Силната страна на "руския MacBook": Поддържа "софтуер за гледане на YouTube"

Инвазията в Украйна провокира изтеглянето на редица водещи световни брандове и компании от Русия, което драстично намали разнообразието и качеството на продуктите в страната.

Отговорът? Опити за създаване на руски версии на западните модели. Видяхме "Вкусно и точка" на мястото на McDonald's, "Москвич" се настани във фабриката на Renault.

"Вкусно и точка": Руският вариант на McDonald's отвори врати

Едно от големите имена, които се оттеглиха от страната бе технологичният гигант Apple, макар продажбите още да са възможни, само че през т.нар. паралелен внос. Сега Русия побърза да обяви, че до края на 2022 в производство ще влезе местен "MacBook убиец" - лаптопът Bitblaze Titan на компанията "Промобит".

Докато MacBook-ът се е превърнал в символ на качество, приликите с руския му еквивалент се ограничават единствено във визията и във факта, че и двете машина са изработени от алуминий.

Търговският директор на "Промобит" Яна Бриш сподели с публикация във Vkontakte, че моделът може да поддържа "основни потребителски приложения", както и "софтуер за гледане на YouTube".

Батерията му може да издържа до пет часа. Тук сравнението с MacBook е още по-неподходящо, тъй като новият модел от поредицата е рекордьор за живота на батерията при лаптопите - според проучване на Tom's Guide той издържа до 18 часа и 20 минути.

Въпреки това Bitblaze Titan, който много трудно би си проправил път на западните пазари, е лукс в Русия. Производството му ще започне в края на 2022, но поръчките вече са започнали:

"Имат възможност да закупите един от първите модели, изработени преди масовото производство - скъпи са. Иначе ще трябва да изчакате най-малко до ноември," отговаря Бриш на един от коментарите под публикацията си.

Първата серия ще съдържа около 1000 копия, като лимитът е породен от два фактора: "От броя на процесорите, с които компанията разполага през тази година и с идеята да бъде тестван интереса към продукта," казват от "Промобит" пред CNews.

Лаптопът работи с руския процесор "Байкал-М" на компанията "Baikal Electronics". До 27 февруари 2022 той се произвеждаше в завода на тайванската компания TSMC, но след инвазията производството спря.

"Запасите са достатъчно, за да бъдат създадени първите 1000 бройки," поясни Максим Копосов, ръководител на "Промобит". "За следващите серии очакваме производителят да реши проблемите си и да може да ни снабди с достатъчно количество."

Bitblaze Titan ще струва около 100 хиляди рубли, което е около 1500 евро, а по-луксозната му титаниева версия ще бъде на двойна цена.

Въпреки далеч по-малкото функции, които изпълнява в сравнение с MacBook Pro, той тежи с близо половин килограм повече - 2.2 килограма при 15.6-инчов екран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024