Сибила и Себастиен: две сърца в една пицария Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

350 свещи хвърлят светлината си в съботната вечер на фона на живо изпълнение на джаз с цигулки, виолончело, китара и саксофон. Хората седят по масите, пият червено вино и хапват пица с италианска бурата, мортадела от Болоня и шам фъстък, а кучетата им спокойно дремят до тях.

Това не се случва в Милано, а в центъра на София – в пицария Paradiso Pizza & Friends срещу пилоните на НДК: мястото, на което може да поръчате пица, каквато никога не сте опитвали.

Главните герои в италианската приказка на пъпа на столицата са Сибила Начева и Себастиен Дурели: двама души с подчертано влечение към предизвикателствата, обща страст към добрата храна и безкрайни хоризонти.

Отдавна сме харесали мястото и искаме да ви разкажем за тях, но сега имаме двойна задача – да го направим с помощта на изкуствения интелект “под капака” на новия Samsung Galaxy S24 Ultra. Поставиха ни я от Yettel, с които си партнираме за тестването на нови устройства. Телекомът от своя страна има амбицията да предлага едни от най-добрите условия за купуване на новата Galaxy S серия - 3-годишна безплатна гаранция за модела, собствен оторизиран сервизен център, опцията за двугодишна застраховка против кражба или счупване.

Ако се запитате защо ще използваме Galaxy AI - изкуствен интелект* в телефон за интервю - веднага ще ви кажем.

Себастиен Дурели е италианец и разговорът ни е на английски. Това, което може да направи този телефон в рамките на минути, е да транскрибира разговора, да го резюмира и ако искате - да го преведе. Именно зад всичко това стои ИИ.

Не е безгрешен, но със сигурност ще ви спести много време.

Да се върнем към нашите домакини. Всичко започва в Париж. Когато се запознават, Сибила живее и работи там като корпоративен адвокат, а Себастиен се занимава с дизайн на заведения. Конкретният повод да е в града на любовта е, че организира дизайнерско изложение, на което представя работата си от Милано. Предвид интернационалното им минало, срещата им изглежда като по сценарий от филм, но понякога съдбата си знае работата.

След като се запознават, Себастиен заминава за Лондон, но за кратко.

В следващия епизод от този романтичен сериал, който спокойно може да озаглавим Paradiso, Сибила и Себастиен заживяват в Париж.

И тук идва въпросът, който навярно циркулира под повърхността на съзнанието ви: защо двама влюбени с успешно реализирани кариери ще напуснат „града на любовта“, за да дойдат в София? Кой би заменил гледката на Айфеловата кула и разходката във Версай за задръстванията по Цариградско шосе и поглед към Братската могила?

Оказва се, че има кой и има защо.

„София е най-спокойната столица, в която съм живял.“, казва Себастиан, който има своя опит в Париж, Милано, Истанбул и Шанхай. Сибила го допълва с Лондон и Ню Йорк, в които тя също е живяла, София действително има по-бавен ритъм, а хората са по-малко стресирани.

„Когато се пренесохме в България, установихме, че шофираме значително по-малко“, казва Себастиен и се подсмихва на мрънкането на софиянци, когато се окажат в десетминутно задръстване, при положение че трафикът в другите големи градове, коства на повечето хора по 2 часа от деня им, прекарани в път до работа.

Движението обаче, разбира се, не е единствената причина Сибила и Себастиен да дойдат в България. Тук са нейните родители, тук е софийското лято и тук мечтата им да отворят собствена пицария е възможна.

„Дадох достатъчно на Милано. Занимавах се с дизайн на ресторанти там. Искаше ми се да имам място, направено с моя почерк, място, върху което да оставя собствен отпечатък“, казва Себастиен и добавя, че колкото повече човек живее в чужбина, толкова повече започва да развива непоносимост към клишетата.

„Прочитът на италианска пицария по света често се изразява с дървени маси, покривки на червени и бели карета и рисунка с пейзаж от Флоренция на стената, което е ужасно скучно“, казва още той.

Атмосферата в Paradiso няма нищо общо с клишираното пресъздаване на италианския дизайн, с което сме свикнали.

Правят впечатление керамичните чинии на Pottery & Poetry, които са изработили авторски сетове специално за ресторанта на Сибила и Себастиен.

Те са в тон с топлите пастелни тонове на стените, които се разнообразяват от ярки, неонови надписи, закачени като акценти. По масите има свежи цветя, а до входа са подредени много саксии, които придават приятен уют на мястото.

Между другото една от забележителните функции на още при представянето му беше свързана именно с правенето на резервация в ресторант. Благодарение на своя изкуствен интелект Galaxy AI, това устройство може да превежда в реално време разговор. Например ако французин се обажда в Paradiso и попадне на Себастиен, той може да включи опцията “преводач”. Машинен глас ще извести и двете страни, че разговорът ще бъде превеждан. Така единият може да говори на френски, а другият на италиански и да се разберат.

Yettel предлагат едно от най-добрите условия за закупуване на новите смартфони от серията Samsung S24 със Смартфон Вселена.

Всички смартфони, купени от Yettel, идват не с 2, а с 3 години безплатна гаранция.

Потребителите могат да добавят застраховка при повреда или кражба за 2 години. И още: доставката е безплатна навсякъде в страната, в случай че поръчате телефона си онлайн.

Yettel е и единственият оператор в България със собствен оторизиран сервизен център, който обслужва гаранционно и извънгаранционно най-популярните марки и модели смарт телефони, независимо откъде са закупени.

Засега това в Paradiso не се е случвало, но и двамата собственици признават, че доброто общуване е в основата и на успеха на ресторанта.

Третият много важен човек, без който пицарията нямаше да е това, което е, е Алберто Морело. Той е потомствен ресторантьор, обявен е за най-добрия изгряващ пица майстор на Италия. Отваря първия си ресторант в родния си град Есте още през 2009 г.

Кулинарната искра между него, Сибила и Себастиен, в комбинация с все пак по-гостоприемните икономически условия у нас, прави откриването на Paradiso възможно. Онова, което отличава мястото от множеството италиански пицарии и ресторанти у нас, са авторските пици, дело на Алберт. Една от тях е любима на Сибил. В нея доматената основа е заменена от песто, а отгоре е покрита със сирене страчатела, песто, ядливи цветя и домати конфи.

Преди да отворят Paradiso, Сибила не консумира глутен, но начинът на приготовление и продуктите, с които работят, сега ѝ позволява да яде пица без да се притеснява.

„Най-важното в една пица, е тестото“, казва Себастиан.

В Paradiso работят с т.нар. бига: нивото на хидратация в нея е 70%, а времето за втасване – 70 часа. Колкото по-дълго втасва тестото, толкова по-малко е съдържанието на глутен в него, съответно е по-лесно за храносмилане.

„Когато се ползва висококачествено тесто, пицата става лека. Хората, които нямат алергия към глутена, но го избягват по други причини, нямат проблеми с яденето на пица, приготвена с бига“, казва Себастиан.

Той също има любима пица и, изненадващо или не, тя е... Маргарита.

„Италианците обичаме семплите неща: малко съставки с много високо качество. За разлика от други кухни, в Италия не харесваме да смесваме сладко и кисело, не сме много по лютото, а до преди едно поколение яденето на месо беше по-скоро рядкост, един вид събитие.“

И докато бабата на Сибила ѝ е приготвяла любимия миш-маш, бабата на Себастиан е обичала да го храни с паста, прошуто и пармиджано.

„В региона Емилия-Романя, откъдето е баба ми, всяко село имаше различни рецепти за паста и тя се ядеше в разнообразни форми – това е цяла вселена. Само в нашия регион има минимум 300 авторски рецепти за приготвяне на паста“, разказва Себастиан.

Като свои любими кухни и двамата посочват италианската, френската и японската, като Себастиан има предпочитания и към бразилската и тайландската.

И докато говорим обилно за храна на фона на Nouvelle Vague, може би се чудите как изглеждат собственици на пицария, които ядат пица и паста ако не всеки ден, то поне два пъти в седмицата.

И двамата са супер фит.

Проблемът е с преработените храни. Често виждаме нещата в черно и бяло и въз основа на това, правим грешки в храненето си. Мислим, че червеното месо е по-вредно от бялото, както и че рибата е много здравословна, но всичко зависи от произхода на месото, от качеството“, казва Себастиан и потвърждава мечтата на всеки фен на италианската кухня – че с правилните продукти може да се ядат пица и паста и да не се качват килограми.

Продуктите за пиците в Paradiso идват от Италия. Моцарелата е с кратък срок на годност, както следва да е истинската моцарела, а доматеният сос е най-високият клас.

Заедно с креативните предложения на Алберто, в менюто присъстват и класическите пици.

„Случва се да идват българи, които дори не гледат менюто, а директно поръчват Капричоза и Дявола, които всъщност не са популярни пици в Италия“, казва Себастиан.

Често при тях се хранят италианци, французи, хора от Европа и целия свят.

„В последно време в София има много туристи от Южна Италия, които си харесват автентичната италианска пица и идват при нас“, споменава той.

Още нещо, за което един смартфон като този, който тестваме с помощта на Yettel, може да бъде полезен - този път не на нас журналистите, а на бизнеса, който работи с клиенти, е добре премерената комуникация.

Често потребителите оставят съобщения, а на хората от екипа се налага да отговарят без да са специално обучени за това. Ако активирате изкуствения интелект при писането на съобщения, той може да ви помогне с превода, граматиката и стила. Последното е много важно, защото лошият или неподходящ изказ лесно би могъл да развали впечатлението за един бизнес.

Тази екстра е налична във всички видове чатове - Messenger, WhatsApp и т.н. Засега на английски, но предвид международната клиентела на Себастиан и Сибила, това също е от полза.

Друга полезна за различни ситуации функция, която просто ви демонстрираме през интериора на мястото, е circle to search командата. Ето и пример: не се сещаме името на цветето до нас, снимаме вазата, ограждаме само него и Google отсъжда - фрезия. На върха на езика ни беше.

Paradiso е един от малкото български ресторанти, в които кучетата са добре дошли – практика, която е широко популярна в Европа, но за която редица местни ресторантьори си затварят очите.

Още нещо, което отличава ресторанта на Сибил и Себастиан от другите, са музикалните вечери, с които започнахме. Вдъхновени от френските „концерти на свещи“, на които свирят незрящи музиканти на тъмно, Сибил и Себастиан ги въвеждат и тук.

Всяка събота в пицарията идват джаз или класически музиканти, които свирят на изгасени светлини, пренасяйки романтичната сцена от „Лейди и Скитника“ срещу НДК.


* Това е първият смартфон на Samsung, който има собствен Изкуствен интелект (ИИ) - Galaxy AI. Той издига на ново ниво почти всяко изживяване със серията Galaxy S24 – от комуникацията без граници с помощта на интелигентни текстови съобщения и превод на разговорите до максималната творческа свобода за хората, които снимат с ProVisual Engine на Galaxy и избора на нов стандарт при търсенето, който предлага нов начин на потребителите на Galaxy да откриват света около себе си.

Samsung S 24 Ultra В галактиката на най-интелигентния Samsung досега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024