Щом прокуратурата е на власт, кой може да защити съдия Цариградска?

Кой може да защити съдия Владислава Цариградска, която говори публично за връзките между мрежи за влияние като тези на убития Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото с върха на прокуратурата, след като хора от същата тази прокуратура влязоха в служебното правителство с премиер Димитър Главчев?

Въпросът е актуален, след като в петък съдийката, която свидетелства, че от години е обект за заплахи от представители на изброените, написа писмо до Върховния касационен съд (ВКС) и съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с призив за защита.

Писмото идва дни след назначаването на новото служебно правителство. С него прокуратурата на практика влезе и в изпълнителната власт. Служебен министър на правосъдието е досегашната заместничка на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов - Мария Павлова. Неин заместник в министерството вече е друг прокурор от Върховната касационна прокуратура - Спаска Кинчева.

Последната зае поста на Емил Дечев, който е ръководил Съвета за охрана към министерството. Това е звеното, което взима решения за сигурността на Цариградска, след като бившият вече министър Атанас Славов разпореди през февруари да ѝ бъде осигурена закрила.

Тогава стана ясно, че съдийката отново е обект на заплахи - за собствения ѝ живот и за този на трите ѝ деца, въпреки че соченият за водач на група за влияние в съдебната власт Мартин Божанов - Нотариуса, беше убит на 31 януари в София. Още докато той е жив Цариградска е сигнализирала, че той и негови приближени я заплашват, а от среди на прокуратурата се дирижира медийна кампания срещу нея. Тогава нищо не следва по същество, но заканите продължават и след смъртта на Нотариуса.

"Тази промяна в управлението на ключовото за съдебната власт министерство считам, че може да рефлектира върху мерките и тяхната ефективност, които са предприети за защита на моята сигурност и тази на семейството ми. Единствената обоснована причина да съм атакувана и заплашвана от 2019 година до момента е острата ми критика към прокуратурата и особено към действията и бездействията на главните прокурори – Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов", пише до ВКС и съдиите във ВСС Цариградска. Цялото ѝ писмо беше публикувано от специализирания правен сайт "Де факто". Тя добавя, че ситуацията "ме поставя лично и в качеството ми на съдия в изключителна опасност".

Как ще реагират ВКС и съдийската колегия на ВСС предстои да се разбере в следващите дни. Колегията има две заседания през новата седмица - във вторник и в четвъртък. Дневният ред е одобрен ден преди писмото - на 11 април. Това обаче може да се промени с решение на органа.

Любопитен момент е, че на второто заседание се очаква изслушване - по нейно желание - на съдия Галя Георгиева. Тя също е част от сюжета около разследването на мрежите за влияние на Нотариуса и Еврото, но заема различна позиция - според нея специалната парламентарна комисия по темата означава, че Народното събрание се меси в работата на съдебната власт, а Антикорупционният фонд, чиито разследвания първи осветлиха и скандала "Осемте джуджета" с Еврото, и дейността на Нотариуса, "иззема ролята на прокуратурата". Това са твърдения на самата Георгиева пред ВСС.

Съдия Цариградска настоява да се яви пред депутатите от комисията повторно. След първия път заплахите срещу нея продължават, както и медийните публикации по неин адрес - конкретно в ПИК, пише тя в писмото си. В него тя разказва и цялата хронология на закани и липса на действия от институциите в годините. Казва още, че в момента с нея се водят разпити по 5 различни производства покрай Нотариуса, Еврото и заплахите срещу нея, но не е получила достъп до мателиалите по делата, въпреки че е поискала такъв.

Затова и настоява пред съдийската колегия:

1. Да регистрирате настоящото писмо като сигнал по приетия по Механизма за действие на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и/или опит за оказване на натиск върху съдиите;

2. Да ми осигурите висококвалифицирана адвокатска помощ, за да мога да се защитавам ефективно във всяко едно производство, в което участвам;

3. Да подновите работата си по предложения за законодателни промени с цел ефективна защита на съдиите, за които приехте решение (то е от юни 2021 г.)

4. Да определите Ваш представител, с когото да поддържам пряка и постоянна връзка и който да бъде гарант не само за защитата на моя интерес като съдия, но и за защита интересите на правосъдието.

5. Да осигурите начин за независимо и пряко наблюдение на всички гореизложени проблеми.

"Колев го заслужаваше" или историята на съдебната реформа: Няколко прокурорски трупа по-късно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024