Снимка: © Getty Images

Достъпът до държавни услуги или до дърва за огрев се използва като средство за принуда на граждани в област Смолян преди изборите на 11 юли. Това обяви областният управител Стефан Сабрутев в интервю за Нова ТВ.

Ден по-рано служебният вътрешен министър Бойко Рашков заговори за "безпрецедентен натиск по всякакви линии" срещу жители на областта, без да дава повече подробности за предполагаемите нарушители на правото на свободен избор.

"Ежедневно при нас постъпват сигнали от различни краища на областта за натиск и злоупотреба със служебно положение. Например: държавен служител притиска и заплашва свои подчинени или ползватели на услуга. Ако дадена партия не е на власт, няма да получат услугата. Смолян е район, в който дървата са важни за отопление през зимата, особено в малки населени места. Хората получават информация, че ако дадена партия не е на власт, няма да получават повече дърва", разказа Сабрутев.

На въпрос как организаторите на контролирания вот могат да направят проверка дали подчинените им са изпълнили указанията, той коментира, че това се засича чрез гласуване за определени позиции в кандидатските листи.

ГЕРБ и ДПС водят в секциите с риск от контролиран или купен вот

"Чрез преференциалния вот се разбира кой как е гласувал. Това нещо би трябвало да го знаят и органите на реда, и не се случва за първи път", каза Стефан Сабрутев.

Бившият общински съветник от БСП беше назначен за областен управител на Смолян от служебното правителство на 19 май 2021 г.

Той уточни, че заплахите с негативни последствия при загуба на властта не представлява купуване на гласове, но също води до изкривяване на политическата воля на избирателите.

"Контролирането на вота се доказва много трудно. Хората се притесняват да застанат пред камера и да говорят, но донасят сигнали. Взели сме мерки и се предупреждават хората, извършва се проверка по тези сигнали. Имаме общини в нашия край, в които ако направите по-задълбочено проучване, ще видите, че са се превърнали във феодално владение на определени хора. Разпитайте хората, дано да имат куража да разкажат какво се случва", каза още той.

Сабрутев не посочи нито име на политическа сила, нито на конкретен служител, който упражнява натиск. Направи уточнение, че не става дума за представители на полицейските управления, а на други държавни служби.

"Знае се кои са хората, които "движат" тези процеси, надяваме се да ги локализираме и да не допуснем манипулация на изборите. Хората трябва свободно да стигнат до урните и да изразят своя вот", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%