Синдикат на МВР към Виктор Николаев: Искахте да не казвам, че виновни са политиците Снимка: © Screenshot

Наслагването на смъртта на четирима полицаи в кратък период от 70 дни е показателно за проблема, който съществува не само по границата, а въобще в МВР. Това каза в интервю пред Нова телевизия Илия Кузманов, представител на синдикатите към МВР.

Думите му са по повод скоршните смъртни случаи на полицейски служители в страната. В понеделник вечерта се случи и поредният, когато български граничен полицай беше застрелян и убит в близост до турската граница, а малко по-късно двама души бяха арестувани за престъплението.

Според Кузманов в МВР има явно технологично изоставяне и дори липса на елементарни пособия, като фенери, което се оказва фатално. Той подчерта, че вина за това имат политиците, които "12 години не можаха да се справят с една елементарна униформа, а ние очакваме от тях решения, които да поправят случилото се".

Синдикатът си припомни и едно минало свое участие по същата телевизия и пак по темата за пробойните в системата на МВР.

"Ако си спомняте преди 10 дни в предишното ми включване, вие не искахте да казвам, че виновни са политиците, защото това е клише, но това е категоричната истина", каза Кузманов като се обърна към Виктор Николаев и подчерта, че липсата на политическа воля е дала "своя конкретен резултат".

Той заяви, че не вярва на обещанията на политиците, че ще направят всичко възможно инцидентът от понеделник да не се повтори.

"Не им вярваме. Те не направиха нищо до момента, за да се избегнат такива случаи", обясни синдикатът.

По думите му служителите на МВР разполагат с ограничен брой ресурси - недостатъчен брой жилетки и прибори, които не се използват. Към проблемите им той добави и лошото състояние на пътищата и липсата на оборудване и комуникация.

"За някакво опълчение ли говорим, за Гранична полиция ли – не става много ясно. В общи линии това, което чувам, е като опълчение - някой разполага с нещо, което не може да ползва", изтъкна Кузманов.

Проблеми в начина на работа на МВР вижда и бившият секретар на институцията Николай Радулов. Той предположи, че задържането на двамата заподозряни в убийството на граничаря може да се окаже "един изпитан трик".

Радулов подчерта и разминаването в информацията на турското и на българското следствие.

"Турските служби са работили и помагали. От Турция информацията е, че (задържаните) са турски граждани. А българското следствие казва, че не са турски граждани", обясни той.

Бившият секретар на МВР каза още, че до момента липсва и друга информация, като например с каква пушка са произведени изстрелите, които са убили българския полицай на турската граница.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024