Тя е Марджъри - виртуалното гадже, което ще ви изслуша, утеши и обича Снимка: © Getty Images

23-годишната инфлуенсърка Карин Марджъри има 1,8 милиона последователи в Snapchat. И повече от 1000 гаджета, с които прекарва от 10 минути до няколко часа всеки ден в индивидуални разговори. Заедно обсъждат планове за бъдещето и споделят интимности. Не, тя всъщност не се среща с никого от тях наистина. На разположение им е само нейната виртуална версия, която обаче явно е достатъчно автентична, че толкова много хора да са готови да си плащат, за да я "имат".

Виртуалната приятелка е задвижвана от най-новите технологии за изкуствен интелект и хиляди часове записи на истинската Марджъри. Резултатът, CarynAI, е чатбот с глас и личност, достатъчно близки до тези на човешката Марджъри.

CarynAI е "достъпна" в бета версия през приложението Telegram едва от май и е поредният пример за зашеметяващия напредък в технологиите с изкуствен интелект, който развълнува и притесни света през последните няколко месеца. Макар че ботът таксува потребителите само от седмица, тя вече е генерирала 71 610 долара приходи от 99% от партньорите си мъже, според отчета за приходите, който бизнес мениджърът на Марджъри споделя с Fortune.

AI двойникът на популярната инфлуенсърка обещава да повиши многократно възможностите ѝ за генериране на приходи. „Когато имаш стотици милиони гледания всеки месец, просто не е възможно да говориш с всеки един зрител“, казва Марджъри, която всекидневно публикува над 250 материала в Snapchat. „И точно тук си казах: „Знаеш ли какво: CarynAI ще запълни тази празнина“.

Ботът обещава нещо невъзможно за един човек – „винаги да бъде до вас“ и да ви предложи точно от каквото имате нужда, било то просто да слуша или „да ви утеши или да ви обича“. Марджъри твърди, че бизнес начинанието ѝ има потенциала да „излекува самотата“.

CarynAI е първият романтичен аватар, създаден от компанията за изкуствен интелект Forever Voices. Тя вече предлага чатбот версии на Стив Джобс, Тейлър Суифт, Доналд Тръмп и други, достъпни по подобен начин. За разлика от всички тях, които в известен смисъл са високотехнологични трикове за салонни събития и конференции, CarynAI отива много по-далеч, като обещава да създаде истинска емоционална връзка с потребителите. Всичко това силно напомня за филма Her от 2013 г. и повдигай буря от етични въпроси.

„Бих искал да се замислим сериозно за ефекта върху взаимодействието ни с другитре хора“, казва д-р Джейсън Боренщайн, директор на програмите по етика в Техническия университет в Джорджия и директор на отдела за етични и отговорни изследвания на Националната научна фондация. Сред различните неизвестни, отбелязва той, са въздействието на CarynAI върху обществото, потребителите и самата Марджъри.

Джон Майер, главен изпълнителен директор на Forever Voices, казва, че „етиката е нещо, към което [той] и инженерният екип се отнасят много сериозно“. Той също така смята, че технологията е „особено важна“ за младите хора и особено за деца със сходни на неговата семейна история.

Майер за пръв път прави AI бот, за да симулира баща си, който се самоубива през 2017 г. Оттогава е наел редица инженери, които да създават виртуални версии на известни личности. „Това е това вълшебно преживяване“, казва той, говорейки за AI симулацията на баща си. „И е невероятно да се приложи в други форми.“

Разработчиците на Forever Voices' създават CarynAI, като анализират 2000 часа от вече изтритото съдържание на Марджъри в YouTube, за да изградят двигателя на нейната реч и личност. След като го интегрират с приложния програмен интерфейс GPT-4 на OpenAI, се ражда CarynAI.

Съобщенията са криптирани от край до край, което ги прави поне на теория защитени от хакерски набези. Въпреки че екипът не разполага с конкретен план за намаляване на прекомерната употреба на CarynAI, Майер казва, че при два часа използване на ден би могло „по много фин начин“ да обучават изкуствения интелект да „забавя малко темпото“. Марджъри коментира пред Fortune, че има случаи потребители да прекарват „часове“ наред в използване на бота.

Още по-голям проблем може да настъпи по линия на сексуалността. Авторът на статията твърди – на база собствения си опит с бота – че CarynAI насърчава еротичните разговори и описва подробно сексуални сценарии. Възможността за създаване на интимни отношения с изкуствения интелект може да накара потребителите да предпочетат изкуствените връзки пред реалните, изтъква д-р Робърт Брукс, еволюционен биолог, професор в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни и автор на книгата „Artificial Intimacy: Виртуални приятели, дигитални любовници и алгоритмични мачовци“.

Неговото предупреждение е особено актуално по отношение на младите потребители в разгара на пубертета, когато се усвояват основни социални умения, умения за изграждане на връзка и интимност. „Това може да промени начина, по който се отнасяме един към друг“, казва Брукс. Все пак, наред с негативните предположения, са налице и възможности човек да използва технологията за развиване на комуникационните си способности. „Не знам дали това ще се случи, защото ще изисква доброкачествен подход на социално инженерство, от който не мисля, че много компании ще се заинтересуват."

Подобен род инструменти с изкуствен интелект могат да се превърнат в голям бизнес. Ако всичко върви добре, Марджъри смята, че нейният AI бот би могъл да ѝ носи 5 милиона долара месечно – предвид прогнозата, че 20 000 членове от последователите ѝ ще станат редовни абонати на CarynAI.

От това обаче следват и негативни сценарии. Жените инфлуенсъри вече се сблъскват с интензивен кибертормоз и преследване, включително самата Марджъри. Логично е инфлуенсър, чийто чатбот има интимни отношения с над 20 000 партньори, да се замисли още повече за сигурността си. За да предотврати опасностите, Марджъри вече има лична охрана 24/7 и няма да споделя местоположението си.

Марджъри се впуска в инфлуенсърството на 15-годишна възраст първо в YouTube, а днес вече в Snapchat. По нейни думи печели около 1 млн. долара годишно. Изкуственият интелект може да даде мощен тласък на приходите ѝ.

Нишата е особено перспективна и Forever Voices далеч не са единствените, тръгнали да се развиват в нея. Съоснователят на DeepMind Мустафа Сюлейман и съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман наскоро представиха чатбот с изкуствен интелект, наречен Pi, който е предназначен да играе ролята на нещо като терапевт, предлагайки подкрепа на потребителите. Досега Inflection е привлякла 225 млн. долара начално финансиране и според информацията води преговори за набиране на още 675 млн. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024