COVID-19 е световен сериал по всички канали. Като писан от Маргарет Атууд, режисиран малко от Бергман, малко от Бунюел и малко от Дейвид Линч. Надяваме се само да не завършим като в „Игра на тронове“.

Няколко колоритни персонажа изпъкват на сцената:

Медицинският експерт. Както никога досега, експертното мнение е във възход. Участваме в ежедневна надпревара кой има роднина с медицинско образование, кой - молекулярен биолог, които да се превърнат в крайна инстанция за IgG-то, антителата, уреда за обдишване, модела на Китай, статистиката за Италия и, разбира се - стадния имунитет!

Ако сме така прецакани да нямаме близки “на първа линия”, винаги остават на разположение и няколкото доктора, които шестват из всички медии и които са истинските инфлуенсъри/лидери на мнение в настъпващата Ера на Водолея.

Най-консервативните от нас се задоволяват и с официалния доктор-генерал-майор, тоест с ортодоксалната опора на света.

Дано и след пандемията останем все така хипнотизирани от експертното мнение и започнем да се доверяваме в науката на практика. Представяте ли си как обричаме цяла икономическа вертикала на микро бизнеса на ходжите, врачките, шаманките и свещениците, които ръсят захар против дупки на магистралата и пандемия, на фалит?

Неверникът. Той е главен герой в този сериал. Пише стотици коментари под новинарски емисии: „Защо ни лъжете!“ и „Спрете да плашите хората!“ Той не смята, че ХИВ съществува за „обикновените“ хора, а от грип и радиация не се плаши.

Неверникът не вярва на генерали, зъболекари и фризьори, защото няма доверие на никоя институция. Той не вярва на експерти, защото много са го лъгали. Не вярва и на врачки, астролози и свещеници. Не вярва на бизнесмени, защото... как да вярваш на някой, който има бяло Бентли?!

Той не вярва и на еколози, на физици, на икономисти, банкери и социални мрежи, защото ще му източат личните данни. В репортаж за Свършека на света, когато американският президент показва кадри как метеорит приближава към Земята на slow motion, този човек, ще превключи канала, за да погледа порно.

Стадният имунитет. В ерата на пост-истината, новото невежество и антиваксърите – изведнъж мнозина изповядват научното постижение на 20 век като религия.

Привърженикът на стадния имунитет е неочакван и нестандартен персонаж!

Поне веднъж на ден доказва на половината си познати, че „това вече съм го карáл“, при това още преди някой по света да беше чул за коронавирус...

Всеки от нас е с претенцията да е номер едно: нулевият пациент – нулевият не само на тази болест, ами, така, на всички други болести, които някога са се появявали на света. „Аз това го знам, бе…“

Обикновеният експерт. Това е човек, който има мнение и не се уморява да го гърми всеки миг във вече достатъчно шумното пространство.

Този ренесансов човек е проникнал до дъното на висшата математика и статистическите модели, изучил е икономиката от INSEAD до УНСС и обратно, познава по-добре политиката от Меркел и Макрон, и философията от Кант, защото е чел пост от Ноам Чомски. И този човек единствен в целия свят е прозрял истината за ситуацията, а всички останали са полудели. Нека се вслушаме в него!

Конспиратор с увити във фолио тестиси. Това е много стар герой – някога е измислил танц, за да умилостиви лошите богове и да ги накара да пуснат дъжд.

После е бил убеден, че е разкрил вещици у по-хубавките жени и е изгорил феноменален брой от тях.

Въпреки, че е стар като света, все още живее на плоска планета и едва напоследък е започнал да вижда наоколо много мъртви гълъби, за които е установил с абсолютна сигурност, че са убити от 5-джито, което ни донесе и коронавируса.

Бизнесменът-благодетел. От Бил Гейтс и огромната му инвестиция в развойна дейност в медицината, през иконични дарители-милиардери като Мъск и Зукърбърг, та до тромавите родни бизнесмени – всички искат да участват в окото на бурята и всички искат светът да продължи.

Въпросът е: защо?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024