10 000 евро на бас от Беновска

Малко неща са сигурни в този живот, но когато Илиана Беновска влезе в залата за пресконференции на Министерството на финансите, можем да се обзаложим, че няма да е скучно.

Беновска също слага облог - 10 000 евро, нито повече, нито по-малко.

Oтветник е Кирил Петков, служебният министър на икономиката, който току-що е дал началото на нова програма за възстановяване на малки и средни фирми след Covid-кризата чрез програма за кредити без нужда от обезпечение.

Още от събота Беновска се е хванала на бас с Петков, че фирмата, с която тя управлява своето Радио К2, няма да се класира за помощ. Че целият план за кредитите е зле обмислена схема за (1) пилеене на парите на данъкоплатците и/или (2) за съдиране на кожата на собствениците на бизнеси с непосилни скрити условия. Че някъде задължително е заровено куче. Че ябълката е гнила.

Линията на атака се повтаря и по време на пресконференцията на Кирил Петков и Асен Василев, в която участват и мениджъри на няколко от най-големите банки в България.

Първи въпрос - Беновска пита. Втори въпрос - Беновска пита. Трети въпрос... Репортерка се вмъква от четвъртия път, но Беновска отново вдига ръка. Пети въпрос - Беновска пита отново. Шестият въпрос изкарва колегите й от равновесие.

На предложението "Може ли да си направите интервюто навън?" следва отговор "Не, не може".

След кратка пауза за прегрупиране Беновска отново пита и отговор не иска:

"Колко от малкия бизнес е на годишна загуба? Аз ще ви кажа - 93% са на загуба. Значи вие правите програма за възстановяване на около 8 процента от бизнеса. Другите, които са били на загуба в последните три години и назад, няма да имат подкрепа".

Кирил Петков опитва да отиграе топката дипломатично: "Ако някой е бил на загуба три поредни години, без да има печалба, не съм сигурен, че това е устойчив бизнес".

Беновска вади своя последен коз: "Аз съм на загуба от 10 години!".

Тук финансовият министър Асен Василев вече губи звук и картина.

"Ами моите съболезнования. Как сте в бизнеса тогава? Това е много лошо управляван бизнес", казва Василев, а залата прихва в смях.

"Не се хилете, бе, управлявайте!", апелира Беновска с възмущение към колегите си.

Ако най-забавната новина от Министерството на финансите беше разграничението на Ирена Кръстева от родния й син Делян Пеевски, то самопризнанието на Илиана Беновска се класира на силно второ място.

В продължение на повече от десет години радио К2 беше една от медиите, "абонирани" за бюджетите на държавни институции за информираност и публичност - от "Ръководство въздушно движение" и АПИ до Столична община и министерствата, разпределящи еврофондове.

Предизборните кампании на партиите също не подминаваха К2. От 2015 до края на 2020 г. Беновска беше водеща и на ТВ седмично предаване по Канал 3, което разполагаше със събеседници от нивото на Сотир Цацаров и Кирил Домусчиев, като също генерираше съдържание за радиоканала й.

Кой да предположи, че през цялото време Беновска е практикувала журналистика на загуба?

И все пак поуката на деня е позитивна: След 10 години на тежък труд, сълзи и пот, от които явно не успява да се самоиздържа, българският предприемач винаги разполага с излишни 10 000 евро, за да връзва басове с министри.


Стъки на разпит в полицията, обяви се за българския Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024