Galaxy Z Flip 4 - не подозирате по колко начина човек може да си направи селфи

В последните години телефоните не бяха особена тема за разговор - купувахме следващия модел заради по-добрата камера и по-бързия чип и толкова.

С появата на сгъваемите модели на Samsung обаче, нещата станаха по-интересни. Не само като външен вид, но и като функционалности.

Да направиш дисплей, който да се сгъва и разгъва без досадната линия по средата е майсторство, което изисква много проби и грешки, стотици хиляди сгъвания и разгъвания, докато накрая изгладиш дисплея като пантолон на абитуриент.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Затова и макар всички модели на Z Flip да си приличат външно, последната 4-та серия със сигурност е най-софистицираната до момента.

Ако познавате 3-ката, 4-кат може да ви се стори като фейслифт - промените са минимални. По-плоска и тясна панта, по-тънки рамки, малко по-остри ъгли.

Голямата промяна е под капака - батерия е по-издръжлива, камера е с подобрени способности, а вътрешният екран е по-здрав. Разликите в размера са в рамките на “статистическата грешка” - между 1 мм. и 3 мм. и ако специално не ви обърнем внимание, няма и да разберете за тях.

И понеже в инструкциите за телефона пишеше, че има сертификат IPX8 за устойчивост на вода, но не и за защита от прах, разбира се, първото място, където го заведох беше на плажа. Не за да го давя.

Всичко вървеше по план, докато една 11 годишна девойка - дете на приятели, не видя “елегантното лилаво бижу”, както наричат Galaxy Z Flip 4 в рекламите и не викна: Мамоу, това е ОНЗИ телефон!!!! След което, забравила абсолютно всякаква елегантност, тя се стрелна като хищник, грабна плячката и духна по плажа.

Абсурдността на ситуацията показваше само едно - Galaxy Z Flip 4 вълнува хората. Някои просто от по-ранна детска възраст.

Бонбонено лилавият цвят определено е част от маркетинговата промоция на серията. Можете да добавите към комплекта слушалки и часовник.

Samsung Z Flip 4

В случай, че се питате какво стана след срещата на Z Flip 4 с пясъка - пантата поскърца, поскърца час-два и накрая спря. С други думи - нищо страшно.

Ако само по избора на телефон трябваше да определим кой от 4-те типа* темперамент е човек, то определено тук говорим за сангвиниците - онези, търсещи удоволствието и контакта с другите.

С този модел Samsung изведоха селфитата на ново ниво.

Z Flip предоставя десетки начини, по които човек може да се снима - въпрос на фантазия, но безспорно най-смешният за околните и най-удобният е, когато разпериш длан срещу камерата, задържиш, и после я махнеш.

Снимка със Sasmsung Galaxy Z Flip 4

Сгънат, телефонът стои стабилно, снима с основната камера, а на малкия дисплей виждате и какво снимате.

Като казвам камера, може би е време и за малко повече детайли. Основният ѝ сензор е 12 мегапиксела, също както и на предишния модел, само че този път от Samsung казват, че сензорът е по-голям.

Пикселите са като при S20+ - с големина от 1.8µm, което остава по-назад спрямо супер пиксела от 2.4µm при S20 Ultra, но е и подобрен спрямо Z З Flip, където беше 1.4µm. Всичко това означава, че със сигурност можем да разчитаме на по-добро представяне при снимане на тъмно.

Ултраширокоъгълната камера отново е 12MP, същата е и селфи камерата в основния дисплей, която е с 10MP сензор.

Ако искате снимките ви да са “по-напомпани”, включете режим scene optimizer. Той снима и позволява да качвате директно в инстаграм без да ви е необходима допълнителна обработка. В случай обаче, че не сте чист сангвиник и бихте искали да се насладите и на живота без филтър и без издути цветове, пробвайте и без него. Намира се в горния десен ъгъл на камерата, в меню “настройки”.

Ако все пак държите да раздвижите малко картината, можете да включите Motion Photo - аналог на Live режима на Apple, който “оживява” снимките с няколко кадъра преди момента на снимане.

Като цяло автоматичните настройки на камерата на телефона са най-доброто в снимането, което повечето от нас могат да постигнат. Хитър трик, ако искате да преминете от основната камера към широкоъгълната, е да натиснете 0,5 пропорцията. При “1” отново се връщате към основната камера.

Удобно е, че можете да снимате и при сгънат (под различне ъгъл) телефон, а след това - колкото и странно да ви се вижда, като разгънете да получите голяма картина. Това означава, че просто не ви се налага да инвестирате в допълнителен трипод, защото долната част на устройството играе ролята на стойка.

Лимнос - снимка със Samsung Galaxy Z Flip 4

Понякога бързате, ловите момент и искате да извади от джоба си и да действате. Отделно, отварянето на телефона и заемането на позиция за снимки изисква и двете ви ръце, което струва време.

Когато преди малко ви казах, че има десетки начини за снимки, сигурно си помислихте - “чак пък десетки!”. Ето обаче още един - гласовата команда. Аз съм от хората, които обичат да говорят на нещата, имам предвид неодушевените предмети. С колата ми например се разбираме твърде добре. А ѝ говоря, а тя изпълнява.

Samsung Z Flip 4

На камерата на Z Flip 4 също можете да ѝ поговорите, ако активирате настройките за гласови команди. Би могло да се получи весело - научете я да снима по сигнал “cheese” или “smile”.

Още една причина телефонът да се харесва и на по-младите - в моя случай на 11 годишните, е че горното екранче е възможно да се персонализира чрез настройките на часовника, който по подразбиране ви се появява там. На този екран можете да си извиквате и други уиджети или да си нагласите контакт на приятел за бързо набиране. Всички тези настройки се намират в меню Cover Screen.

Ако решите да задълбаете в хитростите на този телефон, предимствата, които ще откриете са десетки.

Сега за любителите на числата и малко параметри:

Екранът е 6.7-инчов OLED панел с честота на опресняване до 120 херца.

Резолюция 2640x1080 пиксела, а съотношението на картината е 22:9.

Операционната система на Galaxy Z Flip 4 е Android 12, а потребителският интефейс - One UI 4.1.1.

Процесорът е Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1.

Пространството за съхранение може да бъде от 128 GB до 512 GB.

RAM паметта е 8 GB.

Телефонът работи с eSim (виртуална) и с Nano-SIM (физическа) карти.

Капацитетът на батерията е 3700 mAh, което е с 400 mAh повече от предходния модел. От Samsung са направили подобрения по отношение скоростта на зареждане, така че с 25 W зарядно ви е необходим около половин час, за да напълните батерията на 50%.
Безжичното зареждане е 15 W. Освен това има и обратно безжично зареждане, което е със скорост от 4.5 W и с него имате възможност да прехвърляте заряд от телефона към слушалките ви или към друг телефон.

Въпреки че като показател тази батерия може да ви се види по-малка, отколко ви се иска, имайте предвид, че това колко издържа телефонът ви не е единствено функция на батерията.

Чипсетът Snapdragon 8+ Gen 1 е с подобрена ефективност и реално ще извади повече от батерията ви, в сравнение с по-стар чип.


*Холерик, меланхолик, сангвиник и флегматик


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024