Почти всяка година сме свикнали да наблюдаваме българско участие на Уимбълдън, най-често в лицето на Григор Димитров. През 2021 г. обаче имаше още един българин, който може и да е останал незабелязан, но негова е заслугата стотиците вип-гости на Централния корт да опитат от най-добрите десерти в менюто.
Шеф Иван Александров беше поканен за главен сладкар в така наречения Royal Box – сектора, в който се настаняват всички членове на кралското семейство, популярни актьори, певци, тв-водещи и други известни личности. Въпреки че развива свой успешен бизнес, той решава да го остави на заден план и да се потопи в магията на най-стария и величествен тенис турнир от 28 юни до 11 юли.
Предизвикателството наистина си заслужава – въпреки тежката работа, шеф Александров гледа на живо мачовете на Роджър Федерер, подготвя торта за рождения ден на член на британската кралска фамилия и се среща с известни личности като Том Круз.
Иван Александров е брат на актьора Владимир Карамазов. И двамата са завършили Техникум по обществено хранене, но пътищата им тръгват в съвсем различни посоки. Единият твори на сцена и пред камера, а другият – в кухнята, с бъркалка в ръка.
Шеф Александров преминава през някои от известните сладкарници в София, за да стигне до престижни хотели и ресторанти в британската столица, включително в петзвездния Haymarket Hotel.
„Живея в Лондон вече осем години, но станах сладкар в България. Работих тук много време, преди да замина“, разказва ни шеф Александров. „В Лондон сладкарите са като злато – много рядко се намират качествени хора. При първото ми влизане в кухнята там беше страшно, изправих се пред супер различни неща от тези, които съм учил в България. Чувствах се безполезен. Това обаче ме мотивира още повече, че трябва да стана добър и в Англия, че трябва да успея. Така колелото се завъртя“.
„Във Великобритания има агенции, които те изпращат по различни заведения. Аз започнах да си избирам най-добрите, да си събирам рецепти и за 6 месеца започнах работа на малко над средната позиция в сладкарството. Постепенно се издигнах до главен сладкар“, казва ни той.
Шеф Александров развива успешен бранд – Boutique’s Cookies Cakes, като подготвя бутикови торти и сладкиши по поръчка. Как обаче отговаряш, когато ти предложат да правиш същото, но за вип-персони в ложата на Уимбълдън? С "да“, разбира се.
„Един от су-шефовете, с които работех известно време, беше повикан на Уимбълдън и точно той ме покани. Много бяха закъсали, защото главната им сладкарка напусна месец преди шампионата и се намираха в небрано лозе. Помолиха ме да отида само за първенството – в продължение на две седмици, и аз приех. Работата ми там обаче продължава и сега“, казва Иван Александров.
„Тази работа не е като някоя друга. Аз бях в Royal Box – ложата на Централния корт, където излизат всички знаменитости и кралското семейство“, разказва той, а на въпроса ни кои вип-персони е видял на живо, отговаря: „По-скоро кои НЕ видях“.
„Всеки ден канеха различни хора и именно с тяхното излизане започваше излъчването на BBC. Кейт Мидълтън и принц Уилям бяха там. Почти всеки ден мачове гледаше и чичото на Чарлз – дюкът на Уиндзор. Даже правих торта за него, тъй като по средата на шампионата празнуваше рожден ден. Видях и много филмови звезди – Том Круз ни извика да си направим всички обща снимка. Дейвид Бекъм беше заел място в ложата, а също така и почти всички английски водещи от телевизиите“, разказва братът на Владо Карамазов.
Звездите по трибуните на Уимбълдън
Не се заблуждавайте обаче, че е пил чай и си е говорил с тях по цял ден. Шеф Александров става много рано всяка сутрин – около 4-5 ч., за да започне да готви. Когато вип-гостите заемат местата си, ястията трябва да се сервират много бързо – общо за 45 минути от стартера до десерта. В огромния комплекс работят 3-4 хиляди готвачи, включително и още няколко българи, което значи, че напрежението и отговорността са наистина огромни.
Главният сладкар оставя бизнеса си на заден план в продължение на две седмици, но успява умело да подреди графика си.
Продължава да работи на Уимбълдън и сега, тъй като там има специален клуб за бивши шампиони и ветерани, който функционира целогодишно. Хващаме го малко след като е приключил смяната си в Royal Box в All England Club и въпреки че „тича“ към следващите задължения, отделя от времето си за почивка, за да ни разкаже за преживяванията си.
„Най-тежко по време на тези две седмици беше с Кейт и Уилям, защото за тях още от сутринта имаше охрана, с кучета полицията претърсваше всички зали и коридори. Те самите влизаха през заден вход. Кралското семейство е на почит в Англия“, казва шеф Александров.
Именно той е човекът, който подготвя цялата „сцена“, преди Кейт Мидълтън да се появи в кухнята на Уимбълдън с престилка и да позира пред камерите с ягоди и сметана в ръце.
„Тя е патронът на Уимбълдън и трябва да е там. Точно тогава обаче имаше контакт с едно от момичетата в магазините в All England Club, което се зарази с Covid, въпреки че всички служители си правихме всекидневни тестове за коронавирус. Тогава Мидълтън беше карантинирана за десет дни и се появи чак на финала, за да връчи купата. Принц Уилям също беше там последния ден, но имаше задължение да отиде на финала на Европейското по футбол и в един момент потегли към „Уембли“, разказва шеф Александров.
На вип-гостите той сервира задължителните ягоди със сметана – емблемата на турнира, но към тях всеки може да добави по още един десерт. Сред специалитетите, които българският сладкар приготвя, са кастърд панакота с ревен; сладолед с шоколад, спондж от шамфъстък и пресни череши; крем брюле с тенис ракета; лимонов крем; обикновена панакота.
„За мен тези десерти са си обикновени, но хората казваха – „Уау, какви страхотни неща“, добавя шеф Иван Александров.
Дори и при толкова много работа, когато на човек му се отдаде шанс да се потопи в митичната атмосфера на Уимбълдън, той за нищо на света не трябва да го пропуска. Доскоро понятието „тенис“ за българския сладкар се простира предимно до мачовете на Григор Димитров, но в All England Club той преоткрива почитта си към аристократичния спорт.
„Имах достъп до всички кортове и няма да забравя мача между Роджър Федерер и Хуберт Хуркач, в който полякът победи. Бях супер впечатлен от играта, атмосферата на корта е различна. Останах изненадан от това как хората се държат по време на мач, от мълчанието. Има хора, които те пазят да не нарушиш тишината. Не пускат никого по време на самата игра, затова навън през цялото време има огромни опашки“.
„Дори от последния ред можеш да чуеш дишането на играчите, толкова е тихо. За мен това беше даденост, на която много се изкефих. Беше ми много интересно. Това е преживяване, което си заслужава да изпиташ“, разказва Иван Александров.
Той ще запомни Федерер не само като величествен 20-кратен шампион от Големия шлем, но и като „човека със сандвичите“.
„Роджър е над нещата. Влизаше си в залите на спонсори като „Rolex“ и си хапваше там. Освен плодовете, които ядат всички тенисисти, той постоянно хапваше сандвичи. Но не от онези сочните, а малки и с минимално количество крема сирене и краставица“.
Освен продължаващата работа в All England Club, Иван Александров се отдава и на собствения си бранд. Прекръства го на Aleksandrov’s Cakes, за да е по-лесно за произнасяне от англичаните, но в България продължава да се нарича Boutique’s Cookies Cakes.
„Това е брандът ми, който реализирах и в България, понеже у нас правя курсове и обучавам сладкари. Шегуват се с мен, че самолетът ми е като градски автобус. Сега се върнах в Лондон, но през септември ще съм обратно тук и после пак - през октомври, защото имам курсове. През около месец съм си в България“, казва той.
„Доста ми е интересно да водя курсове, даже правих един по време на лондонския "мейджър". Комуникацията с хора ме зарежда страшно много и ми харесва да се запознавам с различни личности“, добавя шеф Александров, а на въпрос дали очаква да прави десерти на Уимбълдън и догодина отговаря, че най-вероятно отново ще е на линия.
Прочетете още:
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: