Малките и средни компании ще получат достъп до програмата за възстановяване "Подкрепа за бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете", която беше създадена заради Covid-кризата. 

Официалното начало на програмата беше дадено от служебния министър на икономиката Кирил Петков. 

"За да сте част от програмата, бизнесът трябва да е малък или среден, да е оперирал поне 3 години. Ще има възможност да вземе своя кредит без обезпечения, с изплащане до 7 години, като в първите 12 месеца може да има гратисен период. Въпреки ограниченията в бюджета по този начин успешните бизнеси, които имат възможност да влязат в периода на възстановяване, ще имат ликвидността да го направят", каза Петков. Поне в една от последните три години кандидатстващият бизнес трябва да е бил на печалба. 

2,5 млрд. лв. капитал се мобилизира, за да стигне до бизнеса, каза Асен Василев. Максималният размер на кредита ще е до 3 млн. лв. или до 70% от оборотите на фирмата за 2019 или 2020 г. (според това коя година е била по-добра). 

"Държавата поема систематичния риск за това, че една част от тези фирми ще продължат да съществуват и да живеят. Банките поемат ангажимента да оценят индивидуалния риск на всяка една компания. Така даваме шанс на фирми, които са жизнеспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на последната 1,5 г., да вземат кредит или за инвестиция, или за оборотни средства", каза финансовият министър. 

Параметрите на общата рамка за осигуряване на косвената държавна помощ са одобрени от ЕК още през април 2020 г., ние сега го въвеждаме с гаранционната схема, каза още Асен Василев. Фондът на фондовете поема до 80% от експозицията на компаниите по кредитите. 

Пощенска банка, Банка ДСК, ОББ, Райфайзен и ПИБ са сред частните банки, които вече са подписали споразумения за партньорство по тази схема. Ресурсът ще се пренасочва към тази банка, която раздава повече кредити, каза Асен Василев. 

Лихвите по кредитите ще са на "нормални пазарни" нива, каза финансовият министър - преференциалните условия са свързани с това, че не се изисква обезпечение от кандидатстващите фирми. 

На забележка от страна на журналистката Илиана Беновска, че нейното дружество не можело да кандидатства за кредит, защото работело на загуба от 10 години, финансовият министър Асен Василев реагира с думите: "Ами моите съболезнования. Как изобщо сте в бизнеса тогава?".  

На друг въпрос по повод забранителния списък за отношения на държавни фирми с физически и юридически лица по санкциите "Магнитски", Асен Василев разкри, че майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева - е изпратила писмо до МФ, в което твърди, че не е асоциирано лице с бизнеса на сина си. 

Василев отказа да коментира повече детайли от твърденията на Кръстева, като обяви, че преценката ще се направи от комисията, която работи по съставянето и редовното обновяване на списъка. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички