Ревютата на телефони в последните години се превърнаха в доста досадна работа - и за тези, които ги пишем, и за всички онези, които ги четат. Мегапиксели, сензори, чипове и размери на екрани определяха съревнованието между най-големите и по-малките в бранша.

Коя камера прави по-добри селфита, кой има най-мощния zoom, чии снимки на тъмно стават най-добре - истината е, че малко от потребителите ги интересуват чак такива детайли и още по-малко могат компетентно да разберат каква е промяната от едно поколение към следващото. Няма и никаква нужда да го правят.

Samsung_Galaxy_S_24_Ultra

През януари обаче излезе Samsung Galaxy S24 серията и с появата си промени изцяло разговора за телефони.

Това е първият смартфон на Samsung, който има собствен Изкуствен интелект (ИИ) - Galaxy AI. Някои неща работят перфектно, други имат своите дефекти за изглаждане, но много по-важна е посоката. И тя е огромен скок.

Може би е сравним с появата на Google, възможно е и да е още по-голям. В ръцете на човечество вече има ресурс, който ще ни позволи да работим по-бързо и най-вече ще ни даде възможност да мислим по-добре.

Досега във всички индустриални революции хората са се опитвали да увеличават многократно физическата си сила и да намерят неин технологичен аналог - да не ползват краката си, за да се движат, а нещо по-голямо и по-бързо. Да не си служат с ръцете си, когато работят, а с нещо по-силно и по-прецизно.

Информационната революция, в която живеем, е опит на човека да подсили мозъка си.

Изкуственият интелект ни дава силата да мислим с много чужди мозъци. И най-вече - да ги командваме според нашите цели. Тук е и рискът, който много мислители извеждат като сигнална лампа. Предстоят разговори за регулации, етични стандарти и норми.

Как изглежда ИИ в телефон обаче? Galaxy AI, както е името на изкуствения интелект на Samsung, носи няколко големи промени.

Първата е опцията да водите разговор на различни езици и телефонът да ви превежда. Не си представяйте гладък симултанен превод, но и това ще стане един ден.

Samsung S24 Ultra Translate

Засега по-скоро говорим за първи крачки в тази посока.

И те са в няколко направления - глас и текст. При гласа условието е да говорите доста ясно, с правилно произношение. Можете да диктувате и да получавате текст на друг език - например аз тествах от немски на английски.

Да четете статия и да поискате превод - представете си Google translate, но в същия прозорец. И най-амбициозната задача е превод на обаждане в реално време.

В началото на подобен разговор компютърен глас първо информира двамата участници за тяхното присъствие и за това, което предстои да се случи.

Много важна е дисциплината на говорене. ИИ се включва, когато мисли, че сте приключили с изказването си - първо го превежда и след това го изговаря. Докато ИИ е зает с тези процеси, трябва да запазите мълчание, иначе го обърквате.

Ако сте в държава, в която абсолютно нищо не разбирате от езика, функцията може да е безценна.

Друга голяма новост е опцията "Огради и търси с Гугъл"/ Circle to Search with Google. Тя е базирана на Google Lens, но в супер улеснен вариант.

S_24_Ultra_Samsung_Circle_to_Search_with_Google

Можете да търсите от ваша снимка, от визия в социалните медии или в сайт. Ограждате това, което ви интересува, и резултатът сам ви излиза.

Често ползвам тази функция във вида ѝ на Google Lens, за да намеря бранда на дреха, която ми харесва. Или обратно, виждам дреха в онлайн магазин, която не е снимана на човек, и съответно я търся в реалния живот.

За да е възможно това, всичко трябваше да мине през браузъра на chrome, респ. снимката да е качена някъде онлайн.

Ето и няколко примера - интересува ме обект от снимка. Задържам основното “копче”, екранът променя цвета си, което е знак, че мога да ограждам. Чертая примка около обекта и търсенето започва.

Още една екстра базирана на ИИ е бързото четене.

Искате да разберете за какво става дума в статия, но нямате време да я прочетете цялата.

Избирате менюто Summarize и получавате топ есенция на написано. Опциите са две - късо и подробно резюме.

S24 Ultra Summary

Тествах телефона около 3-4 дни, като за да разбера какво ново има, гледах основно менюто Tips. Независимо от операционната система, всеки смартфон има подобно меню и може да се каже, че вътре е събрано всичко най-важно, което сигурно голям процент от потребителите на устройства никога и не разбират, че могат да ползват.

Базираните на Galaxy AI опции са маркирани със знака на Samsung за Advanced Intelligence - три диамантчета.

Още две важни функции - може би не за всички хора, но със сигурност за такива, които учат или работят нещо интелектуално, е възможността телефонът ви сам да подрежда, коригира грешка и да форматира бележките ви в Notes.

Второто е от гласов запис да получите транскрибиран текст или обобщение на файла. Аудиото може да е на френски, а вие да получите свален текст на английски. За момента българският не е сред езиците, на които могат да се правят тези магии, но всичко е въпрос на време.

Някои от вас може би ще кажат, че това не са невиждани неща и чак толкова революционни функционалности. Последният път обаче, в който исках да получа свален смислен текст от интервю на английски, платих 20 лева за еднократно ползване.

Има още доста неща, които могат да се кажат за Samsung Galaxy S24 Ultra.

16,5 см. на 8 см. екран, диагонал - 18 см. С титаниева рамка. Това не е телефон, който да купите на тийнейджър, въпреки че със сигурност ще се забавлява с интелигентната редакция на снимки, с която лесно можете да преместите краварката от левия в десния ъгъл, да изтриете обект или да си направите mood board по някаква идея.

Доста симпатично е също как от видео, което не е снимано в забавен режим, имате възможност да си направите Slow motion. Например, за да изучите сервиса на Яник Синер.

Samsung Galaxy S24 Ultra

S-Pen-ът или смарт писалката на Samsung отново е тук. Работи дори без да докосвате екрана. Можете да си я персонализирате и обучите, така че да ви стане като дистанционно. С нея снимате от разстояние, превъртате слайдове или следващо видео в Youtube.

Circle to Search with Google също изглежда по-добре като не е просто с пръст, въпреки че всичко е въпрос на навик.

Приемете това полуревю, което не спомена нищо за батерията на телефона, за неговата камера, zoom, режим за нощно снимане, процесор и т.н., за открехване на вратата към едно една нова галактика - тази на изкуствения интелект.

Продължението следва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024