Ще вдигне ли ЕЦБ отновно лихвите? Снимка: © Getty Images

Инвеститорите са вперили поглед в заседанието на ЕЦБ в четвъртък. Централната банка трябва да реши дали за пореден път да увеличи основните лихви в опит да се укроти инфлацията.

ЕЦБ вдигна лихвите по кредитирането на девет последователни заседания, повишавайки референтния депозитен показател от историческия минимум от 0,5% до рекордно високия 3,75% в опит да овладее най-силния инфлационен скок от десетилетия.

Инфлацията в еврозоната намаля наполовина от миналата година до 5,3% през август. Показателят обаче все още остава доста над целевото равнище на ЕЦБ от 2%.

Показателят е тласкан нагоре от поскъпването на петрола и отслабването на еврото, които увеличават цените на вноса, което означава, че все пак може да се очаква вдигане на лихви.

Според някои анализатори председателят на ЕЦБ Кристин Лагард и екипът й са готови да направят пауза, след като предишните повишения на ставките изглежда оказват ефект върху икономиката на блока.

Анализатори на германската Commerzbank, цитирани от БТА, предполагат, че макар някои икономисти все пак да прогнозират ново увеличаване на референтните лихви, трудната икономическа среда няма да позволи такава стъпка.

В доклад те посочват, че "предвид слабата икономика и низходящата инфлационна тенденция, повечето членове на съвета на ЕЦБ вероятно ще гласуват водещите лихви да останат без промяна".

Европейската комисия преди дни ревизира очакванията са растежа на иконономиките в страните от ЕС. В междинната прогноза, е записано, че те ще продължат да растат, но по-бавно от очакваното.

Прогнозата за икономическия растеж и на държавите от ЕС, и на тези в еврозоната, се понижава до 0,8% през 2023 г. и 1,4% през следващата година.

Данните от последните проучвания сочат, че въпреки силния туристически сезон, икономическата активност в ЕС се забавя през лятото.

Отчита се продължаващ спад в промишлеността и отслабващ ръст в сектора на услугите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024