Ръководството на Софийския градски съд публикува критична позиция срещу служебния министър на икономиката Кирил Петков, който обвини съдия от Търговското отделение в нарушение на закона заради отказа й да впише новите членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. 

Петков - принципал на ББР в качеството си на министър - се опитва повече от месец да направи промяна в управлението на банката, след като стана ясно, че близо 1 млрд. лв. са раздадени на осем големи компании, вместо с тях да се насърчи малкия и средния бизнес. 

БНБ одобри от втория опит предложените от него нови членове на надзора на ББР, но в петък съдия Мария Вранеску е отказала да разреши вписването им в Търговския регистър.

В интервю за "Панорама" Петков осъди остро решението й, като намекна, че "дълбокото вътрешно убеждение" на съдията е базирано на "нещо различно от следването на закона". 

В позицията на СГС не се коментира същността на производството при Вранеску - посочва се само, че "съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания". 

Декларацията, насочена срещу Петков, оспорва други негови съмнения за това, че делата в СГС не се разпределят на случаен принцип, а се концентрират в конкретни съдии, както и че решението на съдията е взето прибързано. 

"По закон спирането на регистърно производство, каквото е и искането за вписване на новото ръководство на ББР в търговския регистър, е бързо производство, което се разглежда от дежурна смяна, в която участват трима съдии по предварително утвърден график. Молбите се разпределят на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС и съдът е длъжен да се произнесе в рамките на същия ден. Целта на тези дежурства е именно да бъде спазена законовата разпоредба за бързо произнасяне и не представлява целенасочена “Концентрация този тип решения да отиват при трима съдии", казват от СГС. 

Кирил Петков използва ефира на БНТ, за да се обърне към цялата съдийска колегия с призив за запазване на професионалната репутация на съдебната власт.

"Заради едно-две такива решения имаме лошата репутация на българския съд. Никой инвеститор в момента не може да се довери на решенията, които се базират на несъответствие на закона. Как можем да разчитаме, че българската държава ще се движи напред, когато за четири часа - най-бързото решение, което сме виждали- - съдия Мария Вранеску спира вписването на новия надзор", каза той. 

На това от СГС отговарят, че "лошата репутация на българския съд" и притесненията на инвеститорите... са вследствие най-вече на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, на обсъждането, а не на изпълнението на съдебните актове, на хвърлянето на “подозрения”, но не и на факти, че вътрешното убеждение на конкретен съдия “е базирано на нещо друго освен следването на закона". 

Кирил Петков предупреди, че всеки ден от 28 юни нататък ще подава ново заявление за вписване на новите надзорници на ББР и ще обявява резултата публично. 

"Осъзнавам напълно, че съдебната власт е независима, но публичността е възможност за обществото да вижда какво се случва", каза министърът.


10 000 евро на бас от БеновскаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България