Щабът обмисля график за посещение на паркове и планини Снимка: © Getty Images

Възможно е в сила да влезе график за посещение на паркове и планини, така както подобен важи за хранителните магазини. Това обяви премиерът Бойко Борисов на сутрешния брифинг, на който присъства и Националният оперативен щаб.

Министър-председателят е възложил на щаба и на кметовете на общини да измислят ред за посещение на планини и паркове, без това да доведе до "изпускане на ситуацията" и "струпване на хора". Евентуален график за посещението им от хора над 60 години се обмисля като вариант.

Със заповед на здравния министър от 21 март е забранено влизането и ползването на паркове, градинки, детски и спортни площадки. От края на март полиция ограничава и достъпа на столичани до Витоша и Стара планина.

Допреди дни глобата за нарушаване на заповедта беше 5000 лв., но сега е намалена - от 300 до 1000 лв. при първо провинение и от 1000 до 2000 лв. при второ.

Междувременно стана ясно, че новите случаи на Covid-19 в България са 16 от общо изследвани 496 проби, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От тях шестима пациенти са настанени в болници.

Общият брой на случаите у нас е 581, а спрямо вчерашния ден се наблюдава увеличение с 2,8%. Предният ден то се равняваше на 4,6%.

Няма нова област, в която да има заразени. В София те са 11 души, трима са в Стара Загора, както и по един в Кърджали и Пловдив. Излекуваните са общо 42 души, от които 27 мъже и 15 жени, обяви ген. Мутафчийски.

Той потвърди, че мъж на 36 години е починал в „Света Анна“ в София вчера и общият брой на жертвите вследствие на Covid-19 е 23. Тяхната средна възраст е 65 години, а процентът на смъртни случаи у нас се равнява на 3,9% от броя на заразените.

Общо 231 души са в болници, а 21 са в интензивно отделение.

Що се отнася до заразените медицински лица, те са общо 32. Това представлява 5,5% от общия брой на заболелите у нас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024