Снимка: © Getty Images

Справя ли се президентът Доналд Тръмп с овладяването на пандемията от коронавируса? Все повече американци продължават да мислят, че отговорът е „не“. В сравнение с миналата седмица, подкрепата към републиканеца за начина, по който се справя с кризата, е паднала с 6%, сочат данни от проучване на „Ройтерс“ и „Ipsos“.

Когато Covid-19 удари САЩ, подкрепата за Доналд Тръмп и рейтингът, отчитащ одобрение на работата му от страна на американците, се повишиха значително. Той достигна най-високия си рейтинг, откакто бе избран за президент през 2016 г. Сега обаче хората в страната все повече не одобряват реакцията на правителството във времената на криза, а все по-малко са гражданите, които дават положителна оценка на работата на държавния глава.

Проучването на „Ройтерс“ и „Ipsos“ тази седмица показва, че 42% от американците подкрепят действията на Тръмп за справяне с кризата. За справка – седмица по-рано този процент се е равнявал на 48%. Според проучване на CNN, 45% от американците одобряват начина на работа на държавния глава по време на пандемията.

Общо президентът се радва на 40% подкрепа сред всички американци – близо до рейтинга, който отчиташе по време на мандата си към този момент. 86% от регистрираните поддръжници на републиканците одобряват работата му, докато това важи за 9% от хората, гласуващи за Демократическата партия.

Проучването на „Ройтерс“ и „Ipsos“ е направено на 6-7 април 2020 г. В него са участвали 1116 американци с възраст над 18 години, живеещи в континенталната част, Аляска и Хаваи. Данните включват 989 регистрирани гласоподаватели – 480 от Демократическата партия и 376, подкрепящи републиканците, както и 73 безпристрастни гласоподаватели.

Може би по-притеснителният факт за Тръмп трябва да бъде по-малката подкрепа за него в сравнение с кандидата за президент на демократите Джо Байдън.

Според проучване на CNN от началото на март, към момента бившият вицепрезидент води на настоящия държавен глава с 53% срещу 42%, като се вземат предвид данните от регистрирани гласоподаватели в цялата страна.

Байдън получава повече подкрепа за начина, по който би се справил с пандемията от коронавируса (52% на 43%), със здравните грижи (57% на 39%) и с помощта за средната класа (57% на 38%). Тръмп има малко предимство (50% на 46%), що се отнася до поддържане на нивата на икономиката.

Кой обаче е големият проблем при президента, който снижи рейтинга му по време на кризата?

Според няколко негови съветници и членове на Републиканската партия това е представянето на държавния глава по време на редовните брифинги, които се превръщат в ежедневен ритуал и често продължават по няколко часа, пише The Guardian. Axios и The New York Times отбелязват, че няколко висши лица са останали „смаяни“ от изявленията на Тръмп. Според тях президентът е разпространявал дезинформация, свързана с мерките срещу пандемията.

„Все повече хора от Белия дом и депутати от Републиканската партия вярват, че брифингите нараняват президента повече, отколкото му помагат“, пише The Times.

Дори сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм, който е голям поддръжник на Тръмп, е сред хората, които искат президентът да бъде направляван по време на своите публични изявления. 

Много от тях довеждат до директни спорове с представители на медиите. Един от последните примери е от края на март, когато кореспондентът на NBC в Белия дом Питър Алекзандър попита Тръмп: „Какво ще кажете на американците, които в момента ви гледат и са уплашени?“. Отговорът на държавния глава беше: „Ще им кажа, че сте ужасен репортер. Това е, което ще кажа. Мисля, че това е много неприятен въпрос и смятам, че фактът, че го задавате пред американския народ, е много лош сигнал“.

Ако добавим и постоянните изказвания на Тръмп за Covid-19, определящи заболяването като „китайския вирус“ или „вируса от Ухан“, проблемите му се задълбочават.

Линдзи Греъм сподели пред The New York Times, че е посъветвал президента да намали броя на брифингите си до един на седмица. А Axios пише, че Републиканците все повече се притесняват от изявленията на Тръмп, смятайки, че те намаляват шансовете му за преизбиране като държавен глава.

„Следващите от 4 до 8 седмици наистина ще решат дали Тръмп ще бъде преизбран“, смята Стивън Муур – бивш номиниран от президента член на Федералния резерв, цитиран от Axios.

От Wall Street Journal също анализират, че шансовете на Тръмп стават все по-малки. „Брифингите започнаха като добра идея да образоват публиката относно опасността от вируса и това как американците трябва да променят своето поведение, както и относно правителствената реакция в борба срещу вируса. Но през последните три седмици Тръмп, изглежда, е направил заключение, че брифингите могат да се превърнат в негово шоу“.

Говорителят на Белия дом Джъд Диър отговори чрез The New York Times по следния начин: „Всяко предположение, че президентът Тръмп изпитва затруднения със спазването на тона или с предаването на съобщения, е напълно грешно“.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите