Малките и средни компании ще получат достъп до програмата за възстановяване "Подкрепа за бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете", която беше създадена заради Covid-кризата.

Официалното начало на програмата беше дадено от служебния министър на икономиката Кирил Петков.

"За да сте част от програмата, бизнесът трябва да е малък или среден, да е оперирал поне 3 години. Ще има възможност да вземе своя кредит без обезпечения, с изплащане до 7 години, като в първите 12 месеца може да има гратисен период. Въпреки ограниченията в бюджета по този начин успешните бизнеси, които имат възможност да влязат в периода на възстановяване, ще имат ликвидността да го направят", каза Петков. Поне в една от последните три години кандидатстващият бизнес трябва да е бил на печалба.

2,5 млрд. лв. капитал се мобилизира, за да стигне до бизнеса, каза Асен Василев. Максималният размер на кредита ще е до 3 млн. лв. или до 70% от оборотите на фирмата за 2019 или 2020 г. (според това коя година е била по-добра).

"Държавата поема систематичния риск за това, че една част от тези фирми ще продължат да съществуват и да живеят. Банките поемат ангажимента да оценят индивидуалния риск на всяка една компания. Така даваме шанс на фирми, които са жизнеспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на последната 1,5 г., да вземат кредит или за инвестиция, или за оборотни средства", каза финансовият министър.

Параметрите на общата рамка за осигуряване на косвената държавна помощ са одобрени от ЕК още през април 2020 г., ние сега го въвеждаме с гаранционната схема, каза още Асен Василев. Фондът на фондовете поема до 80% от експозицията на компаниите по кредитите.

Пощенска банка, Банка ДСК, ОББ, Райфайзен и ПИБ са сред частните банки, които вече са подписали споразумения за партньорство по тази схема. Ресурсът ще се пренасочва към тази банка, която раздава повече кредити, каза Асен Василев.

Лихвите по кредитите ще са на "нормални пазарни" нива, каза финансовият министър - преференциалните условия са свързани с това, че не се изисква обезпечение от кандидатстващите фирми.

На забележка от страна на журналистката Илиана Беновска, че нейното дружество не можело да кандидатства за кредит, защото работело на загуба от 10 години, финансовият министър Асен Василев реагира с думите: "Ами моите съболезнования. Как изобщо сте в бизнеса тогава?".

На друг въпрос по повод забранителния списък за отношения на държавни фирми с физически и юридически лица по санкциите "Магнитски", Асен Василев разкри, че майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева - е изпратила писмо до МФ, в което твърди, че не е асоциирано лице с бизнеса на сина си.

Василев отказа да коментира повече детайли от твърденията на Кръстева, като обяви, че преценката ще се направи от комисията, която работи по съставянето и редовното обновяване на списъка.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"