Снимка: © https://www.facebook.com/kiki.penev

Sofia Sans - шрифтовата фамилия, която беше разработена за използване във всички официални надписи в столицата - вече има вариант, адаптиран за матрични табели. 

"Целта е той да се приложи при челните табели на софийските автобуси и тролейбуси с ниска резолюция на матрицата и да дава по-издържана от естетическа гледна точка и по-подчертана информация за дестинацията и номер на автобуса", пише един от създателите му във Facebook Ботьо Николчев. 

По думите му - това вероятно е първото ползване на "българска кирилица" в екрани с толкова ниска резолюция. Знаците в нея се различават от масово използваната при компютърните шрифтове руска версия, а през 2014 г. група дизайнери организираха гражданска инициатива за популяризиране и използване на българската графична форма на кирилицата. 

Групата от шрифтове Sofia Sans беше представена през май 2019 г. от екип към главния архитект на София Здравко Здравко. Целта на въвеждането му е той да се прилага за всички видове табели и обозначения, в градския транспорт, в общинските сайтове и официални документи, и др. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети