Снимка: © Getty Images

Тази седмица Си Дзинпин ще напусне Китай за пръв път от повече от две години, за да пътува към Централна Азия, където му предстои среща с Владимир Путин, съобщава "Ройтерс"

Първото му излизане от страната след началото на коронавирус пандемия показва колко е уверен във властта си в източната държава и колко опасна е станала световната ситуация заради руската конфронтация със Запада заради Украйна, кризата около Тайван и затормозената световна икономика.

Си ще направи визита в Казахстан в сряда, след което, по информация от Кремъл, ще се види с президента на Русия в Самарканд, Узбекистан. Преди седмица съветникът на Путин по външните въпроси, Юри Ушаков, каза пред репортери, че се очаква двамата да говорят на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в историческия град.

Събитието ще даде възможност на Си да подчертае своето влияние, докато Путин ще цели да демонстрира руските амбиции за завой към Азия. И двамата държавни лидери ще бъдат обединени от обострените си отношения със САЩ.

"Според мен всичко ще се върти покрай Си: иска да покаже колко уверен е в своя контрол над страната и да бъде признат като международен лидер на нациите, които се противопоставят на Западната хегемония," твърди Джордж Магнус - автор на книгата "Червени флагове", която разказва за предизвикателствата пред водача на Китайската комунистическа партия.

"Вярвам, че Си ще бъде най-притеснен за това как протича войната на Путин и дали може да разчита на анти-западното управление в Москва в близкото бъдеще," добавя още той.

Задълбочаването на "безграничното" партньорство между суперсилата Китай и титана на природните ресурси Русия е едно от най-интригуващите геополитически развития през последните години - и Западът основателно го наблюдава с тревога.

Някога Кремъл бе старши партньора в глобалната комунистическа йерархия, но след разпадането на Съветския съюз през 1991 година вече се гледа на него като младши такъв. Прогнозира се възраждащият се комунистически Китай да изпревари САЩ като най-голямата икономика в света през следващото десетилетие.

Партньорството им изобилства от исторически противоречия, но не се забелязват признаци, че Си ще оттегли подкрепата си към Путин в най-сериозната му конфронтация със Запада от разгара на Студената война насам. Двамата са се срещали 38 пъти от 2013 година насам, докато в същото време Дзинпин все още не се е виждал на живо с Джо Байдън след назначаването му през 2021.

В същото време в Китай всичко изглежда спокойно за Си Дзинпин. Очаква се на конгреса на Комунистическата партия, започващ на 16 октомври, да се подсигури неговият трети петгодишен мандат. Именно на фона на това излизането му извън страната отправя послание:

"Той напуска Китай за пръв път след пандемията точно по време на подготовката на конгреса. Ако щеше да има заговори срещу него, те щяха да се случат точно в този момент. Очевидно е уверен, че това няма да е така, щом отива в чужбина."

Ако той бъде избран на лидерската позиция за трети път, ще затвърди мястото си като най-силния китайски държавен глава след Мао Дзъдун.

В Москва очакват срещата да бъде от голямо значение, но не посочват повече детайли за темите, които ще се коментират.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Къде да пратя детето след училище?

Платформите, които събират най-добрите оферти за тренировки и курсове - на помощ на родителите

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила