Снимка: © Getty Images

Възможно е в сила да влезе график за посещение на паркове и планини, така както подобен важи за хранителните магазини. Това обяви премиерът Бойко Борисов на сутрешния брифинг, на който присъства и Националният оперативен щаб.

Министър-председателят е възложил на щаба и на кметовете на общини да измислят ред за посещение на планини и паркове, без това да доведе до "изпускане на ситуацията" и "струпване на хора". Евентуален график за посещението им от хора над 60 години се обмисля като вариант. 

Със заповед на здравния министър от 21 март е забранено влизането и ползването на паркове, градинки, детски и спортни площадки. От края на март полиция ограничава и достъпа на столичани до Витоша и Стара планина.

Допреди дни глобата за нарушаване на заповедта беше 5000 лв., но сега е намалена - от 300 до 1000 лв. при първо провинение и от 1000 до 2000 лв. при второ.

Междувременно стана ясно, че новите случаи на Covid-19 в България са 16 от общо изследвани 496 проби, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От тях шестима пациенти са настанени в болници.

Общият брой на случаите у нас е 581, а спрямо вчерашния ден се наблюдава увеличение с 2,8%. Предният ден то се равняваше на 4,6%. 

Няма нова област, в която да има заразени. В София те са 11 души, трима са в Стара Загора, както и по един в Кърджали и Пловдив. Излекуваните са общо 42 души, от които 27 мъже и 15 жени, обяви ген. Мутафчийски.

Той потвърди, че мъж на 36 години е починал в „Света Анна“ в София вчера и общият брой на жертвите вследствие на Covid-19 е 23. Тяхната средна възраст е 65 години, а процентът на смъртни случаи у нас се равнява на 3,9% от броя на заразените.

Общо 231 души са в болници, а 21 са в интензивно отделение.

Що се отнася до заразените медицински лица, те са общо 32. Това представлява 5,5% от общия брой на заболелите у нас.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"