Симона Дянкова - златното момиче, което обича да снима Моринари

Месецът е август, а годината - 2021. Който не е на море, гледа какво се случва в Токио.

На едно табло в залата, където се провеждат Олимпийските игри, тръгва скалата на руския отбор по художествена гимнастика. Пет български момичета изпитват най-голямото напрежение в живота си. Когато оценката на руския отбор спира преди да задмине тази на българския, те вече изпитват най-голямата радост в живота си.

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова печелят Златен медал на игрите в Токио и слагат край на хегемонията на Русия в най-красивия женски спорт. Еуфорията може да се сравни единствено с тази от Световното футболно първенство през 1994 г.: златните момичета на Весела Димитрова и Михаела Маевска са спечелили първата олимпийска титла за българската художествена гимнастика.

Случайно или не, през 2022, месецът отново е август, когато на пазара се появява четвъртото поколение Galaxy Z Flip4 - сгъваемият смартфон на Samsung, който изведе селфитата на ново фотографско и преживелищно ниво и върна разговора за естетиката и гъвкавостта в телефоните.

Симона Дянкова, интервю, златен медал, олимпийска шампионка по художествена гимнастика, Galaxy Z Flip4

В този смисъл новото партньорство между Samsung и Симона Дянкова изглежда съвсем естествено: темите за гъвкавостта, красотата и функционалността са еднакво актуални и важни и в художествената гимнастика, и в технологиите.

Правим интервю със златното момиче по покана на Samsung и говорим за цената на щастието в спорта, за духа на победата и за това защо има логика това момиче да харесва този телефон. И този телефон да харесва това момиче.

"Докато тренирах от мен се искаше да съм гъвкава. Научих се да съм гъвкава - буквално и преносно. По време на активната ми състезателна кариера ежедневието ми беше доста еднообразно: усилени тренировки в залата по цял ден. Днес облеклото ми, като излизам сутрин, трябва да е подходящо за всеки ангажимент, който изниква. Свикнах да избирам и техниката си по гъвкавост: така че да ми служи добре.", казва Симона и потвърждава вечната истина, че вещите са, за да ни служат, а не, за да им робуваме.

Samsung Galaxy Z Flip4 е идеалният телефон за онези, чийто ритъм на живот може да се дефинира като "динамичен". И за онези, които винаги са били или са искали да бъдат "в светлината на прожекторите".

"Мислех, че след като приключа със спорта, ще ми е скучно, но не бях познала. Наскоро се дипломирах и записах магистратура "Журналистика", с ансамбъла пътуваме постоянно, имаме много ангажименти. Правим мастър класове, скоро ще участваме в един спектакъл в Испания, а в края на годината пътуваме до Сингапур, където ще участваме като гости в едно състезание и ще направим мастър клас за децата. Освен това, имаме още два спектакъла с Мария Илиева, Любо Киров и Орлин Горанов във Варна и Пловдив", разказва тя.

Разликата между състезателната кариера и спектаклите след това обаче е огромна.

"Напрежението не е същото", казва Симона, "До един момент работиш, за да изградиш името си оттам нататък името ти работи за теб. Където и да отидем сега, ни посрещат много топло, получаваме отношение и му се наслаждаваме. Преди Олимпиадата носехме огромна отговорност, тренирахме интензивно всеки ден и пътувахме по състезания, които бяха любимата ни част от процеса, бяха като награда за това, което правим", добавя тя.

Симона Дянкова, интервю, златно момиче

Симона не пада от небето в националния отбор. Кариерата ѝ е резултат от много труд и много постоянство, благодарение на които стига до онзи миг, с който започнахме разказа си. Мигът, в който дългогодишната мечта се претворява в реалност.

"Знаехме, че сме най-добрите, но не знаехме дали това ще бъде видяно и оценено.", казва тя и си припомня отново мига, в който оценката на руския отбор спира преди да достигне тяхната, а петте момичета веднъж завинаги се превръщат в обект на национална гордост.

Сравнението на еуфорията от Златния медал и първенството през 94-а не е случайно. Освен футболистите, гимнастичките винаги са били носители на надеждата, че "и ний сме дали нещо на света". Още преди да започнем да ги наричаме "златни момичета", имена като Бианка Панова, Илияна Раева, Лили Игнатова са символизирали българския спортен успех "на килима". Не по-малко отколкото са го правили Христо Стоичков, Георги Аспарухов и Трифон Иванов на терена.

Симона разполага с Galaxy Z Flip4, а той пък разполага с камера с основен сензор с 12 мегапиксела, ултраширокоъгълна камера с 12MP селфи камера с 10MP предна камера в основния дисплей. И много неща, които да снимат с нея.

"След като приключих с активната си състезателна кариера, нямах търпение да си взема куче. Беше невъзможно да си взема, докато тренирам и съм непрекъснато по лагери и състезания, но си бях дала обет, че, ако станем олимпийски шампионки, не само ще си взема куче, но и ще го кръстя на шефа на Международната федерация по художествена гимнастика - Моринари.

Сега вкъщи живее Мори: сивокафяв мини пудел, който е роден на 9 август, ден след като спечелихме Златния медал, и телефонът ми е пълен с негови снимки и видеа", казва Симона.

И, разбира се, като всеки стопанин на куче, тя излиза да го разхожда два пъти на ден. Но никога без телефона си.

"Немислимо е да изляза без телефона, той е връзката ми с всичко. Ако тръгна някъде с колата, ми трябва навигацията. Ако съм пеша, ми трябва всичко останало. Най-често съм в Instagram и откакто има Reel-ове, понякога се усещам, че прекарвам прекалено много време в гледане на кученца и екзотични места, но няма как да оставя телефона. В него са Viber и WhatsApp, където с отбора си водим кореспонденцията, през телефона се случват всички уговорки. Освен него, винаги взимам със себе си портфейла и хапче за главоболие", ни разказва Симона.

"И още по-важното: заради гъвкавостта му, няма нужда да ангажирам приятеля ми да ми прави снимки, нещо, което така или иначе му е досадно, нито съм притисната да си правя единствено селфита. Мога да въртя камерата, както си пожелая и да снимам от всеки ъгъл, както себе си, така и природата на местата, по които пътувам", добавя шампионката.

Освен технологична джаджа, която ни дава достъп до Instagram, телефонът вече е и неразделна част от стила на собственика си, което носи със себе си определени естетически изисквания.

"Не съм от хората, които се обличат просто, за да не са голи. Когато за първи път отворих новия ми Samsung, подбрах дрехите си по него и се облякох изцяло в светлосиньо. Това беше в Задар. Взехме си една лодка, с която се разходихме по едни езера, и нащраках сигурно стотици снимки, в Хърватска е много красиво", казва Симона.

,,За онези, които започваме да градим кариера в 20-те или дори в 30-те си години, звучи много особено, че някой е приключил с нея доста преди да навърши 30 години." В професионалния спорт обаче нещата се движат в паралелен ритъм на света и сега, когато кариерата на спортист е зад гърба ѝ, Симона няма търпение да отиде на всички онези места, които си е представяла по време на тежките тренировките.

Някъде в пространството съществува видео, в което една от съотборничките на Симона я снима как си е отворила снимка на красив остров с палми и безумно синьо море и слуша музика, докато всъщност си взима много кратка почивка в залата.

Днес тя се зарича, че скоро ще отиде на някой екзотичен остров като Хаваи или Малдивите.

И защо не, пред нея са всички острови на света. А с новия Galaxy Z Flip4 - и всички залези и палми, които иска да снима.

Samsung Galaxy Z Flip 4 Galaxy Z Flip 4 - не подозирате по колко начина човек може да си направи селфи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024