Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел влезе в обяснителен режим след т.нар. скандал "Дивангейт", избухнал заради символичното пренебрежение към Урсула фон дер Лайен по време на общото им посещение при турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Мишел беше подложен на остри критики за това, че не е реагирал подобаващо, когато Фон дер Лайен (единствената жена в срещата на върха в Турция) беше накарана да седне на диван извън обсега на официалните кресла на 7 април.

Недоволството спрямо Мишел беше особено остро поради факта, че не се видя той да реагира при създалата се ситуация - например, да преотстъпи мястото си на 62-годишната германка, която реагира с "Хмм" при вида на разположението на позициите.

Председателят на Европейския съвет признава, че случилото се в Анкара е резултат от "стриктната интерпретация на протоколните правила от турските власти", която е довела до "неприятна ситуация с неравнопоставено, при това подценяващо отношение спрямо президента на ЕК".

"В онзи момент, докато осъзнавахме неудачния характер на ситуацията, решихме да не влошаваме допълнително нещата, създавайки скандал. В началото на срещата решихме, че е по-добре да се фокусираме върху същността на политическите дискусии, в които Урсула и аз щяхме да се впуснем с домакините ни", казва Мишел в пространно обяснение на френски и английски езици във Facebook-профила си.

Той твърди, че впечатлението на публиката за пасивното му отношение към казуса е неправилно.

"Нищо не може да е по-далеч от истината или от дълбоките ми сантименти - и от принципите на уважение, които ценя толкова високо", казва Мишел.

Бившият премиер на Белгия, който беше избран за председател на Европейския съвет на мястото на Доналд Туск през лятото на 2019 г., заявява, че е натъжен от отразяването на скандала.

"Първо - заради намека, че може да съм пренебрегнал протоколната нетактичност по отношение на Урсула, особено като се има предвид колко голяма чест е за мен да бъда част от европейския проект, в който две от основните ни институции се ръководят от жени (ЕК от Урсула фон дер Лайен и ЕЦБ от Кристин Лагард). Също толкова горд съм и от факта, че бях наследен като премиер на Белгия от жена - първата жена в историята на институцията.

На второ място - съжалявам, че тази ситуация засенчи смислената и полезна геополитическа работа, която свършихме заедно в Анкара и която се надявам, че ще бъде плодотворна за Европа", казва Шарл Мишел.

Той посочва, че една от темите на дебат в турската столица е била отменената ратификация на Истанбулската конвенция от Ердоган, състоянието на правата на жените и децата в републиката, както и опазването на основни права като върховенството на закона, свободата на изразяване и свободата не медиите.

"Визитата ни отбеляза важен момент в сложния процес по подобряване на отношенията между ЕС и Турция. Тя беше кулминацията от внимателна подготовка и дипломатически усилия, провеждани в продължение на много месеци с целта да поощрим тази държава да приеме по-конструктивен подход в отношенията си с ЕС", казва още Мишел.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу даде различно обяснение на ситуацията, като прехвърли цялата вина върху администрацията на ЕС.

"Разположението на местата беше направено в съответствие с предложенията на ЕС. Точка. Не бихме разкривали този факт, ако не бяха отправени критики срещу Турция. Изискванията и предложенията от европейска страна бяха спазени и коректният протокол беше приложен по време на срещата", казва турският дипломат No.1.

Думите му се разминават с позицията на Мишел, който описва ситуацията като неадекватен прочит на протокола. Politico обаче обръща внимание на факта, че представители на администрацията в ЕС са обяснили, че президентът на Съвета би трябвало да заема по-висока дилпоматическа позиция спрямо ръководителя на ЕК.

Въпреки различните интерпретации на скандала - реакциите от страна на европейски политици бяха почти еднозначно критични както към турските домакини, така и към Мишел. Говорителят на ЕК Ерик Мамер дори казва, че инцидентът е "изострил вниманието на Фон дер Лайен към въпроса за Истанбулската конвенция", съобщава AFP.

В подкрепа за Мишел се обяви изненадващо бившият председател на комисията Жан-Клод Юнкер, който посочва, че когато е пътувал с колегите си - председатели на Европейския съвет - винаги е спазвал протоклония ред. "Обикновено получавах стол до стола на председателя на Съвета, но понякога се случваше да сядам на диван". Юнкер все пак посочва, че отношението към Фон дер Лайен трябваше да е по-различно и тя да бъде разположена на същото ниво като Мишел.

Според Чавушоглу обаче проблем няма: "Турция е добре установена държава, която приема гости често и на всяко ниво. Срещите - особено в Турция - се провеждат в рамките на международните протоколни правила и на турското гостоприемство".


"Дивангейт": Ердоган не даде стол на Фон дер Лайен при визитата ѝ в Анкара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас