Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази разочарование от тазгодишния носител на Оскар за най-добър филм „Паразит“, защото бил южнокорейски филм.

"Колко бяха лоши наградите на Академията тази година, видяхте ли? А победителят ... филм от Южна Корея", каза Тръмп на предизборното си шоу в Колорадо.

"Какво, по дяволите, беше всичко това? Имаме достатъчно търговски проблеми с Южна Корея. На всичкото отгоре те им дават “най-добрия филм на годината”?" попита той.

“Паразитът” е първият чуждоезичен филм, който печели най-голямата награда за кино на Академията. Освен за най-добър филм, това спечели и отличия за режисура и оригинален сценарий. Тръмп обаче не е впечатлен. Той харесва американските филми, които са правени преди повече от 70 години.

“Не може ли нещо като “Отнесени от вихъра"- не можем ли да си получим "Отнесени от вихъра"обратно, моля? Или "Сънсет булевард ", толкова много страхотни филми има", продължи той.

Тръмп каза още, че не знае дали „Паразит“ е добър филм. "Мислех, че това е най-добрият чуждоезиков филм, най-добрият чужд филм - но не, "Най-добрият". Случвало ли се е подобно нещо някога?" попита той.

Компанията "Неон" - американският дистрибутор на "Паразит", отговори на критиката на Тръмп в Twitter. "Разбираемо, той не може да чете".

На събранието в Колорадо стана ясно и че Тръмп не е фен и на Речта на Брад Пит. 45 секунди за политика докато получаваше Оскар за най-добър поддържащ актьор за ролята си в “Имало едно време ... в Холовуд”.

Брад Пит спомена недопускането на Джон Болтън като свидетел срещу Тръмп в процеса по импийчмънт на президента в Сената. "Мисля, че може би Куентин (Тарантино) ще направи филм за това и в крайна сметка възрастните ще постъпят правилно.”, каза Пит на церемонията.

"Никога не съм му бил голям почитател", каза Тръмп. "Той стана, изказа се като умник, един малък умник."

Прочети