Снимка: © Unsplash

„Сили извън министерството“ са върнали преди дни на директорския пост в Държавно горско стопанство Петрич бивш началник, извършвал незаконни дейности и свързан с предишната власт. Това твърди новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.

„През 2016 г. с Марин Николов разследвахме Държавно горско стопанство Петрич, където е природен парк Беласица. Установихме как директорите на стопанството - със служители, с фирми, извършват незаконни дейности. Секат незаконно, служител си има частна фирма, с която прави незаконен дърводобив. Правят каквото си поискат. Всичко това се прекратява със санкция на директора на Югозападното предприятие. Започва оздравяване на стопанството, но след 3 години местни политически фактори докарват нов директор, който да възстанови схемите“, твърди Дунчев пред bTV.

„Този нов директор стои една година, а ние разкриваме, че всеки ден обядва с представители на дърводобивния бизнес, които извършват незаконни действия. Премахваме го, но преди дни той пак е върнат като директор на ДГС-Петрич. Не го е върнал министърът на земеделието Христо Бозуков. Този човек е свързан с предишната власт, това значи, че има сили извън министерството, които са го върнали“, твърди Дунчев, който беше назначен от Бозуков като директор на Агенцията по горите през май 2021 г.

Дунчев не спомена имена, но според прессъобщение в сайта на Югозападно държавно предприятие в Благоевград, публикувано на 18 юни, става ясно, че върнатият директор на ДГС-Петрич е Христо Делин. Той заменя инж. Янко Илчев, а според съобщението – „ротацията се прави с цел подобряване на организацията и оптимизиране на работата“.

Попитан кой може да назначи директора на горското стопанство, ако това не е министър Бозуков, Александър Дунчев отговори, че се назначава от директора на съответното предприятие „по политическа линия“. „Местните политици имат думата. Предишния път в схемата бяха свързани бивши общински съветници и депутат от управляващите“, твърди той.

Председател на УС на Югозападно държавно предприятие е Петър Петров.

Според Александър Дунчев – допреди месеци не е имало горски, който да не е притискан и принуждаван да участва в схеми, но този проблем се решил, след като Христо Бозуков дал „пълен гръб“ на Агенцията по горите.

„Колегите са се амбицирали, правят проверки. Наши проверки отстраняват корумпирани директори на ловни стопанства. Такъв бе случаят в „Каракуз“, където се установи, че има тотално безхаберие в горите. Директорът беше отстранен от служебния министър на земеделието“, заяви Дунчев. „Имаме такава препоръка и за Държавно горско стопанство Оряховица и продължаваме напред“.

Той каза, че е започнала проверка на всички ловни стопанства, от която излизат „скандални неща“. „Едно от първите е свързано със стопанство Искър, до Самоков. Вижда се как на база един договор, в който няма нищо, е допусната външна частна страна да е партньор на ловното стопанство в опазването и отглеждането на дивеча. На база това партньорство частната страна е започнала да си строи частни хотели, частни свинарници и други“, казва той.

Става въпрос за фирмата "Био Майнинг" АД, собственост на Румен Гайтански-Вълка. Преди няколко дни главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед за събарянето на двуетажния хотел на Гайтански край язовир „Искър“, построен незаконно през 2020 г.

Хотелът на Румен Гайтански до яз. Искър ще трябва да бъде съборен

„Когато частната страна е външна на системата, тя оказва натиск. Ние даже сме я пуснали вътре и тя прави каквото си иска. Тези сгради са построени без документи, няма един лев за тях разписан. Ние тотално сме предали това стопанство. То е частно ловно стопанство“, твърди Александър Дунчев.

В предаването „Алтернативата“ във вторник той отбеляза, че в ловно стопанство „Искър“ са установени още три масивни незаконни постройки.

„Цялата държава носи отговорност. Трябва да разтрогнем този договор с „Био Майнинг“. Тя е свързана с добив на минерали. В случая е дошла, за да развива ловна дейност, но заради занижения контрол е създадена възможност да влязат и да правят каквото си искат. Вече няма горска политика в стопанствата, има партийна политика“, твърди още Дунчев.

Той каза, че ще се създаде Надзорен съвет към Агенцията по горите, тоест обществото ще наблюдава дейността. „Второ – за да се елиминира политическият натиск, директорите на горски стопанства да се избират с конкурс. Трето – да има публичен контрол на терен. Разработихме и тестваме система за граждански контрол, за да могат хората да подават сигнали за нередности“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена