Синът на Песков твърди, че е служил в Украйна - но в същото време е трупал глоби с личната си Tesla в Москва Снимка: © Getty Images

Синът на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков твърди, че е служил в частната наемническа група "Вагнер" в Украйна в продължение на близо шест месеца. Информацията беше потвърдена от баща му, но редица потребители в социалните мрежи в Русия се съмняват в това.

33-годишният Николай Песков казва пред руския вестник "Комсомолская правда", че по своя инициатива се е сражавал в редиците на "Вагнер". Руският наемнически отряд има ключова роля за някои от най-ожесточените боеве в Украйна и според вестника, Песков-младши дори е бил награден, докато е служил като артилерист в продължение на шест месеца под друго име.

Казва, че е използвал фалшива лична карта, за да може останалите войници да не научат за връзките му с Кремъл. В интервюто той не разкрива името си, тъй като можело да му се наложи да го използва отново.

"Това беше по моя инициатива. Смятах го за свой дълг", казва Николай, като споделя, че баща му се гордее с него.

В понеделник говорителят на Кремъл потвърди твърденията на сина си, като изтъкна, че детето само е взело решението да служи, тъй като е възрастен.

Но някои в Русия открито поставят под въпрос дали това изобщо е истина. Влиятелен военен блогър в Telegram предостави снимки и информация, които разкриват, че луксозния автомобил Tesla X на Николай Песков е бил забелязан да се движи "активно" из Москва.

Срещу превозното средство, което обикновено той управлява сам, има наложени и глоби в периода между юли и ноември 2022 г. - времето, за което той твърди, че е бил на фронтовата линия.

По информация на блогъра, неназовани артилеристи от "Вагнер" твърдят, че не са го виждали никъде в района на Бахмут.

Кой е Николай Песков?

Николай Песков е известен и като Николай Чолес. Той говори свободно английски език, тъй като е прекарал част от младежките си години в Лондон. Работил е като кореспондент на руската държавна телевизия RT.

Както той, така и баща му са обект на санкции от страна на САЩ.

Твърдението на Николай за участие в руската инвазия в Украйна идват на фона на новата мащабна кампания на Москва за набиране на още войници в армията. Наскоро Министерството на отбраната дори пусна реклама, с която призовава мъжете да "бъдат мъже" и да изпълнят патриотичния си дълг, като се включват в бойните действия.

Стопкадър от рекламата на Русия за търсене на доброволци "Ти си мъж - дръж се като такъв". Русия търси още войници с нова реклама в социалните мрежи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024