Един от най-успешните германски футболисти Тони Кроос обяви, че слага край на спортната си кариера след Евро 2024.

Първенството през юни-юли 2024 г. ще бъде последният турнир, в който Кроос ще играе. Това беше и причината за решението му да се върне за последно в германския национален отбор по футбол въпреки по-ранното си желание да се оттегли от "Маншафт"-а.

34-годишният полузащитник, който играе вече 10 години за "Реал Мадрид", няма да продължи и договора си с испанския шампион след края на сезона.

"Както винаги съм казвал: Реал Мадрид е и ще остане моят последен клуб. Щастлив съм и съм горд, че намерих правилното време за решението ми и че мога да направя този избор сам. Оттук нататък за мен има само една мисъл: всички заедно за купа номер 15", пише той, като прави препратка към финала на Шампионската лига.

За Тони Кроос вече няма непостижими неща във футбола.

Германският национал спечели Световното първенство в най-славния екип през 2014 г. Вече е вдигал купата на Шампионската лига като играч на Реал Мадрид.

Три пъти е печелил Бундеслигата и купата на Германското първенство, както и Суперкупата на УЕФА и Световно клубно първенство на ФИФА, докато играеше за Байерн Мюнхен.

Тони Кроос е едно от изключенията в германския футбол. Други звезди от неговото поколение като Мануел Нойер, Филип Лам и Томас Мюлер предпочетоха да останат в Бундеслигата дори във върха на кариерата си, вместо да се състезават в големи отбори от други първенства в Европа.

Кроос, за разлика от тях, реши да приеме предложението на Реал след световната титла и благодарение на този избор си създаде репутация на играч от световна класа. В Мадрид той е един от най-важните играчи в клуба в продължение на десетилетие.

В прощалното си послание той не споменава нито един друг отбор освен "белия балет".

Причината може да се дължи на разочарованието, с което Кроос си тръгва от Бундеслигата. Като играч от школата на Байерн Мюнхен той се смята за подценяван в йерархията на клуба и е получавал по-ниско възнаграждение в сравнение с привлечените отвън звезди.

Той не крие и огорчението си от медийните коментари по адрес на представянето на националния отбор след поредицата слаби участия на големи турнири - особено шокиращото отпадане от Световното в Русия през 2018.

Тогава той открито се възмущава от експертите, които според него започват да критикуват тима само заради удоволствието от хейта.

Дотук Кроос е изиграл 108 мача с фланелката на националния отбор, като няколко пъти е носил и капитанската лента. През 2021 г. след разочароващото представяне на тима на европейското първенство Кроос реши да се оттегли, но селекционерът Юлиан Нагелсман го убеди да се върне за Евро 2024.

"Можеш да му подадеш топката по всяко време и той ще намери начин да я отиграе, дори да е под натиск. Той има страхотна визия и усещане за мястото си на терена", казва Нагелсман.

Точността на подаванията и спокойствието му помагат да контролира темпото на играта и да открива възможности за голови положения на съотборниците си.

Последното голямо изпитание за него е на 1 юни на "Уембли". Това е финалният мач на Шампионската лига, в който Реал Мадрид ще се изправи срещу Борусия Дортмунд. Както и на терена - Тони Кроос е на правилното място, в правилното време дори когато се сбогува с футбола.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024