Илон Мъск скоро ще стане първият човек в света с нетно състояние в размер на 300 млрд. долара. 

Най-богатият човек в света увеличи активите си с над 36 млрд. долара само за един ден, след като акциите на Tesla поскъпнаха с 12,7% в началото на седмицата. 

Поводът за увеличението на пазарната капитализация беше решението на Hertz да поръча 100 000 коли от Tesla, за да създаде ново звено с електромобили под наем до края на 2022 г. 

Рязкото увеличение на богатството на Илон Мъск вследствие на сделката се смята за рекорден дневен ръст в класацията на милиардерите, изготвяна от Bloomberg. 

CNBC посочва, че само за един ден Мъск е добавил богатство, което може да се сравни с размера на активите на 34-тия най-заможен човек в света към момента. 

Създателят на Amazon Джеф Безос, който дълго време държеше челното място в класацията на милиардерите, вече изостава с близо 100 млрд. долара зад Мъск. Неговото състояние се оценява на 193 млрд. долара в началото на седмицата, според Bloomberg. 

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX e със 184 млрд. долара по-богат от Уорън Бъфет, а преднината му пред Бил Гейтс е в размер на 150 млрд. долара. 

Личното състояние на Илон Мъск е толкова голямо, че вече надвишава пазарната капитализация на един от най-големите автомобилни производители в света - Toyota, съобщава още CNBC.

Не само доброто представяне на Tesla на борсата помага за увеличаването на предприемача. Неотдавна SpaceX продаде част от акциите си на стойност, която дава индикации за пазарна оценка на космическата компания в размер на 100 млрд. долара.  

В понеделник Tesla влезе в клуба на компаниите, които се оценяват на над 1 трилион долара на публичните пазари. В същата група вече са Apple, Microsoft и Amazon. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед