Ще смени ли името си Индия? Снимка: © Getty

"Бхарат". Това беше изписано на табелката пред министър-председателя на Индия Нарендра Моди по време на последната среща на върха на Г-20 (страните с най.мощни икономики в света).

Бхарат всъщност е името на Индия на хинди. Но може скоро да е официалното наименование и за пред света на най-населената и седма по територия държава на планетата.

Откакто политическата партия Бхаратия Джаната е на власт от 2014 г., тя прилага политики за моделиране на страната според нейната индуистко-националистическа визия. И сега партията на Моди е почти готова да приложи най-голямата промяна: преименуването на страната.

Ще смени ли името си Индия? Бхарат

Използването на Бхарат по време на срещата на върха на Г-20 предизвика най-различни предположения, посочва The Economist.

Моди все още не е коментирал въпроса, но съобщението на правителството му за „специална сесия“ на парламента на 18 септември подхрани очакванията, че промяната на името може да е неизбежна.

Защо Бхаратия Джаната би искала да ребрандира Индия?

Бхарат вече е широко разпространен синоним на Индия, поне в страната. Конституцията започва с фразата „Индия, това е Бхарат“. Националният химн също използва името. Етимологичните корени на думата са от санскрит - древен език, от който са произлезли повечето съвременни индийски езици. Следователно страната се нарича Бхарат в повечето местни езици.

За много привърженици на партията на Моди терминът означава една спокойна индуистка ера. Учени смятат, че думата е използвана за първи път преди повече от 2000 години - така се е назовавало племе, наречено Бхарата, което е населявало териториите на днешна Северна Индия. В индуската митология има разказ за крал Бхарата, който завладява субконтинента и създава едноименна империя.

Предпочитанието на Бхаратия Джаната към името Бхарат отразява също дълбокото негодувание от колониалното управление на страната до обявената независимост от Великобритания през 1947 г.

Индия е името, което Великобритания използва за обозначаване на огромния и различен крайъгълен камък на своята империя, подчертава The Economist.

Един депутат от партията на Моди оприличи името с ругатня заради колониалната асоциация.

Подобна хипербола не е нова. През годините Бхаратия Джаната и предшествениците на партията са преименували градове и улици, за да премахнат връзките с периоди на подчинение. Но въпреки че името Индия може да се свърже с британското управление, употребата му далеч предхожда този период. Смята се, че древните гърци са нарекли субконтинента „Инд“ - заради река Инд, която тече през пролуострова.

Инд идва от санскритската дума за река, sindhu.

Противниците на Бхаратия Джаната вярват, че има по-прозаична причина за внезапния тласък към Бхарат. Те смятат, че Моди и колегите му са раздразнени от наскоро сформирана коалиция от повече от две дузини опозиционни партии преди общите избори през 2024 г. Групата, наречена Индийски национален приобщаващ алианс за развитие (Indian National Developmental Inclusive Alliance), носи съкращението Индия.

Рахул Ганди, основният опозиционен лидер, твърди, че предложеното ребрандиране на държавата се използва, за да се отвлече вниманието на индийците от проблемите, създадени от правителството на Моди.

Ако Бхаратия Джаната е сериозна в намеренията си за промяната на името, прилагането ще бъде трудно. Това ще изисква конституционна поправка и подкрепа от две трети от членовете във всяка от двете камари на парламента. Правителството ще трябда да да разчита на опозицията, която е малко вероятно да подкрепи каквото и да е предложение от партията на Моди.

Опитите на местни групи и частни лица да променят името на Индия чрез съдебни процедури също се провалят в годините. През 2020 г. Върховният съд отхвърли жалба с аргумента, че преименуването не е в обществен интерес.

При обявяването на независимостта на Индия през 1947 г. е взето решението името ѝ да се запази, защото държавата е позната с него за света. Изграждането на нова асоциация би било трудно. Моди трябва да е наясно с това. Едно от първите му действия като министър-председател беше започването на програма за търсене на чуждестранни инвестиции, припомня The Economist. Програмата се нарича „Make in India“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024