Снимка: © Screenshot

Шофьорът на автобуса, който е обвинен за смъртта на двама полицаи, остава в ареста - това реши Окръжният съд в Бургас.

15-годишният Омар Мохамед Али Аднан каза, че се е опитал да натисне спирачките преди сблъсъка, но те не са проработели.

“Това престъпление не го направих умишлено. Когато слязох след моста, натиснах спирачка, но не стана нищо. Нямах спирачки. Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и моля за по-лека мярка”, каза той пред съда, цитиран от Нова телевизия.

Информация и свидетелски показания от прокуратурата и от граничните полицаи обаче показват, че шофьорът вместо да спре е увеличил скоростта на автомобила.

Преди дни автобус, превозващ 47 мигранти, се вряза в патрулна кола в Бургас. Тежката катастрофа доведе до смъртта на двама полицейски служители, чийто автомобил е премазан от автобуса.

Преди дни автобус, превозващ 47 мигранти, се вряза в патрулна кола в Бургас. Тежката катастрофа доведе до смъртта на двама полицейски служители, чийто автомобил е премазан от автобуса. Двама полицаи загинаха в акция срещу трафиканти. МВР: Ще отговорим с цялата си мощ

Омар Мохамад Али Абдан е пояснил, че е роден на 21 март 2007 г. - неграмотен е, като не може да чете и да пише. Той не разполага с лични документи, а самоличността му е установена от информация, споделена от самия него. Семейството му се намира в Турция, а той е пребивавал в бежански център в Харманли.

Делото му се гледа при отворени врати заради големия обществен интерес. Окръжният прокурор Димитър Узунов заяви, че ще се пледира за най-тежка мярка, тъй като става дума за тежко умишлено престъпление. За подобно деяние законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор. Ако се докаже, че Омар е непълнолетен, наказанието по закон може да се редуцира до 10 години.

Узунов определи случая като "фрапантен удар срещу държавността в Република България". 15-годишният шофьор е казал на служебния си адвокат, че организатор на трафика е лице от Турция.

Междувременно стана ясно, че българинът, който беше задържан по случая за това, че е продал автобуса на трафикантите, е бил освободен поради липса на достатъчно доказателства, съобщава бТВ. Така от първоначалните петима арестувани за трагедията, при която загинаха двамата бургаски полицаи, с обвинения са само тримата сирийски граждани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двата руски газопровода "Северен поток" аварираха едновременно

Дания ограничи движението на корабите заради изтичане на газ край остров Борнхолм

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия