Синът на наркотрафикантката Гризелда Бланко заведе дело срещу София Вергара и Netflix Снимка: © Майкъл Корлеоне Бланко / Netflix

Ако сте гледали "Модерно Семейство", вероятно никога не бихте си представили София Верагара в ролята на безмилостен убиец и наркобос. Точно това обаче е образът ѝ в минисериала на Netflix "Griselda".

Гризелда Бланко, в която актрисата се превъплъщава, е проницателна и амбициозна колумбийска бизнесдама, известна като „Кръстницата“ на подземния свят или „кралицата на кокаина".

Синът на покойната Бланко обаче не е доволен от начина, по който се промотира сериалът и как той представя майка му. 46-годишният Майкъл Корлеоне Бланко съди Вергара и Netflix. Той иска да блокира пускането на "Griselda", планирано за 25 януари.

Причината е, че към настоящия момент синът промотира предстоящата си книга "Моята майка, Кръстницата". Основен аргумент за съдебния иск е, че създателите на продукцията са използвали неговата „частна художествена литературна творба" без разрешение или кредит.

За какво е сериалът "Griselda" на Netflix

"Griselda" проследява възхода и падението на Гризелда Бланко в доминираната от мъже търговия с наркотици от края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Колумбийката бяга от Меделин и отива в САЩ.

Частта с възхода показва Бланко в Маями, където тя усъвършенства контрабандата на кокаин чрез дамски сутиени и изгражда империя с помощта на други жени имигранти.

Гризелда продължава да се изплъзва на федералните власти, докато наблюдава убийствата на десетки, ако не и стотици, хора. Тя е арестувана през 1985 г. и излежава близо 20-годишна присъда за трафик на кокаин. През 2012 г. е убита в родната си Колумбия.

Никога не е имало жена, която да се доближава до властта, богатството и уважението, както Гризелда. И никой трафикант, жена или мъж, никога не е предизвиквал същото ниво на страхопочитание", казва един от създателите на сериала Ерик Нюман (Painkiller).

Сред авторите и сценаристите на продукцията е Дъг Миро, който е известен и с работата си в продукцията "Narcos" - историята на колумбийския наркобос Пабло Ескобар.

Майкъл Бланко и книгата му

Синът на "Кръстницата" е предприемач, има 225 хил. последователи в Intagram. Той казва, че книгата, посветена на майка му, всъщност е "истинската история на Гризелда Бланко". Отнема му 15 години време, за да я напише:

„Това е книга, в която разказвам не само истини, но и правя дълбок размисъл за това как трафикът на наркотици, войните и корупцията отнеха животите на хиляди невинни хора. Почти всички членове на семейството ми умряха насилствено, дори и тези, които никога не са били замесени в бизнеса с наркотици. Защото за никого от нас не беше лесно да е част от семейство Бланко."

Самият Майкъл е участвал в престъпните схеми на фамилията. Когато губи майка си Гризелда и още 22-ма роднини (включително баща си и брат си), той решава, че е време животът му да поеме в друга посока. Първото му легално бизнес начинание е компанията за дрехи Pure Blanco.

Майкъл участва и в няколко телевизионни продукции през годините - Sidewalks Entertainment (2021), Cartel Crew (2019) и Dog The Bounty Hunter (2004).

Сред критиките му срещу Верагара и Netflix сега е и това, че „много слаба актриса" е в ролята на майка му.

София Вергара като Гризелда Бланко

Какво отвръща Холивуд на съдебния иск на Майкъл Корлеоне Бланко

Изданието Axios разговаря с награждавания културен критик Уилям Неричио.

Според експерта не е изненада, че Netflix избира да трансформира София Вергара като Гризелда Бланко, вместо да избере неизвестен човек, който просто изглежда като Бланко.

Вергара привлича публика, а Холивуд така или иначе не е известен с историческа точност.

Това е шоубизнес, а не шоу етнография*", казва Неричио.

Италианско-колумбийската актриса Аврора Косио, която играе в "Griselda", казва, че проектът за сериала и без това се е забавил твърде много, тъй като екипът е искал да използва почти изцяло латиноамерикански актьорски състав.

София Вергара, която е изпълнителен продуцент на сериала, вече е посочвала, че липсата на латино актьори е това, което я е вдъхновило да продължи проекта за Гризелда Бланко.

Вергара също е казвала в интервюта, че иска да играе Кръстницата, защото образът е толкова сложен - тя е антигерой, бизнесдама, майка и хладнокръвен убиец по време на кокаиновите войни.

„Израснах през това време. Познавам този бизнес. Брат ми беше част от него. Той беше убит през 90-те“, признава Вергара в епизод на "Късното шоу" с Джими Фалън.

Гримьорите на "Griselda" използвалват фалшиви зъби, протеза за нос и за вежди, за да превърнат Вергара в Бланко. На актрисата ѝ се налага да носи също „неудобни сутиени, за да крие извивките си".


* Етнографията е хуманитарна наука, която набляга на точното и подробно описание на различните елементи на културата и историята на определен народ или етнически групи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024