Малко неща са сигурни в този живот, но когато Илиана Беновска влезе в залата за пресконференции на Министерството на финансите, можем да се обзаложим, че няма да е скучно. 

Беновска също слага облог - 10 000 евро, нито повече, нито по-малко. 

Oтветник е Кирил Петков, служебният министър на икономиката, който току-що е дал началото на нова програма за възстановяване на малки и средни фирми след Covid-кризата чрез програма за кредити без нужда от обезпечение. 

Още от събота Беновска се е хванала на бас с Петков, че фирмата, с която тя управлява своето Радио К2, няма да се класира за помощ. Че целият план за кредитите е зле обмислена схема за (1) пилеене на парите на данъкоплатците и/или (2) за съдиране на кожата на собствениците на бизнеси с непосилни скрити условия. Че някъде задължително е заровено куче. Че ябълката е гнила. 

Линията на атака се повтаря и по време на пресконференцията на Кирил Петков и Асен Василев, в която участват и мениджъри на няколко от най-големите банки в България. 

Първи въпрос - Беновска пита. Втори въпрос - Беновска пита. Трети въпрос... Репортерка се вмъква от четвъртия път, но Беновска отново вдига ръка. Пети въпрос - Беновска пита отново. Шестият въпрос изкарва колегите й от равновесие. 

На предложението "Може ли да си направите интервюто навън?" следва отговор "Не, не може". 

След кратка пауза за прегрупиране Беновска отново пита и отговор не иска: 

"Колко от малкия бизнес е на годишна загуба? Аз ще ви кажа - 93% са на загуба. Значи вие правите програма за възстановяване на около 8 процента от бизнеса. Другите, които са били на загуба в последните три години и назад, няма да имат подкрепа". 

Кирил Петков опитва да отиграе топката дипломатично: "Ако някой е бил на загуба три поредни години, без да има печалба, не съм сигурен, че това е устойчив бизнес". 

Беновска вади своя последен коз: "Аз съм на загуба от 10 години!"

Тук финансовият министър Асен Василев вече губи звук и картина.   

"Ами моите съболезнования. Как сте в бизнеса тогава? Това е много лошо управляван бизнес", казва Василев, а залата прихва в смях. 

"Не се хилете, бе, управлявайте!", апелира Беновска с възмущение към колегите си.

Ако най-забавната новина от Министерството на финансите беше разграничението на Ирена Кръстева от родния й син Делян Пеевски, то самопризнанието на Илиана Беновска се класира на силно второ място. 

В продължение на повече от десет години радио К2 беше една от медиите, "абонирани" за бюджетите на държавни институции за информираност и публичност - от "Ръководство въздушно движение" и АПИ до Столична община и министерствата, разпределящи еврофондове.

Предизборните кампании на партиите също не подминаваха К2. От 2015 до края на 2020 г. Беновска беше водеща и на ТВ седмично предаване по Канал 3, което разполагаше със събеседници от нивото на Сотир Цацаров и Кирил Домусчиев, като също генерираше съдържание за радиоканала й. 

Кой да предположи, че през цялото време Беновска е практикувала журналистика на загуба? 

И все пак поуката на деня е позитивна: След 10 години на тежък труд, сълзи и пот, от които явно не успява да се самоиздържа, българският предприемач винаги разполага с излишни 10 000 евро, за да връзва басове с министри.  


 

Стъки на разпит в полицията, обяви се за българския Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба