Ще се провалят ли Олимпийските игри? 40 държави може да ги бойкотират Снимка: © Getty Images

До Олимпийските игри в Париж остават 18 месеца, но над събитието вече е надвиснал дълбок политически въпрос: дали да се позволи на руските атлети да се състезават на фона на започнатата от Русия война в Украйна.

Според полския министър на спорта и туризма Камил Бортничук до 40 държави могат да бойкотират най-голямото международно спортно състезание, което ще се проведе през лятото на 2024 г.

Коментарите на министъра идват малко след като Полша, Естония, Латвия и Литва съвместно отхвърлиха предложението на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на руснаци и беларуси да се състезават на игрите.

Бортничук вярва, че ще бъде възможно да се създаде коалиция от 40 държави, включително Великобритания, САЩ и Канада, която да успее да блокира плановете на МОК

"Като се има предвид това, не мисля, че ще бъдем изправени пред трудни решения преди Олимпиадата, а ако бойкотираме Игрите, коалицията, от която ще бъдем част, ще бъде достатъчно широка, за да обезсмисли провеждането на Игрите", каза той.

Украйна също заплаши, че ще бойкотира състезанието, ако руските и беларуските атлети бъдат допуснати до състезанието, тъй като за нея това ще е равносилно на подкрепа на "терора".

МОК обаче смята, че евентуален бойкот само ще "накаже спортистите" и представлява дискриминация. През февруари миналата година, когато Русия започна инвазията си, МОК първоначално насърчи забраната за участие на атлетите на страната в международни състезания. Миналата седмица обаче промени курса си и не изключи възможността те да бъдат допуснати да се състезават под неутрален флаг.

Руският отбор под независим флаг на Олимпийските игри през 2021 г. в Токио

Срещу двете страни бяха въведени редица санкции, включително в областта на спорта, които продължават да са в сила. Такива са например забраната за официално представяне на Русия и Беларус на Олимпийските игри чрез използване на техните знамена, химни или "всякакви други идентификации". Но що се отнася до спортистите им, МОК не е толкова убеден.

Спортните министри на Латвия, Литва, Естония и Полша заявиха, че "всяко усилие на Международния олимпийски комитет да върне руските и беларуските спортисти да се състезават, дори под неутрален флаг, трябва да бъде отхвърлено".

"Усилията за връщането им на международни спортни състезания под булото на неутралитета легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези държави", посочват те в общо изявление.

Съединените щати също споделят тяхната позиция и насърчават организациите да спрат изобщо да излъчват събитието в тези две страни.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер добави, че ако на спортисти бъде разрешено да участват в събития като Олимпийските игри, то това трябва да бъде като неутрални спортисти и "трябва да е абсолютно ясно, че те не представляват руската или беларуската държава".

Засега МОК ще продължи с разговорите около този въпрос и ще вземе решение по-късно.

"Няма такова нещо като неутралитет, когато се води война като тази. Очевидно е, че всяко неутрално знаме на руските спортисти е изцапано с кръв", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Подобни спорове обаче е имало и преди. През 1908 г., едва на четвъртите летни игри в историята, на Финландия - тогава автономна част от Руската империя - е разрешено да се състезава отделно от империята, като и е забранено да издига собственото си знаме.

След Първата и Втората световна война някои държави, влизащи в състава на Централните сили (Австрия, България, Германия, Унгария и Турция, тогава Османска империя) и страните от Тристранния пакт (Германия и Япония), не са поканени на игрите през 1920 г. и 1948 г. - годините след двете войни.

В следвоенните десетилетия редовно се провеждат разгорещени дебати и бойкоти по отношение на редица конфликти като тези в Израел и Близкия изток, както и други в Съветския съюз, Северна и Южна Корея и други геополитически точки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024