Снимка: © Getty Images

Достъпът до държавни услуги или до дърва за огрев се използва като средство за принуда на граждани в област Смолян преди изборите на 11 юли. Това обяви областният управител Стефан Сабрутев в интервю за Нова ТВ.

Ден по-рано служебният вътрешен министър Бойко Рашков заговори за "безпрецедентен натиск по всякакви линии" срещу жители на областта, без да дава повече подробности за предполагаемите нарушители на правото на свободен избор. 

"Ежедневно при нас постъпват сигнали от различни краища на областта за натиск и злоупотреба със служебно положение. Например: държавен служител притиска и заплашва свои подчинени или ползватели на услуга. Ако дадена партия не е на власт, няма да получат услугата. Смолян е район, в който дървата са важни за отопление през зимата, особено в малки населени места. Хората получават информация, че ако дадена партия не е на власт, няма да получават повече дърва", разказа Сабрутев. 

На въпрос как организаторите на контролирания вот могат да направят проверка дали подчинените им са изпълнили указанията, той коментира, че това се засича чрез гласуване за определени позиции в кандидатските листи. 

ГЕРБ и ДПС водят в секциите с риск от контролиран или купен вот

"Чрез преференциалния вот се разбира кой как е гласувал. Това нещо би трябвало да го знаят и органите на реда, и не се случва за първи път", каза Стефан Сабрутев.

Бившият общински съветник от БСП беше назначен за областен управител на Смолян от служебното правителство на 19 май 2021 г. 

Той уточни, че заплахите с негативни последствия при загуба на властта не представлява купуване на гласове, но също води до изкривяване на политическата воля на избирателите. 

"Контролирането на вота се доказва много трудно. Хората се притесняват да застанат пред камера и да говорят, но донасят сигнали. Взели сме мерки и се предупреждават хората, извършва се проверка по тези сигнали. Имаме общини в нашия край, в които ако направите по-задълбочено проучване, ще видите, че са се превърнали във феодално владение на определени хора. Разпитайте хората, дано да имат куража да разкажат какво се случва", каза още той. 

Сабрутев не посочи нито име на политическа сила, нито на конкретен служител, който упражнява натиск. Направи уточнение, че не става дума за представители на полицейските управления, а на други държавни служби. 

"Знае се кои са хората, които "движат" тези процеси, надяваме се да ги локализираме и да не допуснем манипулация на изборите. Хората трябва свободно да стигнат до урните и да изразят своя вот", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония