Кога свободното пътуване в чужбина отново ще бъде възможно? Това е един от големите въпроси в началото на 2021, след като пандемията Covid-19 затвори границите на почти всички държави, а много от тях налагат задължителна карантина на пристигащите. Международните полети в момента са крайно ограничени, но ситуацията може да се промени още преди лятото.

Нивата на разпространение на коронавируса в световен мащаб отново се увеличиха, но няколко експерти предричат, че нормалните пътувания между отделните държави отново ще бъдат факт след пролетта.

„Доста съм уверен, че от май месец насетне всички ще бъдем в един по-добър свят“, казва Пол Чарлз, основател и изпълнителен директор на базираната в Лондон фирма за консултации при пътувания PC Agency.

Според повечето експерти – ваксините срещу Covid-19 ще бъдат основният катализатор, който ще върне нормалните пътувания между страните възможно най-скоро. Но е нужен и координиран глобален подход, свързан с отварянето на границите, тестването и карантината.

Няколко агенции, организации и компании, сред които Световната организация по туризъм, Международната организация за гражданска авиация и Международният съвет на летищата, си сътрудничат, за да изработят препоръки за безопасно пътуване между отделните държави. А от последната организация смятат, че в повечето страни броят на международните полети ще се увеличи с 50-60% през лятото на 2021, спрямо предходните нива, отчитани през годината.

Падане на карантината

Правилата за задължителна изолация „унищожават процеса по рестартиране работата на индустрията“, смята Луиш Фелипе де Оливейра от Международния съвет на летищата, цитиран от CNN.

Самият той е прекарал 14-дневна карантина в Монреал, след като се е завърнал у дома от бизнес пътуването си в Доминиканската Република и Мексико. През последните 7 месеца е бил в изолация 4 пъти, прекарвайки у дома 56 дни, без да има възможност да излезе навън. Точно тези ограничения са възпиращите фактори пред хората, които иначе биха искали да пътуват в чужбина.

Тори Емерсън Барнс, която е изпълнителен вицепрезидент на неправителствената Пътническа асоциация на САЩ, предлага общ механизъм, с който отрицателните тестове за коронавирус да отменят карантината при пристигане в дадена страна. Тя иска прилагане на режим, в който да е включено тестване в рамките на 72 часа преди пътуването, а после и още едно – при пристигане. Ако двата теста са отрицателни, то изолацията не трябва да важи, казва Барнс и дава за пример процедурата на Хавайските острови. „Не казваме, че задължително трябва да си ваксиниран, за да пътуваш в чужбина“, добавя тя.

Най-голямото предизвикателство обаче е да бъде решено кой е отговорен в създаването и прилагането на тези протоколи. „Правителствата може да не искат да поемат отговорност, но не знам дали тя трябва да се прехвърли върху частния сектор“, казва Барнс.

И все пак – някои държави и организации по света осъществяват значителен прогрес в координацията на тези процеси. Алесандра Прианте, която е регионален директор за Европа на Световната туристическа организация, казва, че след постигането на координация при тестването, следващата стъпка е проследяването на пътуващите. „Трябва да споделяме помежду си данните на тези хора“.

Да се ваксинираш… и да го докажеш

Австралия, например, обяви, че ще изисква отрицателни PCR тестове за всички пристигащи, а авиолинията Qantas съобщи, че скоро идващите чуждестранни граждани ще трябва да разполагат с ваксинационен сертификат.

В момента пътниците показват документи от непознати за проверяващите лаборатории, на езици, които също могат да са непознати. Ситуацията не е идеална и тук също е необходим единен подход в световен мащаб.

Затова от Международния съвет на летищата предложиха използването на приложения като CommonPass – инструмент, чрез който пасажерите ще могат да споделят лабораторни резултати и данни за имунизации, без да разкриват друга лична информация, свързана със здравето. Международната асоциация за въздушен транспорт също работи в тази посока и разработва специална платформа Travel Pass.

Дори когато всички страни започнат масова ваксинация на населението, не 100% от хората ще пожелаят да си ги поставят. Все още учените изследват дали ваксинираните могат да разпространяват вируса и до кака степен. Маските, социалната дистанция и дезинфекцията ще останат съществена част от живота ни за още много дълго време, което значи, че ще ги има и при ежедневните пътувания, казват от индустрията.

Мерките, които се прилагат междувременно

Безпроблемното извършване на международни полети няма да се случи просто за един ден. Затова е нужно прилагане на солидни мерки, докато голяма част от населението бъде ваксинирано.

Исландия и Унгария планират да вкарат в употреба „имунизационни паспорти“ и възнамеряват да пускат на територията си хора, които са преболедували коронавируса.

Между Австралия и Нова Зеландия вече има двупосочен пътнически „балон“, който позволява на гражданите на двете страни да пътуват от едната до другата и обратно, без да се подлагат на карантина.

Нидерландия започва да изисква PCR и бърз антигенен тест от пристигащите от САЩ с Delta Air и освобождава от изолация показалите отрицателни резултати.

Според Луиш Фелипе де Оливейра – антигенните тестове са едни от катализаторите за възраждането на индустрията, защото дават резултати по-бързо и са по-евтини, макар често да не са определяни като толкова надеждни в сравнение с PCR методиката. Има държави, включително България, които приравниха двата вида тестове.

Голямата цел

Прианте от Световната организация по туризъм смята, че целта на всяко пътуване е „да се довериш на непознатото“. „Красотата на пътешествието, на това да срещнеш човек от друга култура, който никога не си виждал – това нещо не е възможно сега, защото хората си казват „не се доверявай на никого, носи си маската, не се срещай с непознати“.

„Искаме да видим отново онзи магически дух в сърцата на хората. Защото туризмът е свързан с това да изграждаш красиви спомени".


Прочетете още:

Бягство за богати: Швейцарски курорт предлага 4-месечна "корона-почивка" в Алпите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023