Илон Мъск винаги е бил човек с нестандартно мислене. Основателят на Tesla го доказа за пореден път в събота, като остави на потребителите в Twitter да решат дали да продаде 10% от всичките си 170,5 млн. акции в компанията.

„Много се изговори за нереализираните печалби като средство за избягване на плащането на данъци, така че предлагам да продам 10% от акциите си в Tesla. Подкрепяте ли това решение?“, попита най-богатият човек на планетата и остави две възможности за отговор.

В първите три часа след публикуването на анкетата гласуваха над 1 млн. души. Към 14 ч. в неделя резултатът е 56,9% за „да“ срещу 43,1% за „не“, при близо 3 милиона гласа.

„Ще се съобразя с резултатите от анкетата, по какъвто и сценарий за се развие тя“, отбеляза по-късно Мъск.

Акциите му струват общо 208,3 милиарда щатски долара. С цена от 1,22 долара за всяка, 10-те процента, които планира да продаде, се равняват на 20,8 милиарда. Данъците върху тази сума, ако се смята ставка от 20 на сто, са близо 4,2 милиарда долара.

През юни анализ на портала за разследваща журналистика ProPublica показа, че топ 25 на най-богатите американци, включително Джеф Безос, Илон Мъск, Уорън Бъфет и Майкъл Блумбърг, са плащали или сравнително малко, или никакви федерални данъци между 2014 и 2018. Някои от тях не са покривали задължения към хазната и преди това.

Основателят на Tesla е заплатил 68 хиляди долара налог върху печалбата през 2015, две години по-късно цифрата е 65 хиляди, а през 2018 не е отчел никакви данъци.

„Забележка – не получавам заплата в кеш или бонус от никъде“, написа Мъск под анкетата. „Разполагам само с акции, така че единственият начин да плащам данъци, е да продавам акции“.

По-рано през седмицата милиардерът предложи да продаде акции от Tesla на стойност 6 млрд. долара, ако ООН докаже, че тази сума ще реши проблема със световния глад.

Думите му дойдоха в отговор на изявлението на директора на Световната програма по прехраната на организацията Дейвид Бийзли. Той призова свръхбогатите – особено Джеф Безос и Илон Мъск – да помогнат за разрешаване на кризата, като добави, че само основателят на SpaceX може да го стори, ако дари 2% от богатството си.

„Нужни са 6 милиарда долара за помощ на 42 милиона души, които ще загинат, ако не им осигурим храна. Не е сложно“, каза Бийзли.

Принц Уилям също критикува милиардерите Мъск, Безос и сър Ричард Брансън, които поставиха началото на космическия туризъм. Той заяви, че вместо да летят в Космоса, трябва да се фокусират върху проблемите с климата и околната среда.

Мъск е най-богатият човек в света. Нетното му състояние се оценява на 338 милиарда долара, според индекса на Bloomberg.


Илон Мъск вече е с близо 100 млрд. долара по-богат от Джеф Безос Илон Мъск вече е с близо 100 млрд. долара по-богат от Джеф Безос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023