Симона Радева ще бъде уволнена от МВР: "Поведението ѝ е несъвместимо с пагона"

Служителката на Първо РПУ Симона Радева ще бъде уволнена дисциплинарно от структурите на МВР заради това, че е съдействала на Георги Семерджиев - шофьора, убил две млади жени при тежката катастрофа на бул. "Черни връх" на 5 юли.

"Полицай е трудно да се каже за човек, който е извършил такива деяния. Тя подлежи на дисциплинарно наказание "Уволнение", коментира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в понеделник.

Той не даде подробности за конкретните действия на Радева, но ги обобщи като "съдействие на лице, извършило криминална проява - по всякакъв начин, включително помощ да избегне наказателна отговорност".

Установено е, че тя е поддържала контакт със Семерджиев в "значителен период от време" преди самата катастрофа на 5 юли.

"Има много други служители, които са показали притеснително поведение. Трима ръководни служители например са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение че е имало достатъчно данни за извършено от него престъпление - материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата", каза още той.

Срещу тези служители също се предвиждат дисциплинарни наказания.

Демерджиев посочи, че наличието на толкова много служители, които са съдействали на Георги Семерджиев, намеква за "хора, скрити от фокуса на това внимание, които са стоели зад тези близо 40 служители".

На въпроса дали е имало "чадър" над схемата, той отговори: "Така изглежда. Не мога да допусна иначе как почти 40 служители ще съдействат на това лице".

Част от служителите, които са помагали на Семерджиев, няма да може да бъдат наказани заради изтекла давност - част от нарушенията са с период от 2014 г.

"Приканвам ги те сами да напуснат МВР, защото в структурите на МВР няма място за такива хора. Имаме инструменти да ги наблюдаваме достатъчно ясно отблизо, уверявам ви, че те сами ще предпочетат този вариант пред това, след като веднъж са посрамили пагона, да продължават да служат", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024