Шефът на ДАНС уличи кандидата на ПП-ДБ за управител на НЗОК в лъжа Снимка: © Народно събрание

Председателят на ДАНС Пламен Тончев е изпратил спешен отговор до Народното събрание, в който уличава единствения кандидат за управител на НЗОК Станимир Михайлов в нарушение на закона.

Повод за писмото на Тончев е искане на бившия здравен министър Костадин Ангелов за информация във връзка с един от многобройните казуси, заради които депутатите от ГЕРБ и "Възраждане" оспорват кандидатурата, предложена от ПП-ДБ.

На заседание на Здравната комисия, оглавявана от Ангелов, Михайлов беше разпитан от депутат от ГЕРБ за това дали е укрил собственост на своя фирма, защото като изпълнителен директор и акционер в "Балкан кредит" AД не подал декларация за реалните собственици на фирмата в указания в закона срок.

Информацията за това беше изтекла в предварителни медийни публикации, които бяха цитирани от ГЕРБ.

В отговора си пред комисията Станимир Михайлов твърди, че дружеството никога не е кандидатствало за лиценз за кредитна дейност, а като "консултант", той подписал декларация до ДАНС, в която посочил крайните собственици и предмета на дейност на фирмата с "цялата поискана информация".

На 25 юли Ангелов пише до шефа на ДАНС с настояване във възможно най-кратки срокове да му бъде предоставена информация дали е подадена такава декларация и кои са истинските собственици на "Балкан кредит".

Още на следващия ден Пламен Тончев внася отговора, в който изброява всички правни основания, изискващи тази документация, за да завърши, че "след извършена служебна проверка е констатирано, че в ДАНС не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на "Балкан кредит" АД".

Съмненията около кандидатурата на Станимир Михайлов се увеличават и заради атаките срещу него от страна на ИТН за това, че той е работил в банка "Токуда", докато тя е била собственост на бившия сътрудник на Първо главно управление на ДС Румен Сербезов.

По време на изслушването Михайлов отговаря, че никога не е имал нещо общо с ДС и че въпреки че е номиниран от ПП-ДБ, "не е политически обвързан и ще работи с представителите на всички парламентарни партии".

До кандидатурата му се стигна след една провалена процедура, при която ГЕРБ бяха издигнали близката до Костадин Ангелов кандидатка Иванка Динева, която оттеглиха в последния момент заради несъгласието на ПП-ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024