Инвазията в Украйна провокира изтеглянето на редица водещи световни брандове и компании от Русия, което драстично намали разнообразието и качеството на продуктите в страната.

Отговорът? Опити за създаване на руски версии на западните модели. Видяхме "Вкусно и точка" на мястото на McDonald's, "Москвич" се настани във фабриката на Renault.

"Вкусно и точка": Руският вариант на McDonald's отвори врати

Едно от големите имена, които се оттеглиха от страната бе технологичният гигант Apple, макар продажбите още да са възможни, само че през т.нар. паралелен внос. Сега Русия побърза да обяви, че до края на 2022 в производство ще влезе местен "MacBook убиец" - лаптопът Bitblaze Titan на компанията "Промобит".

Докато MacBook-ът се е превърнал в символ на качество, приликите с руския му еквивалент се ограничават единствено във визията и във факта, че и двете машина са изработени от алуминий.

Търговският директор на "Промобит" Яна Бриш сподели с публикация във Vkontakte, че моделът може да поддържа "основни потребителски приложения", както и "софтуер за гледане на YouTube".

Батерията му може да издържа до пет часа. Тук сравнението с MacBook е още по-неподходящо, тъй като новият модел от поредицата е рекордьор за живота на батерията при лаптопите - според проучване на Tom's Guide той издържа до 18 часа и 20 минути.

Въпреки това Bitblaze Titan, който много трудно би си проправил път на западните пазари, е лукс в Русия. Производството му ще започне в края на 2022, но поръчките вече са започнали:

"Имат възможност да закупите един от първите модели, изработени преди масовото производство - скъпи са. Иначе ще трябва да изчакате най-малко до ноември," отговаря Бриш на един от коментарите под публикацията си.

Първата серия ще съдържа около 1000 копия, като лимитът е породен от два фактора: "От броя на процесорите, с които компанията разполага през тази година и с идеята да бъде тестван интереса към продукта," казват от "Промобит" пред CNews.

Лаптопът работи с руския процесор "Байкал-М" на компанията "Baikal Electronics". До 27 февруари 2022 той се произвеждаше в завода на тайванската компания TSMC, но след инвазията производството спря.

"Запасите са достатъчно, за да бъдат създадени първите 1000 бройки," поясни Максим Копосов, ръководител на "Промобит". "За следващите серии очакваме производителят да реши проблемите си и да може да ни снабди с достатъчно количество."

Bitblaze Titan ще струва около 100 хиляди рубли, което е около 1500 евро, а по-луксозната му титаниева версия ще бъде на двойна цена.

Въпреки далеч по-малкото функции, които изпълнява в сравнение с MacBook Pro, той тежи с близо половин килограм повече - 2.2 килограма при 15.6-инчов екран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"