Снимка: © Булевард България, SONY Alpha

Днес правителството ще приеме постановление за удължаването на схемата "60 на 40" до края на септември, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред предаването "Тази сутрин" по bTV.

Нови сектори ще получат право на компенсации, а задължението бизнесът да е платил данъците и осигуровките си през тази година, за да се възползва от тях, отпада. Ще се изисква единствено средствата да декларирали дължимото и да са платили всички дължими суми за 2019. 

Работодателите от сектор "Хотели и ресторанти" вече няма да е нужно да осигуряват допълнителна заетост на персонала си след края на подпомагането, равна на срока, за който са получавани средствата от НОИ.

Частните детски градини и ясли, образователните центрове, здравни специалисти и заведения, които нямат договор със Здравна каса също ще могат да кандидатстват за компенсации през следващите три месеца.

"Настоящите подобрения на мярката и разширенията на секторите общо ще ни дадат възможност да запазим около 300 000 работни места до края на септември и това би ни струвало около 500 млн. лева," заяви министър Сачева. 

До момента са запазени 150 хиляди работни места, като са изплатени 130 милиона лева. 

Задействат се и две нови схеми, които да подкрепят заетостта, финансирани със средства от Оперативна програма развитие на човешките ресурси:

"Добавка от 290 лева за служителите в секторите "Пътнически превоз" и съответно "Туризъм". От 1-ви юли също работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни лица за период от три месеца, за които ще получават 610 лева плюс осигуровките," обясни още Сачева, цитирана от БНР.

От днес влиза в сила и увеличението на пенсиите с 6,7%. Минималната пенсия за старост става 250 лева, което ще струва около 440 милиона лева за бюджета. 

Прочети