Илон Мъск винаги е бил човек с нестандартно мислене. Основателят на Tesla го доказа за пореден път в събота, като остави на потребителите в Twitter да решат дали да продаде 10% от всичките си 170,5 млн. акции в компанията.

„Много се изговори за нереализираните печалби като средство за избягване на плащането на данъци, така че предлагам да продам 10% от акциите си в Tesla. Подкрепяте ли това решение?“, попита най-богатият човек на планетата и остави две възможности за отговор.

В първите три часа след публикуването на анкетата гласуваха над 1 млн. души. Към 14 ч. в неделя резултатът е 56,9% за „да“ срещу 43,1% за „не“, при близо 3 милиона гласа.

„Ще се съобразя с резултатите от анкетата, по какъвто и сценарий за се развие тя“, отбеляза по-късно Мъск.

Акциите му струват общо 208,3 милиарда щатски долара. С цена от 1,22 долара за всяка, 10-те процента, които планира да продаде, се равняват на 20,8 милиарда. Данъците върху тази сума, ако се смята ставка от 20 на сто, са близо 4,2 милиарда долара.

През юни анализ на портала за разследваща журналистика ProPublica показа, че топ 25 на най-богатите американци, включително Джеф Безос, Илон Мъск, Уорън Бъфет и Майкъл Блумбърг, са плащали или сравнително малко, или никакви федерални данъци между 2014 и 2018. Някои от тях не са покривали задължения към хазната и преди това.

Основателят на Tesla е заплатил 68 хиляди долара налог върху печалбата през 2015, две години по-късно цифрата е 65 хиляди, а през 2018 не е отчел никакви данъци.

„Забележка – не получавам заплата в кеш или бонус от никъде“, написа Мъск под анкетата. „Разполагам само с акции, така че единственият начин да плащам данъци, е да продавам акции“.

По-рано през седмицата милиардерът предложи да продаде акции от Tesla на стойност 6 млрд. долара, ако ООН докаже, че тази сума ще реши проблема със световния глад.

Думите му дойдоха в отговор на изявлението на директора на Световната програма по прехраната на организацията Дейвид Бийзли. Той призова свръхбогатите – особено Джеф Безос и Илон Мъск – да помогнат за разрешаване на кризата, като добави, че само основателят на SpaceX може да го стори, ако дари 2% от богатството си.

„Нужни са 6 милиарда долара за помощ на 42 милиона души, които ще загинат, ако не им осигурим храна. Не е сложно“, каза Бийзли.

Принц Уилям също критикува милиардерите Мъск, Безос и сър Ричард Брансън, които поставиха началото на космическия туризъм. Той заяви, че вместо да летят в Космоса, трябва да се фокусират върху проблемите с климата и околната среда.

Мъск е най-богатият човек в света. Нетното му състояние се оценява на 338 милиарда долара, според индекса на Bloomberg.


Илон Мъск вече е с близо 100 млрд. долара по-богат от Джеф Безос Илон Мъск вече е с близо 100 млрд. долара по-богат от Джеф Безос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин