"Шоуто" на брифингите и споровете с медиите понижиха подкрепата за Тръмп Снимка: © Getty Images

Справя ли се президентът Доналд Тръмп с овладяването на пандемията от коронавируса? Все повече американци продължават да мислят, че отговорът е „не“. В сравнение с миналата седмица, подкрепата към републиканеца за начина, по който се справя с кризата, е паднала с 6%, сочат данни от проучване на „Ройтерс“ и „Ipsos“.

Когато Covid-19 удари САЩ, подкрепата за Доналд Тръмп и рейтингът, отчитащ одобрение на работата му от страна на американците, се повишиха значително. Той достигна най-високия си рейтинг, откакто бе избран за президент през 2016 г. Сега обаче хората в страната все повече не одобряват реакцията на правителството във времената на криза, а все по-малко са гражданите, които дават положителна оценка на работата на държавния глава.

Проучването на „Ройтерс“ и „Ipsos“ тази седмица показва, че 42% от американците подкрепят действията на Тръмп за справяне с кризата. За справка – седмица по-рано този процент се е равнявал на 48%. Според проучване на CNN, 45% от американците одобряват начина на работа на държавния глава по време на пандемията.

Общо президентът се радва на 40% подкрепа сред всички американци – близо до рейтинга, който отчиташе по време на мандата си към този момент. 86% от регистрираните поддръжници на републиканците одобряват работата му, докато това важи за 9% от хората, гласуващи за Демократическата партия.

Проучването на „Ройтерс“ и „Ipsos“ е направено на 6-7 април 2020 г. В него са участвали 1116 американци с възраст над 18 години, живеещи в континенталната част, Аляска и Хаваи. Данните включват 989 регистрирани гласоподаватели – 480 от Демократическата партия и 376, подкрепящи републиканците, както и 73 безпристрастни гласоподаватели.

Може би по-притеснителният факт за Тръмп трябва да бъде по-малката подкрепа за него в сравнение с кандидата за президент на демократите Джо Байдън.

Според проучване на CNN от началото на март, към момента бившият вицепрезидент води на настоящия държавен глава с 53% срещу 42%, като се вземат предвид данните от регистрирани гласоподаватели в цялата страна.

Байдън получава повече подкрепа за начина, по който би се справил с пандемията от коронавируса (52% на 43%), със здравните грижи (57% на 39%) и с помощта за средната класа (57% на 38%). Тръмп има малко предимство (50% на 46%), що се отнася до поддържане на нивата на икономиката.

Кой обаче е големият проблем при президента, който снижи рейтинга му по време на кризата?

Според няколко негови съветници и членове на Републиканската партия това е представянето на държавния глава по време на редовните брифинги, които се превръщат в ежедневен ритуал и често продължават по няколко часа, пише The Guardian. Axios и The New York Times отбелязват, че няколко висши лица са останали „смаяни“ от изявленията на Тръмп. Според тях президентът е разпространявал дезинформация, свързана с мерките срещу пандемията.

„Все повече хора от Белия дом и депутати от Републиканската партия вярват, че брифингите нараняват президента повече, отколкото му помагат“, пише The Times.

Дори сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм, който е голям поддръжник на Тръмп, е сред хората, които искат президентът да бъде направляван по време на своите публични изявления.

Много от тях довеждат до директни спорове с представители на медиите. Един от последните примери е от края на март, когато кореспондентът на NBC в Белия дом Питър Алекзандър попита Тръмп: „Какво ще кажете на американците, които в момента ви гледат и са уплашени?“. Отговорът на държавния глава беше: „Ще им кажа, че сте ужасен репортер. Това е, което ще кажа. Мисля, че това е много неприятен въпрос и смятам, че фактът, че го задавате пред американския народ, е много лош сигнал“.

Ако добавим и постоянните изказвания на Тръмп за Covid-19, определящи заболяването като „китайския вирус“ или „вируса от Ухан“, проблемите му се задълбочават.

Линдзи Греъм сподели пред The New York Times, че е посъветвал президента да намали броя на брифингите си до един на седмица. А Axios пише, че Републиканците все повече се притесняват от изявленията на Тръмп, смятайки, че те намаляват шансовете му за преизбиране като държавен глава.

„Следващите от 4 до 8 седмици наистина ще решат дали Тръмп ще бъде преизбран“, смята Стивън Муур – бивш номиниран от президента член на Федералния резерв, цитиран от Axios.

От Wall Street Journal също анализират, че шансовете на Тръмп стават все по-малки. „Брифингите започнаха като добра идея да образоват публиката относно опасността от вируса и това как американците трябва да променят своето поведение, както и относно правителствената реакция в борба срещу вируса. Но през последните три седмици Тръмп, изглежда, е направил заключение, че брифингите могат да се превърнат в негово шоу“.

Говорителят на Белия дом Джъд Диър отговори чрез The New York Times по следния начин: „Всяко предположение, че президентът Тръмп изпитва затруднения със спазването на тона или с предаването на съобщения, е напълно грешно“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024