна сделка с Марин льо Пен.

Въпреки решението на националното ръководство - Сиоти отказва да се оттегли от позицията си и обжалва по съдебен път.

Междувременно той продължава да държи контрол в партийната централа, а вътрешната "война" се води дори за това кой ще управлява каналите на "Републиканците" в социалните мрежи.

Всичко това се случва броени дни след като "Националния сбор" на Льо Пен спечели европейските избори със солидно мнозинство пред останалите традиционни групи.

Президентът Еманюел Макрон използва повода, за да сложи край на нестабилната структура на френското Национално събрание и да предизвика спешни предсрочни избори на 30 юни.

Ходът му явно хвана доста хора неподготвени - особено вдясно.

Причината за "преврата" срещу Ерик Сиоти е решението му да наруши исторически принцип във френската политика - никоя голяма народна партия да не допуска съюз с Марин льо Пен. Предшествениците на "Републиканците" - Съюзът за народно движение - беше партията, която няколко пъти е печелила президентски избори с кандидати като Жак Ширак и Никола Саркози срещу бащата или дъщерята Льо Пен.

Откакто Еманюел Макрон спечели през 2017 г. след катастрофалната кампания на десния претендент Франсоа Фийон обаче, "Републиканците" така и не успяха да се възстановят от изтичането на подкрепа.

"Имаме нужда от алианс с "Националния сбор", обяви Сиоти в TF1 на 11 юни, като обяви, че консерваторите не бива да се страхуват от конкуренцията на кандидатите на Льо Пен в своите избирателни райони на предстоящите избори.

За партията, която претендира да пази наследството на Шарл дьо Гол, подобен ход е тотална подмяна на идеологията в името на еднократно тактическо предимство.

Според Сиоти - колаборацията с крайната десница е единственият начин за противопоставяне на либералите на Макрон и левите партии.

Изследванията на общественото мнение показват, че "Сборът" на Льо Пен ще бъде първа политическа сила след двата тура на изборите - нещо, което досега не се е случвало в историята на Петата република.

Ръководството на "Републиканците" обаче реагира с пълен потрес на решението на Ерик Сиоти.

Няколко от най-висшите кадри на партията, включително бившият еврокомисар Мишел Барние, призоваха за оставката му заради "сделката с дявола", както определят договорката с Марин льо Пен.

В сряда хора от ръководството на "Републиканците" опитаха да свикат общо събрание в централата за изключване на лидера си, но сградата се оказа заключена, а хората вътре - евакуирани.

Ерик Сиоти призна, че е блокирал достъпа на съпартийците си, след като получил заплахи и искал да гарантира безопасността на екипа си.

"Ще го извадим от офиса на наследниците на генерал Дьо Гол, ако се налага. Това не е нормално, просто не е възможно. Французите полагат толкова усилия, за да вярват в демокрацията, а сега наблюдават спектакъл на луди хора", реагира депутатът Орелиан Прадие.

В същия ден политическата комисия на "Републиканците" е взела единодушно решение да уволни Сиоти. Той обаче продължава да се смята за партиен лидер и отказва да подаде оставка. Вместо това е решил да заведе съдебна жалба срещу съпартийците си, защото извънредното им събрание не е свикано по устав.

Скандалът заплашва да подкопае още повече доверието в традиционната десница само 20 дни преди изборите. Под въпрос е и кой ще отговаря за определянето на кандидатите за депутати, след като двете най-висши ръководства оспорват легитимността на решенията си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024